ÎPS Teodosie își pune cenușă în cap și se declară "în deplină ascultare” față de PF Daniel

ÎPS Teodosie își pune cenușă în cap și se declară "în deplină ascultare” față de PF Daniel

Arhiepiscopia Tomisului susţine că ÎPS Teodosie “rămâne în deplină ascultare” faţă de PF Daniel şi faţă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Arhiepiscopia Tomisului a transmis, luni, un punct de vedere în legătură cu anularea mitingului de sâmbătă care susţinea recunoaşterea Mitropoliei Tomisului. 

“Arhiepiscopia Tomisului mulţumeşte organizatorilor pentru că au dat curs rugăminţii şi îndemnului părintesc al Înaltpreasfinţitului Teodosie de a renunţa la marş şi de a i se alătura ierarhului Tomisului în rugăciune la hramul bisericii «Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie» din Constanţa.

Prezenţa lor alături de soborul de arhierei a oferit mai multă solemnitate evenimentului care s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii şi a evitat, măcar în parte, interpretările insinuante menite să devieze atenţia publică de pe un demers în interesul restabilirii adevărului privind Mitropolia Tomisului pe o presupusă «răzvrătire» a Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie.

ADVERTISING

Subliniem din nou faptul că Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, nu a ştiut de miting până la apariţia ştirii transmise de organizatori în mediul online”, a anunţat Arhiepiscopia Tomisului. 

De asemenea, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului susţin că ÎPS Teodosie rămâne în deplină ascultare faţă de patriarh şi Sfântul Sinod. 

“Considerăm nepotrivite şi lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influenţă nebisericeşti de a stârni un conflict între Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Tomisului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ciuda tuturor eforturilor de a se trece în umbră şi eventual, în uitare, un adevăr atât de important pentru Biserica Ortodoxă Română şi pentru neamul pe care îl păstoreşte precum dreptul istoric al mitropoliei Tomisului, Arhiepiscopia Tomisului, în calitatea ei de unică succesoare a acestui tron păstoresc, nu va înceta să îşi exercite atribuţiile, în limitele statutare şi regulamentare, pentru a oferi tuturor, oricând şi pretutindeni, argumentaţia atât de bogată a propriei descendenţe”, a mai precizat Arhiepiscopia Tomisului.

Amintim că ÎPS Teodosie a solicitat, vineri seară, organizatorilor mitingului pentru recunoaşterea Mitropoliei Tomisului, care era programat sâmbătă după-amiază, la Constanţa, să renunţe la demersul lor.

ADVERTISING

Arhiepiscopul a fost întrebat, la Radio Dobrogea, dacă Mitropolia Tomisului ar trebui înfiinţată, reactivată sau recunoscută şi dacă a fost vreodată desfiinţată.

“Nu a fost desfiinţată niciodată, doar împrejurările au făcut să înceteze viaţa ei activă şi, sigur, după toate datele pe care le avem, ea trebuie să fie reactivată şi recunoscută şi nădăjduiesc în aceasta, că Dumnezeu e Dumnezeul adevărului, iar acesta este un adevăr de necontestat”, a răspuns IPS Teodosie. 

Patriarhia Română a precizat că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului privind ridicarea la rang de mitropolie a fost respinsă din 2003 de Sfântul Sinod, iar arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, “insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie”, fiind încălcată astfel ordinea statutară a BOR. De altfel, “încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇