Marea Britanie a respins accesul a peste 3.000 de cetățeni UE în 2021. Peste două treimi erau români

Marea Britanie a respins accesul a peste 3.000 de cetățeni UE în 2021. Peste două treimi erau români

În primele trei luni ale acestui an, în ciuda faptului că pandemia a redus numărul total de călătorii, Marea Britanie a respins accesul în ţară a 3.294 de persoane din UE, comparativ cu 493 anul trecut. Peste două treimi dintre cei respinşi – 2.118 persoane – sunt din România.

În timp ce normele post-Brexit permit cetăţenilor UE să viziteze Marea Britanie fără viză, Marley Morris, director asociat la Institutul pentru Cercetarea Politicilor Publice (IPPR), a declarat pentru Euronews că majorarea numărului de cetăţeni UE respinşi la frontierele britanice sunt un semn timpuriu al „impactului sfârşitului liberei mişcări”.

ADVERTISING

Dintre cetăţenii UE respinşi la frontierele Marii Britanii în primul trimestru al anului 2021, mai mult de 2.000 au venit din România, potrivit datelor. Rata de refuz pentru cetăţenii români a crescut cu 867% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020. Nu este clar exact de ce atât de mulţi români au fost respinşi.

Cetăţenii bulgari par să fie fost, de asemenea, afectaţi în mod disproporţionat de creşterea ratei de respingere. Trei sute de cetăţeni bulgari au fost respinşi în primul trimestru al anului 2021, comparativ cu 19, un an mai devreme.

Majoritatea cetăţenilor UE au fost întorşi la controalele din porturile cu feriboturi sau la terminalul feroviar Eurostar din Paris, 738 fiind expulzaţi după aterizarea pe aeroporturi sau terminalele de feriboturi din Marea Britanie, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Numerele publicate confirmă o tendinţă care a şocat unii călători din UE care s-au trezit închiși zile întregi la centrele de detenţie, după mici probeleme cu documentele.

Politico a raportat la începutul lunii că mulţi cetăţeni din UE, inclusiv cetăţeni români, germani, greci, italieni şi spanioli, au fost reţinuţi la frontiera Marii Britanii şi ţinuţi în aceste centre până la şapte zile înainte de a fi trimişi în ţările lor de origine.

Într-un răspuns în data de 13 mai pentru Mediafax cu privire la raportul publicat de Politico MAE a precizat că la momentul acela nu mai existau românii în centre de detenţie.

ADVERTISING

"Din totalul persoanelor cărora le-a fost refuzată intrarea, MAE menţionează că Ambasada României la Londra a fost notificată de către 5 cetăţeni români sau/şi familiile acestora cu privire la plasarea acestora în centre de imigrări de către autorităţile britanice, până la identificarea unei soluţii de revenire în România. MAE precizează că, în prezent, niciuna dintre persoanele în cauză nu se mai regăseşte în centrele de imigrări britanice.

Totodată, cu privire la situaţia a 80 de cetăţeni români din totalul de 150 cărora autorităţile britanice nu le-au permis intrarea în acest stat, MAE menţionează că reprezentanţii misiunii diplomatice s-au autosesizat, în luna martie a.c., cu privire la refuzul permiterii accesului pe teritoriul britanic, la punctul de trecere a frontierei Dover, a două autovehicule care transportau cetăţenii români pentru muncă sezonieră, fără a deţine vizele necesare sau dreptul de muncă conform EU Settlement Scheme", se precizează în comunicatul trimis de MAE.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇