ÎPS Teodosie a fost audiat la DNA în dosarul „manei cerești”. Avocat: Probabil se încearcă discreditarea sa

ÎPS Teodosie a fost audiat la DNA în dosarul „manei cerești”. Avocat: Probabil se încearcă discreditarea sa

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a ajuns, joi, la sediul DNA Constanţa pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat pentru cumpărare de influenţă.

A ieşit din sediul instituției după aproximativ o oră, declarând că dosarul nu are conţinut.

„Nu m-au întrebat nimic şi nu am ce să spun”, a declarat jurnaliştilor arhiepiscopul Tomisului. Întrebat dacă are calitatea de inculpat în acest dosar, ÎPS Teodosie a răspuns: „Dumneavoastră ştiţi, că aţi fost anunţaţi. Eu nu ştiu. Ştiţi mai multe ca mine”.

El a mai fost întrebat ce părere are despre acest dosar. „Niciuna. Nu are conţinut”, a afirmat arhiepiscopul Tomisului.

ADVERTISING

La rândul său, avocatul său, Adrian Cuculis, a declarat că audierea este una care vine să clarifice nişte lucruri şi că se încearcă, probabil, discreditarea clientului lui.

„Este o audiere care vine să clarifice nişte lucruri. Dosarul, aşa cum am bănuit de la bun început, se bazează doar pe acea înregistrare care a apărut în mod public. Din toate punctele de vedere, indiferent că în momentul de faţă avem o audiere, nu poate să constituie infracţiunea de cumpărare de influenţă sau instigare în vreo formă.

Mai mult decât atât, probabil că se încearcă discreditarea ÎPS Teodosie. În momentul de faţă, singurele probe din dosar se referă la înregistrarea pe care o cunoaşteţi cu toţii din spaţiul public. Astăzi o să depunem şi noi o notă de probatoriu, să vedem cu ce fost înregistrată, dacă nu cumva e trunchiat materialul respectiv. Chestiuni normale într-o procedură penală”, a declarat Adrian Cuculis, la sosirea la sediul DNA Constanţa.

ÎPS Teodosie e urmărit penal

Procurorii DNA au anunţat, la începutul lunii decembrie, că au dispus începerea urmăririi penale faţă de suspecţii Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru cumpărare de influenţă, şi P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Procurorii îl acuză pe ÎPS Teodosie că ar fi promis 160.000 de lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 de lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care susţinea că o are asupra funcționarilor cu drept de decizie de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

„La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect (Ilie Petre, consilierul pe probleme economice al Arhiepiscopiei - n.red.), acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea respectivă", explică DNA.

ADVERTISING

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Mai exact, dosarul a fost deschis în urma unei investigații Recorder, realizată împreună cu preotul Petrică Leașcu. Acesta are și o firmă de construcții care lucra în special în domeniul construcției sau refacerii de biserici și a vrut să arate cum preoții din cadrul Bisericii Ortodoxe nu au nicio problemă să ofere mită pentru finanțările obținute.

Petrică Leacșu a obținut o audiență și la ÎPS Teodosie, iar în momentul în care i-a expus schema de finanțare, arhiepiscopul Tomisului s-a arătat extrem de încântat, exclamând: „Asta este mană cerească ce spuneți dumneavoastră”.

Preotul i-a explicat lui Teodosie și faptul că din suma de 800.000 de lei, un procent de 20% nu vor fi utilizați pentru lucrări, ci vor constitui mită pentru el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇