Avocata arhiepiscopului Tomisului a anunţat că va sesiza instanţa împotriva purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, după ce Vasile Bănescu a declarat că ancheta DNA care îl vizează pe clientul ei este un caz „care frapează şi mâhneşte”, iar „apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător”.
Avocata Irina Luminiţa Stanciu consideră că Vasile Bănescu nu are autoritate morală, conduită şi viaţă personală care să fie în acord cu morala creştină şi că ar trebui demarată o anchetă în privinţa acestuia, în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.
„În cursul zilei de 18 ianuarie 2024, ÎPS Teodosie s-a prezentat la DNA – Serviciul Teritorial Constanţa însoţit de cei doi avocaţi pentru a i se schimba calitatea de suspect pe care a avut-o în calitatea de inculpat. Această calitate de inculpat este o procedură care se efectuează în urmărirea penală cât timp s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, însă asta nu înseamnă că în mod automat va suporta rigorile impuse de legea penală, cum ar fi o condamnare penală.
Noi susţinem în mod cert nevinovăţia ÎPS Teodosie, vorbim de mijloace de probă care au fost administrate în opinia noastră în mod neloial. Singurule mijloace de probă sunt înregistrările audio-video depuse de o persoană care nu are calitatea de organ de urmărire penală şi nici nu a avut o autorizaţie din partea legii pentru a efectua aceste înregistrări”, a precizat avocata.
Ea s-a referit apoi la afirmaţiile făcute de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.
„Faţă de emisiunea la care a participat purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, în ziua de 18 ianuarie 2024 şi afirmaţiile pe care domnia sa le-a făcut în cadrul emisiunii, pot să vă spun că acestea au adus o atingere gravă principiului prezumţiei de nevinovăţie.
Vasile Bănescu încalcă grav legea penală, în sensul că încalcă principiul prezumţiei de nevinovăţie. Prezumţia de nevinovăţie, după cum bine ştim, este reglementată de dispoziţia articolului 4 din Codul de Procedură Penală, principiul prezumţiei trebuie respectat astfel încât acest principiu trebuie să ofere inculpatului o protecţie sporită şi împotriva măsurilor ce se iau cât şi împotriva abuzurilor şi a oprobiului public.
Să nu uităm, principiul prezumţiei de nevinovăţie reprezintă o cutumă legală utilizată în toate statele civilizate, care presupune că o persoană este nevinovată până la o probă contrarie”, a mai transmis Irina Luminiţa Stanciu.
Ea a anunţat că îl va da în judecată pe Vasile Bănescu.
„Domnul Vasile Bănescu foloseşte această ocazie pentru o răzbunare personală fiind de notorietate conflictul deschis pe care îl are cu ÎPS Teodosie. Domnul Bănescu nu are autoritate morală, conduită şi viaţă personală care să fie în acord cu morala creştină fiind contestat de marea majoritate a creştinilor ortodocşi.
În atare condiţie, domnul Vasile Bănescu face jocurile din interiorul BOR şi cred că ar trebui demarată o anchetă şi o cercetare disciplinară în privinţa acestuia în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.
Văzând declaraţiile pe care domnul Bănescu a înţeles să le facă în cadrul emisiunii, eu anunţ cu această ocazie că voi sesiza instanţa civilă cu acţiunea având ca obiect răspunderea civilă delictuală împotriva domnului Vasile Bănescu. Domnia sa ar trebui să caute adevărul la instituţiile statului şi să evite convingerea că orice persoană împotriva căreia se exercită o acţiune penală este vinovată”, a mai afirmat avocata.
Arhiepiscopul Tomisului a fost săptămâna trecută la sediul DNA Constanţa care îl anchetează pentru cumpărare de influenţă în „Dosarul mana cerească”. ÎPS Teodosie susține că se încearcă discreditarea sa.