Ce caută AUR la Chișinău și pentru cine joacă o carte unionistă

Ce caută AUR la Chișinău și pentru cine joacă o carte unionistă

AUR joacă o carte unionistă în Republica Moldova și își temperează discursul anti-european, pentru a nu fi plasat prea direct de partea Moscovei, unde stă proaspăta alianță dintre Igor Dodon și Vladimir Voronin.

Practic, însă, acestea două se potențează reciproc, spune Ileana Racheru, doctor în știinte politice la Universitatea din București și expert în spațiul ex-sovietic.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a atras în Republica Moldova trei partide locale, pentru a avea liste comune la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie: Uniunea Salvați Basarabia, Partidul Popular Românesc (PPR) și Partidului Liberal (PL).

Perspectiva ca tabăra pro-europeană să își consolideze puterea la alegerile legislative i-a speriat suficient de tare și pe Igor Dodon și Vladimir Voronin, foști rivali uniți acum, sub privirea Moscovei.

Care e miza alegerilor anticipate din iulie?

Miza este crearea unui guvern pro-european, capabil să realize reforme în sectoare cheie, pentru a pune bazele minimale ale unui stat de drept.

În afară de PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate), care a avut-o drept candidat la alegerile prezidențiale din 2020 pe Maia Sandu, și de Platforma Politică DA, niciun alt partid politic din Republica Moldova nu are vocație și nici interes pentru a implementa reforme.

ADVERTISING

PAS este cotat în sondajele de opinie credibile între 33% și 40% din intențiile de vot. Platforma DA cu 4-5%. Pragul electoral pentru partide este de 5%, iar pentru blocuri electorale de 7%.

Pentru tabăra pro-rusă, în frunte cu Igor Dodon și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), cotat în sondajele de opinie cu 20%-30%, miza este împiedicarea prin orice mijloace a reformelor, în primul rând în domeniul Justiției.

În primul rând, pentru ca membrii PSRM și grupurile de interese și afaceri din jurul partidului să nu aibă de suferit. În al doilea rând, pentru a contribui la realizarea intereselor Federației Ruse în Republica Moldova și anume menținerea acesteia într-o zonă ”gri”, fără implementarea reformelor și un parcurs pro-european clar.

Pentru Blocul Electoral Renato Usatîi, cotat în sondaje cu 6-9%, miza este aceeași ca și cea PSRM.

Renato Usatîi este un mafiot, îmbogățit în condiții suspecte în Federația Rusă și apărut peste noapte pe scena politică din Republica Moldova.

În 2020, Ministerul Afacerilor Interne de la Moscova a anunțat că a fost dat în urmărire internațională, se pare,  pentru spălare de bani. Acesta este un fel de Robin Hood al politicii moldovenești, un populist care s-a remarcat prin bârfele distribuite în spațiul public, cu pretenția că ar fi informații provenite de la serviciile secrete.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Are o agendă cu vagi promisiuni anticorupție, a realizat acte filantropice larg mediatizate și a câștigat alegerile pentru primăria orașului Bălți în 2015 și în  2019.

Pentru Partidul Șor, creditat în sondaje cu 5%, obiectivul este același ca și al PSRM. Este partidul oligarhului Ilan Șor, care a fugit din Republica Moldova în Israel, după ce Vlad Plahotniuc a procedat în mod similar. Șor a fost condamnat la șapte ani închisoare, în primă instanță, pentru escrocherie și spălare de bani. 

Deși nu se poate exprima fluent în  limba română, a câștigat, în 2015,  alegerile locale pentru primăria orașului Orhei (locuit de o majoritate pro-românească), folosindu-se de acte filantropice și investiții personale în obiective de infrastructură ale urbei. În 2019, a devenit deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Ultimele trei partide enumerate corespund și intereselor, precum și mizelor pe care oligarhul fugar Vlad Plahotniuc le are în Republica Moldova, și anume existența unui stat slab, în care Justiția nu funcționează.

În 2019, Plahotniuc a fost dat în urmărire internațională de Centrul Național Anticorupție de la Chișinău. De-a lungul timpului, toate cele trei partide au jucat rolul de pioni ai lui Plahotniuc în politica din R. Moldova.

ADVERTISING

Cum s-a ajuns la alianta Dodon/Voronin, stiind acuzatiile de trădare anterioare si animozitatile, plus concurenta dintre cei doi? Cine dă tonul, cine e "reprezentantul" Moscovei?

Pentru scena politică din Republica Moldova nu este nimic surprinzător faptul că persoane care s-au jignit și acuzat public se aliază în context electoral.

Dodon este cel care, împreună cu Vlad Plahotniuc, a inițiat distrugerea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Activitate pe care a desăvârșit-o însuși Voronin, după ce i-a vândut lui Plahotniuc deputați în scopul constituirii majorității parlamentare în 2016.

Cred că, în primul rând, blocul PSRM-PCRM s-a creat din disperarea lui Igor Dodon de a strânge toate voturile de pe eșichierul pro-rus. Această disperare se justifică prin faptul că Dodon a pierdut alegerile prezidențiale din 2020 și PSRM se află în competiție cu blocul lui Renato Usatâi.

La prezidențialele din 2020, Usatâi a susținut-o în turul al doilea pe Maia Sandu, condamnând practicile de corupție ale PSRM și relația controversată dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc. Dacă PSRM va avea rezultate dezastruoase la parlamentare, Dodon riscă să își strice iremediabil relațiile cu Moscova.

Voronin este interesat să revină pe scena politică din Republica Moldova din poziția de deputat. PCRM ar putea obține maxim 10 mandate. Nu este însă exclus ca, după scrutin, PCRM să rupă alianța cu PSRM și să aibă o fracțiune separată.

Tonul este dat de Dodon și PSRM, care sunt reprezentanții Moscovei. Voronin, deși face jocul Moscovei, nu este agreat de Vladimir Putin și Dmitri Kozak, șef adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse și responsabil de relațiile cu Republica Moldova.

Să ne amintim faptul că Voronin a refuzat, chiar în momentul în care Putin era în drum spre Chișinău, semnarea Memorandumului Kozak, document care ar fi putut impune o soluție dezastruoasă pentru Republica Moldova în ceea ce privește reintegrarea Transnistriei.

Ce poate face AUR la Chişinău? Pe cine încurcă şi cât de mult ajută sau, din contră, compromite, curentul unionist?

AUR poate să ia niște voturi de la PAS. Chiar dacă ultimul nu are o agendă unionistă, Maia Sandu a fost votată de unioniști pentru mesajele pro-europene și anticorupție.

Dar nu cred că vor avea mare succes, pentru că în Republica Moldova unioniștii în majoritate se regăsesc în cadrul intelectualității, care este capabilă să diferențieze între oportuniști și pro-europeni cu intenții reformatoare.

AUR este și cel care ar putea mobiliza electoratul pro-rus care se simte amenințat de o posibilă unire a Republica Moldova cu România. Știu că în România acest scenariu este greu de imaginat, dar în Republica Moldova, propaganda prosturilor TV rusești și ale socialiștilor are efecte impresionante.

AUR se află, la nivel retoric, în dispută cu tabăra pro-rusă de la Chișinău. Practic, cele două tabere se potențează una pe alta.

AUR continuă să divizeze mișcarea unionistă din Republica Moldova, așa cum au făcut în trecut Iurie Roșca (fost lider al principalului partid unionist până la începutul anilor 2002, ajuns jurnalist Sputnik) și Partidul Liberal (eșuat sub controlul lui Plahotniuc din cauza activităților de corupție ale liderilor- Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă).

În prezent există cel puțin două tabere unioniste : blocul din jurul AUR (creat de curând din Partidul Popular Românesc, Partidul Liberal și Uniunea Salvați Basarabia) și PUN (Partidul Unității Naționale).

Negocierile pentru includerea PUN în tabăra coordonată de AUR au eșuat de curând. Chirtoacă, fost primar al Chișinăului, despre care presa independentă a dezvăluit că ar fi fost implicat în afaceri de corupție,  se regăsește și în actuală componență a blocului coordonat de AUR.

La alegerile parlamentare din România, AUR s-a clasat pe locul 3 în R. Moldova (după PNL și PMP) cu aproximativ 6.200 de voturi. La alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în turul I, cei doi candidați unioniști au obținut împreună în jur de 3%. Nu cred ca AUR are șanse să obțină 7% la alegerile din 11 iulie 2021.

În Republica Moldova, AUR nu are discurs anti-european, pentru nu a fi plasat direct în zona intereselor pro-ruse. În ultimele zile, a obținut susținerea declarativă a mitropolitului Petru, reprezentat al Mitropoliei Basarabiei în Republica Moldova, aflată sub coordonarea Patriarhiei de la București. Dar în Republica Moldova, majoritatea covârșitoare a  electoratului ortodox cu accente fundamentaliste este acaparată de Mitropolia Moldovei (subordonată Patriarhiei Moscovei) și simpatizează cu Igor Dodon și PSRM.

Citește interviurile și analizele semnate de Magda Grădinaru


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇