Cu toate că Primăria Capitalei se plânge, în permanență, că nu are bani suficienți pentru lucrări și plata datoriilor, va aloca, totuși, 12,5 milioane de lei pentru reparații la 45 de biserici și clădiri conexe. Unele lucrări – cum ar fi restaurarea monumentelor istorice – par justificate. Altele, mai puțin.
Banii se vor aloca după ce rectificarea bugetului Capitalei propusă de Gabriela Firea a fost adoptată, miercuri, pe 15 iulie, de Consiliul General al Municipiului București (CGMB).
Astfel, Arhiepiscopia Bucureștilor va primi 770.000 de lei. Parte din bani vor fi folosiți pentru amenajarea curții Cancelariei Patriarhale, iar parte pentru repararea sistemului de supraveghere video și antiefracție al aceleiași clădiri.
Nu în ultimul rând, parte din sumă va fi folosită pentru reabilitarea pavajului de granit al Catedralei Patriarhale.
Și tot Arhiepiscopia Bucureștilor va primi 800.000 de lei pentru a continua construcția unei biserici militare, în Sectorul 4.
Interesant este că, potrivit celei mai recente situații financiare de la Finanțe (valabilă pentru anul 2018 - n.red.), Arhiepiscopia Bucureștilor obținuse un profit propriu de peste 2,5 milioane de lei.
Și Administrația Patriarhală va primi bani de la PMB. Este vorba despre 170.000 de lei pentru consolidarea și restaurarea unor scări monumentale.
Potrivit Finanțelor Publice și Administrația Patriarhală este performantă din punct de vedere financiar. A terminat anul 2019 cu un profit de 1.709.483 de lei.
Biserica Nicolae Vlădică de pe strada Justiției din Sectorul 4 va primi 300.000 de lei. Parte din bani se vor duce pe un sistem audio-video, pe gard ornamental și pe reparații la casa parohială.
Biserica Zlătari de pe Calea Victoriei va primi 200.000 de lei pentru construirea unui clădiri pe care o va folosi pe post de centru cultural pastoral. În plus, parte din banii de la PMB vor fi folosiți pentru refacerea împrejmuirii bisericii.
Parohia Dichiu de pe Strada Icoanei din București va folosi cei 250.000 de lei pe de la PMB pentru a construi o clădire în apropierea bisericii. O va transforma în cancelarie, bibliotecă și arhivă parohială.
Alte biserici - care sunt și monumente istorice - vor folosi banii primiți la inițiativa Gabrielei Firea pentru restaurare și pentru reparații. Parte dintre lucrări se vor face la lăcașurile de cult, parte la casele parohiale.
E cazul bisericii Mântuleasa, de pe strada cu același nume din Capitală.
Iar alte lăcașuri de cult vor folosi banii și pentru a-și instala utilități de generație nouă. Spre exemplu, Biserica Antonie cel Mare și Ioan Casian vor primi – din bani publici – 250.000 de lei. Parte din sumă va folosită pentru o instalație de încălzire prin pardoseală.
Biserica Sfântul Ilie Titan urmează să folosească cei 284.000 de lei pe care îi va primi pentru a construi o clădire cu 2 etaje și mansardă. Rolul acesteia va fi de centru pastoral.
Seminarul Teologic va primi 390.000 de lei pentru a face reparații la clădirea internatului.
Iar Parohia Progresul III din Sectorul 4 va primi 600.000 de lei pentru a construi un cămin de bătrâni, dar și o capelă, un lumănărar, un gard și pentru amenajări exterioare.