Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a transmis joi noaptea, la finalul Te Deumului oficiat la Catedrala Arhiepiscopală, că mulţumeşte autorităţilor care l-au făcut să intuiască faptul că se pot ruga credincioşii şi la miezul nopţii.
Organizând slujba după ora 23:00, el a încălcat restricţiile impuse de carantina instituită în municipiul Constanţa, faptul că după ora 23 există şi interdicţie de circulaţie, precum şi recomandările Patriarhiei.
Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a oficiat joi seara, începând cu ora 23.15, slujba de Te Deum pentru mulţumire şi pentru binecuvântare a Noului An calendaristic la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.
La ceremonie au fost prezente câteva zeci de persoane. Cele mai multe dintre acestea purtau mască, dar nu au respectat întotdeauna distanţarea fizică. La un moment dat, câţiva credincioşi s-au apropiat de Arhiepiscopul Tomisului, care i-a binecuvântat.
La finalul ceremoniei religioase, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a mulţumit autorităţilor care i-ar fi îngăduit această rugăciune de la miezul nopţii.
“Mulţumim lui Dumnezeu pentru această noapte de lumină pentru care mulţi nu au avut speranţe, unii nu au venit temându-se că îi opreşte cineva. Sigur, cine să ne oprească, avem dreptul cu toţii să ne rugăm când ne este ceasul rugăciunii. Şi iată vreau să mulţumesc şi autorităţilor de aici cu care m-am consultat şi m-au încuviinţat, nu expres, ci m-au făcut să intuiesc că noi putem să ne rugăm şi la miezul nopţii şi le mulţumesc pentru că ordinele omeneşti nu pot să anuleze poruncile dumnezeieşti”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.
El a mai declarat că bisericile nu trebuie să se închidă orice boală ar veni şi că el ar fi trebuit să se îmbolnăvească primul la câţi oameni s-au aflat în biserică.
“Am spus-o de mult că bisericile nu se vor mai închide şi o spun iarăşi, bisericile nu trebuie să se închidă orice boală ar mai veni. Bisericile sunt vindecătoare de boli. Am fost mulţi aici în biserică, nu ne-am îmbolnăvit. Eu trebuia să mă îmbolnăvesc primul, dar nu nu m-am îmbolnăvit. De aceea, pentru că dacă îl avem pe Dumnezeu care este doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre vom rămâne sănătoşi nu numai la trup, dar şi la minte şi la constiinţa noastră care va rămâne trează”, a mai transmis Arhiepiscopul Tomisului.
Municipiul Constanţa s-a aflat în carantină până pe data de 1 ianuarie, la ora 20, iar după ora 23 există interdicţii de circulaţie la nivel naţional.
Conform anunţului Patriarhiei, slujba de binecuvântare a Noului An urma să fie oficiată joi imediat după slujba Vecerniei, tocmai pentru a respecta restricţiile de circulaţie.
„În contextul prelungirii stării de alertă, în care deplasarea în afara domiciliului este interzisă după ora 23.00, dar şi al recomandărilor speciale ale autorităţilor pentru perioada de sărbători, slujba de binecuvântare a Noului An, care se săvârşea la miezul nopţii trecerii dintre ani, va fi săvârşită anul acesta imediat după slujba Vecerniei din seara zilei de 31 decembrie 2020”, este mesajul transmis de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Arhiepiscopul Tomisului a încălcat cu mai multe ocazii măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19.
Reacția incredibilă a Poliției
Poliția Constanța a reacționat, vineri, după ce, în noaptea dintre ani, Arhiepiscopul Tomisului a ținut Slujba de Anul Nou după ora 23.00, când circulația este interzisă. Mesajul transmis este șocant: persoanele prezente la slujbă au fost informate verbal că încalcă legea și au fost lăsate în pace pentru că scopul polițiștilor nu este să aplice sancțiuni, ci ca oamenii sa conștientizeze riscurile la care se expun.
„Cu privire la evenimentul religios desfăşurat seara trecută, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Petru și Pavel, precizăm faptul că polițiștii și jandarmii constănțeni au acționat în zona respectivă, informând persoanele cu privire la legislația actuală în ceea ce privește deplasarea în afara locuinței în intervalul orar 23.00 - 05.00, precum și obligativitatea purtării măștii de protecție în mod corespunzător”, transmite IPJ Constanța.
Astfel, polițiștii i-au informat pe oameni despre măsurile dispuse în actualul context epidemiologic.
„Reamintim că scopul nostru nu este acela de a aplica sancțiuni, ci ca oamenii să conștientizeze riscurile la care se expun, dacă nu respectă normele legale în vigoare. Persoanele prezente au fost atenționate verbal, polițiștii amintindu-le despre necesitatea adoptării unui comportament responsabil”, adaugă sursa citată.