Dubla măsură a guvernului şi îmbufnarea arhiepiscopului Tomisului

Dubla măsură a guvernului şi îmbufnarea arhiepiscopului Tomisului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru tărăşenia de la Constanţa, unde nu este permis pelerinajul de Sf. Andrei, principalul vinovat este guvernul, care a permis pelerinajele de la Iaşi şi Bucureşti, de Sf. Parascheva şi Sf. Dumitru.

Chiar dacă acum e o stare de urgenţă mascată, încuviinţările de dinainte şi refuzul pelerinajului de acum au creat impresia unei duble măsuri în cântărirea acestor evenimente. Mai ales după ce la Iaşi autorităţile au bâlbâit problema până au vârât sub preş puterea legilor ca pe gunoiul de la o berărie.

ADVERTISING

Dubla măsură a guvernului Orban se vede din satelit atunci când carantinează comune din jurul Bucureştilor, dar nu carantinează capitala. N-am ştire că dumnealui, covidul, ar avea preferinţe mai mari pentru Clinceni decât pentru Bucur Obor, n-am aflat să fi acţionat mai teribil şi mai incisiv în Voluntari sau Buftea decât pe bulevardul Kiseleff. Ce se ştie este că procentul de infectaţi este aidoma în capitală sau prin împrejurimi, dar numărul absolut este foare mare în oraş în raport cu comunele sale limitrofe.

Carantină lângă Bucureşti: Comunele Clinceni și Berceni se închid

Carantina se extinde în jurul Capitalei: Chiajna și Bragadiru se închid şi ele

Privind acestea nu cumva ai dreptul să te întrebi de ce se interzice un pelerinaj dacă nu se închide capitala?

Bucureştiul are cam a şaptea parte din populaţia ţării iar în metrou circulă sub amenințarea covidului un număr însutit de oameni decât cel care ar fi mers în pelerinaj la peştera Sfântului Andrei. Bucureştenii circulă în fiece zi, pelerinajul ţine doar una.

Apoi, oamenii domnului Arafat nu au demonstrat cu punct şi virgulă care a fost impactul pelerinajelor de la Iaşi şi Bucureşti. Guvernul nu a avut aplecare să plătească un studiu care să demonstreze cu cifre că aceste pelerinaje sunt nefaste. Uite, spaniolii au demonstrat că pe primul loc în incidenţa spaţiilor unde se transmite covidul cu celeritate sunt restaurantele, cafenelele şi sălile de fitnes. Mă aşteptam ca şi la noi domnul Dâncu sau domnul Pieleanu să abuzeze televiziunile cu astfel de cercetări, ca să ştim şi noi unde e pericolul mai mare, la şpriţ sau la pelerinaje.

Departe de mine ideea că pelerinajele ar trebui permise în năvala anilor trecuţi. Eu susţin ideea că toate acţiunile care înseamnă agregarea unui număr mare de persoane ar trebui interzise până la apariţia unui vaccin.  Eu susţin ideea că măsurile sanitare ar trebui aplicate tuturor, fără derogare. Pentru că aplicarea legii cu dublă măsură este un lucru mai periculos decât tranziția nenorocită de la depesedizare la penelizare.

Departe de mine să susţin îmbufnările unor capi ai BOR, eu cred că dumnealor au confundat credinţa cu puterea ritualurilor publice. Eu cred că dumnealor nu trebuie să aibă nicio teamă că numărul credincioşilor va scădea din cauza restricţiilor pandemiei. Şi mai cred că la anul numărul pelerinilor va fi mult mai mare.

Eu cred însă că biserica, în ciuda bâlbâielilor şi a dublei măsuri cu care guvernul Orban o cântăreşte, ar trebui să fie principala forţă din societate care să apere sănătatea credincioşilor săi. Din păcate, nu este.

Scrisoarea episcopului Tomisului adresată lui Ludovic Orban, plină de ameninţări şi de idei false, dovedeşte faptul că biserica nu e interesată de sănătatea credincioşilor săi, ci mai mult de riscul diminuării puterii proprii. Biserica este interesată mai mult de ritualurile care îi întăresc puterea instituţională decât de soarta credincioşilor săi.

Arhiepiscopul Tomisului îl acuză pe Orban de abuzuri și amintește că românii urmează să-l ”cinstească” pe Sf. Andrei: Ce veţi face? Ne veţi bate, amenda, aresta şi executa pe toţi?!?

Ce e de speriat este dezinvoltura cu care Ludovic Orban aplică dubla măsură după bunul plac. Să dai afară profesionişti din instituţii ca să faci loc politrucilor tăi e o nemernicie mai mare decât cea a PSD.

Să hotărăşti în cutare sau cutare chestiune legată de pandemie după cum îţi cere interesul partidului este şi asta o nemernicie. În genere, să faci ce a făcut PSD dar să taci vinovat când eşti prins cu penelizarea-n traistă e  dovadă de micime politică. E o dovadă că liderul PNL, Ludovic Orban, nu are anvergură, că bălteşte în micimea jocului politic, că excelează în procedeele care au făcut din PSD un partid nefrecventabil.

Ca atare, eu cred că ce a făcut arhiepiscopul Tomisului nu e doar vina sa, ci este vina guvernului Orban, care nu a ţinut măsura dreaptă pentru toată lumea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇