Noua ordonanță pe energie dublează factura la curent pentru unii consumatori

Noua ordonanță pe energie dublează factura la curent pentru unii consumatori

De la 1 ianuarie 2023, unii români vor plăti dublu pentru factura la curent electric, după modificările la ordonanța pe energie adoptate de Parlament.

Actul normativ prevede că încadrarea în plafoanele de preț se va face prin raportare la consumul din fiecare lună, nu la cel mediu lunar din anul anterior, cum prevedea vechea legislație, scrie Profit.ro.

Astfel, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, noile prețuri plafonate vor fi de maximum 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh și de maximum 0,80 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 100,01 și 255 kWh.

ADVERTISING

Consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei kWh, iar în cazul în care consumul depășește 300 kWh/luna întreg consumul se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh.

În lunile de iarnă, acolo unde sistemul de termoficare nu face față, mulți proprietari vor apela la calorifere electrice.

Iar potrivit calculelor Profit.ro, folosirea unui calorifer electric de 2 KW timp de 5 ore pe zi într-un apartament va majora consumul lunar la peste 300 KWh, ceea ce înseamnă un preț de 1,3 lei/KWh pentru toată energia consumată.

ADVERTISING

Astfel, majoritatea celor care, potrivit noului act normativ, vor achita de la 1 ianuarie 1,3 lei/KWh, în prezent plătesc 0,8 lei, dacă nu chiar 0,68 lei/KWh, pentru că media lunară a consumului pe întreg anul 2021 s-a situat sub 300 KWh, respectiv sub 100 KWh.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇