Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a atras critici dure prin comportamentul său din pandemie inclusiv de la patriarhul Daniel.
Într-o decizie a Sfântului Sinod lui Teodosie îi este respinsă solicitarea de a fi mitropolit, argumentația fiind una extrem de tranșantă și din care tragem concluzia că atitudinea din pandemie a fost doar ultima picătură.
În primul rând, lui Teodosie i se reproșează că îndoaie istoria ca să justifice avansarea în rang, cerând ”reactivarea Mitropoliei Tomisului”. În plus, Arhiepiscopia Tomisului nu îndeplinește nici criteriile procedurale și administrative pentru a deveni mitropolie.
”Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său.
Dacă în trecut, Mitropolia Tomisului avea 14 eparhii sufragane, de ce se cere azi reactivarea acestei mitropolii fără să existe nicio eparhie sufragană? Oare pentru a se evita alegerea statutară de mitropolit sau pentru că, de fapt, nu există eparhii vecine care doresc să fie sufragane scaunului de Tomis?”, se arată în răspunsul Sfântului Sinod pentru Teodosie, document obținut de G4Media.ro.
”Inițiativele și acțiunile asumate în prioada pandemiei arată indisciplină și răzvrătire”
În continuare sunt amintite sfidările din ultima perioadă, când ÎPS Teodosie a făcut lucrurile pe dos față de înțelegerea Patriarhiei cu autoritățile, ajungând chiar să se războiască în instanță pentru a nu respecta restricțiile impuse împotriva pandemiei.
”Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie.
În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,50, încălcând hotărîrile Sfântului Sinod în acest sens, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, mai arată decizia inițiată de patriarhul Daniel.
În scrisoare se arată că problemele lui Teodosie ”de natură administrativă, economică, de disciplină și educaționale” au mai fost discutate și în ședința Sfântului Sinod din 25 februarie anul acesta.
Și printre acestea sunt enumerate și ”unele dintre inițiativele și acțiunile asumate în prioada pandemiei”.
”Astfel de inițiative au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe Române, mai ales că ele au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericicească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”, se mai arată în document.
Datorii și doctorate plagiate
Probleme mari sunt menționate în ce privește Școala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Ovidius din Constanța.
Facultatea funcționează ”sub autoritatea eclezială” a lui Teodosie și au fost găsite ”teze plagiate, teze conduse de profesori care nu au legătură cu disciplina pe care o predau și pentru care au expertiză academică, deficiențe de redactare a textului, incompleta și viciata folosire a bibliografiei, reluarea unor teme care au fost deja cercetate”.
Nu în ultimul rând, sunt menționate la capitolul ”aspecte negative” și datoriile mari pe care Arhiepiscopia Tomisului le are față de Patriarhie, ”pe care nu le-a achitat, deși au fost trimise mai multe notificări de plată”. Unele datorii sunt vechi și din 2016 și Teodosie e anunțat că vor fi sancțiuni disciplinare.
În final i se mai spune o dată lui Teodosie că nu va fi mitropolit, pentru că ”o astfel de solicitare pune în prim-plan dorința de întâietate și onoruri, în detrimentul unității, păcii și misiunii Bisericii noastre în societatea de azi foarte tensionată”.
Astfel, lui Teodosie i se recomandă ca în solicitări viitoare ”smerenia și unitatea să primeze în raport cu dorința de întâietate și onoruri, deoarece în slujirea Bisericii Ortodoxe nu există drepturi fără obligații și nici autonomie eparhială fără comuniune sinodală”.
Citește mai multe despre atitudinea Bisericii în pandemie: