Kelemen Hunor, despre plafonarea prețului la energie electrică: Ce se întâmplă cu studenții care stau cu chirie?

Kelemen Hunor, despre plafonarea prețului la energie electrică: Ce se întâmplă cu studenții care stau cu chirie?

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, susţine că există o problemă legată de declaraţiile pe propria răspundere pentru a beneficia de plafonarea preţului la energie electrică şi anume cea a studenţilor care stau cu chirie.

Kelemen Hunor a declarat, miercuri, la Euronews România, că persoana care dă apartamentul în chirie va opta pentru reşedinţa lui, nu pentru locuinţa dată în chirie.

”Eu am văzut o singură problemă. Ce se întâmplă cu studenţii care stau în chirie şi nu este locuinţa în proprietatea lor? Cel care dă apartamentul în chirie va opta pentru reşedinţa lui, nu pentru locuinţa dată în chirie. Ce se va întâmpla cu studenţii, cu chiriaşii, care, probabil, se vor încadra în zona de 100 - 250 kW şi atunci trebuie să se găsească o soluţie şi pentru cei care stau în chirie. ANRE trebuie să reglementeze”, a spus Kelemen.

ADVERTISING

Liderul Uniunii consideră că trebuie o reglementare clară privind aceste declaraţii, pentru că cea mai proastă soluţie este să fie o soluţie neclară.

Kelemen a arătat că şi pentru furnizori este bine să existe mai puţine solicitări, nu 9 milioane, pentru că dacă sunt prea multe, se vor încurca în gestionarea cererilor.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a venit miercuri cu precizări cu privire la categoriile de persoane care trebuie să depună declaraţie pe proprie răspundere la furnizor pentru a beneficia de plafonarea preţului la energie electrică, subliniind că, în cazul clienţilor finali casnici cu un singur loc de consum, aceştia beneficiază automat de preţul plafonat la care se încadrează.

ADVERTISING

Vor trebui însă să depună cereri şi declaraţii pe proprie răspundere:

  • clienţii finali casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor,
  • cei care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ,
  • familiile monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ,
  • clienţii finali casnici cu mai multe locuri de consum care vor să beneficieze de preţul plafonat pentru alt loc de consum decât cel de domiciliu/reşedinţă.
ADVERTISING

Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, a anunţat că joi va avea loc o discuţie cu reprezentanţii furnizorilor, pentru nelămuririle din legea privind plafonarea preţurilor la energie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇