UPDATE Reacția DSU după ce Curtea de Apel București a decis că masca de protecție nu este obligatorie în spațiile publice deschise. Sentința nu este definitivă

UPDATE Reacția DSU după ce Curtea de Apel București a decis că masca de protecție nu este obligatorie în spațiile publice deschise. Sentința nu este definitivă

Judecătorii Curții de Apel București au decis că purtarea măștii de protecție în spațiile publice deschise nu este obligatorie. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată în recurs.

„Uraaaaaa! Uraaaaaa!Uraaaaaa! Am câștigat procesul cu Arafat în primă instanță. Nici nu-mi vine să cred. Instanța a dispus că măsura obligării de a purta mască în spații deschise este nelegală. Soluția poate fi atacată cu recurs în 2 zile de la comunicarea hotărârii”, a scris pe Facebook avocata Minodora Ion.

Ea a contestat în instanță prevederile art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427 din 17.12.2020, publicat în Monitorul oficial nr. 1257 din 18 decembrie 2020, în ceea ce priveşte instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţii deschise, iar Curtea de Apel a decis înlăturarea sintagmei „…şi deschise”.

ADVERTISING

Decizia poate fi atacată cu recurs în maxim două zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal.

În acest context, avocatul Iulian Urban, fost senator, îi cere noului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, demiterea lui Raed Arafat, deși șeful DSU este secretar de stat în MAI.

„Judecătorii de la Curtea De Apel București sunt ultimii apărători ai legii, ordinii și statului de drept din România! Dle ministru al sănătății Vlad Voiculescu după decizia judecătorilor de la Curtea de Apel București sunteți obligat să îl demiteți din orice funcție publică pe Raed Arafat, care a încălcat cu premeditare ordinea constituțională! Statul român este obligat să restituie românilor banii dați pe măști, să le restituie banii dați pe amenzile aplicate acestora pentru nepurtarea măștilor în spatii deschise”, scrie pe Facebook Iulian Urban.

ADVERTISING

Departamentul pentru Situații de Urgență: Masca rămâne obligatorie

La scurt timp după ce presa a mediatizat decizia Curții de Apel București, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a veni cu precizări:

”În ceea ce privește prevederea prin care se constituie obligativitatea purtării măștii de protecție în spații închise și deschise, reiterăm articolul prevăzut în ultimul Ordin de prelungire a carantinei zonele pentru municipiul Constanța, astfel :

Art.4 - 'Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să se acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în spații închise și deschise'.

ADVERTISING

Precizare de presăCa urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitoare la contestarea în instanță a...

Posted by Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă on Wednesday, December 23, 2020

Totodată, baza legală a acestui ordin o constituie Hotărârea de Guvern nr.1065 din 11 decembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Astfel, în Anexa 2 privind măsurile pentru asigurarea rezilienței comunităților se prezintă următoarele:

Articolul 1

În condițiile art. 5 alin. (2) lit. d) și ale art. 13 lit. a) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 și art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.Din datele centralizate la nivelul CNCCI care indică situația/ evoluția zonelor aflate sub incidența carantinei teritoriale, prin ultimul comunicat de presă diseminat opiniei publice în data de 14 decembrie 2020 am evidențiat eficiența impunerii măsurilor de carantinare zonală luate de autoritățile direct implicate în gestionarea situației sanitare dificile existente și totodată scăderea incidenței la mia de locuitori prin respectarea tuturor măsurilor în zonele carantinate de către toți cetățenii.

În scopul menținerii sănătății populației, dorim să adresăm un apel tuturor cetățenilor care ne sunt parteneri în această criză sanitară și anume, să respecte măsurile de limitare a răspândirii noului Coronavirus, să poarte mască de protecție, să manifeste atenție sporită igienei și să evite zonele aglomerate".

În prima parte a zilei de 24 decembrie, avocata Minodora Ion i-a îndemnat pe români, printr-un mesaj pe Facebook, să poarte masca până la clarificarea situației legale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇