Ion Rădoi a fost trimis în judecată de DNA. Fostul lider sindical de la metrou e acuzat de șantaj

Ion Rădoi a fost trimis în judecată de DNA. Fostul lider sindical de la metrou e acuzat de șantaj

Direcția Națională Anticorupție (DNA) l-a trimis în judecată pe Ion Rădoi, fostul lider sindical de la metrou, pentru că și-ar fi folosit funcția pentru a obține foloase necuvenite și pentru că a apelat la șantaj.

Rădoi ar fi comis faptele de care este acuzat de procurori în calitatea sa de „administrator în fapt” al SC Sindomet Servcom SRL, firmă a Uniunea Sindicatul Liber din Metrou (USLM).

„Prezenta cauză a avut ca obiect investigarea modului în care inculpatul Rădoi Ion și-ar fi folosit influența și autoritatea de lider sindical pentru a obține foloase necuvenite din exploatarea și administrarea spațiilor comerciale din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2017 - iulie 2021.

Influența și autoritatea in calitate de lider sindical ar fi fost folosite în raport cu responsabili decizionali din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și conducerea SC Metrorex SA pentru atingerea unor scopuri personale sau pentru interese de grup, fără legătură cu dialogul social, ori protejarea drepturilor salariaților”, se arată în comunicatul DNA.

Cum a acționat Rădoi, potrivit procurorilor

Potrivit productorilor, în cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participațiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deținută de Sindicatul Unitatea - Sindicatul Liber de la Metrou (U.S.L.M) și controlată de inculpatul Rădoi Ion.

Contractul avea ca obiect exploatarea și administrarea în comun a suprafețelor din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activități comerciale în scopul obținerii de profit.

„În realitate, SC Sindomet Servcom SRL a controlat și gestionat singură administrarea spațiilor comerciale de la metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spațiilor comerciale, a modului de înființare de noi spații comerciale și a modul de stabilire a chiriei pentru spațiul comercial închiriat.

Cu titlu de exemplu, precizăm că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participațiune, care a încetat în luna septembrie 2018.

În aceste condiții, invocând existența unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL, ar fi refuzat să predea spațiile comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora și obținerea de venituri care se ridică la peste 10 milioane de lei.

În perioada septembrie 2017 – septembrie 2018, inculpatul Rădoi Ion, în calitățile menționate mai sus, ar fi acționat pentru prelungirea succesivă a contractului de asociere în participațiune.

Ulterior, în perioada septembrie 2018 - iulie 2021, inculpatul Rădoi Ion s-ar fi folosit de influența și autoritatea funcției sale de conducere în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL și comercianți din spațiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spațiilor comerciale ce ar fi funcționau ilegal din luna septembrie 2018”, se arată în comunicatul DNA.

În unele dintre activități, inculpatul Rădoi Ion ar fi beneficiat de sprijinul unei alte persoane, care a fost de asemenea inculpată în dosar.

„Concret, pentru a-i determina pe reprezentanții decizionali, miniștri succesivi ai Transporturilor (care aveau dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanților statului în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) pentru prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spațiile comerciale respective de către SC Sindomet Servcom SRL), secretari de stat și reprezentanți ai Metrorex (ca și reprezentanți decizionali în cadrul Consiliului de Administrație al Metrorex), să ajungă la o soluție favorabilă intereselor sale, inculpatul ar fi recurs la mijloace nelegale, în afara dialogului social legal între care:

  • constrângeri prin amenințări cu dezvăluiri a unor fapte compromițătoare, care în realitate nici nu s-ar fi întâmplat
  • exercitarea de presiuni sociale asupra miniștrilor succesivi în funcție prin folosirea și angrenarea angajaților în greve și proteste nelegale
  • mobilizarea salariaților prin răspândirea de informații false privind concedierea și nepunerea în circulație a trenurilor din lipsă de personal, oprirea circulației în afara unui cadru onest și de bună- credință cu partenerii sociali
  • înregistrări ale discuțiilor cu partenerii sociali - reprezentanți ai ministerului (miniștri, secretari de stat) și ai Metrorex (directori, membri CA, membri AGA), fără a le aduce la cunoștință acest fapt, înregistrări deținute de inculpat ca un mijloc de control.

Inculpatul Rădoi Ion nu ar fi acționat de o manieră legală, în scopul apărării drepturilor sindicaliștilor, ci punând presiune socială și politică asupra unor miniștri astfel încât acesta să își protejeze interesele financiare, prin nedesființarea spațiilor comerciale de la metrou.

Mai mult, acesta și-ar fi folosit autoritatea și în raporturile cu ceilalți lideri și membri de sindicat, pentru a-i determina să nu respecte ordinul/dispoziția directorului general al Metrorex (amenințări cu realizarea unor liste cu angajații care nu îl sprijină în acțiunile sale pentru a nu mai beneficia de drepturi sindicale - bilete concediu la Zamora, Caraiman (Bușteni) și la mare, amenințări cu efectuarea unor liste de angajați pentru a fi dați afară din sindicat și de la locul de muncă în situația în care directorul ar pleca din funcție, amenințări cu divulgarea înregistrărilor pe care le deține, amenințări cu procese)”, se mai arată în comunicatul DNA.

Amenințări la adresa ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă

„La data de 25/26 martie 2021, inculpatul Rădoi Ion l-ar fi constrâns pe ministrul Transportului și Infrastructurii să acorde în continuare firmei SC Sindomet Servcom SRL drepturile de a folosi spațiile comerciale ocupate în mod abuziv, în scopul de a dobândi în mod injust foloase patrimoniale pentru SC SINDOMET SERVCOM SRL și pentru comercianții de la Metrou.

Constrângerea ar fi fost exercitată prin amenințări cu întreruperea circulației metroului, prin inițierea și organizarea unui protest ilegal/ a unei greve ilegale, toate acestea pentru a-l determina pe ministru (care avea dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanților statului în AGA), să dispună sau să accepte prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spațiile de către SC Sindomet Servcom SRL (printr-un nou contract de asociere sau prin tolerarea situației din perioada anterioara 2018-2021)”, a precizat DNA.

Per total, procurorii susțin că, prin acțiunile sale, Rădoi ar fi generat următoarele foloase necuvenite:

  • pentru societatea SC Sindomet Servcom SRL care ar fi dobândit, în afara unui cadru legal contractual venituri de peste 10 milioane lei (10.391.843 lei).
  • pentru SC Sindomet Servcom SRL și pentru comercianți SC Sindomet Servcom SRL ca urmare a exploatării spațiilor comerciale după expirarea contractului de asociere
  • pentru o firmă controlată de fiul inculpatului Rădoi Ion venituri de 86.400 euro fără TVA din subînchirierea a unui spațiu situat intr-o stație de metrou unui retailer (după septembrie 2018 și până în 2021).

Ce s-a întâmplat cu spațiile comerciale

La începutul lunii aprilie 2021, Metrorex și primăriile mai multor sectoare au început demolarea spațiilor comerciale din subteran. Singurii primari care au refuzat să se implice au fost primarul Sectorului 3, Robert Negoiță și primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

În iulie, jurnaliștii de la G4Media au prezentat stenograme din care reieșea că Piedone îi cerea lui Rădoi „jumătate de stație”, la Izvor, după ce liderul sindical urma să își recapete influența. Rădoi susținea că îi dă „jumătate de stație întreagă”.

După dezvăluirea informațiilor, Piedone a susținut că a glumit, la telefon. Iar spațiile au fost demolate.

Singura primărie care a refuzat să intervină este cea a Sectorului 3, care a anunțat că așteaptă finalizarea procesului înainte de a lua orice decizie cu privire la demolarea spațiilor comerciale din subteran.

De asemenea, Primăria Sectorului 1 - deși a demolat spații comerciale - a făcut-o cu o vitează mai mică decât alte primării.

Din aprilie 2021 și până în februarie 2022, din 325 de spații comerciale întinse pe 5.657 metri pătrați, au mai rămas doar 98 de spații care ocupă numai 1.043 metri pătrați, a transmis Metrorex la solicitarea SpotMedia.ro.

Potrivit celei mai recente situații pe care Metrorex SA a comunicat-o la solicitarea noastră, în luna februarie 2022, situația spațiilor de la metrou era următoarea:

Situația spațiilor comerciale de la metrou, la începutul lunii februarie 2022

Din păcate, ceea ce nu a reușit Metrorex să facă până la acest moment este să găsească modalitatea prin care să redea în uz spațiile comerciale.

Președintele Consiliului de Administrație al Sindomet Servcom SRL, Florin Crișu, a expliat anterior pentru Spotmedia.ro că societatea încasează încă bani sub formă de chirii pentru spațiile de la metrou. Și că virează către Metrorex SA parte din bani, în cota stabilită în contractul expirat. Doar că Metrorex, considerând că nu are temei legal să încaseze banii - tocmai pentru că respectivul contract cu Sindomet a expirat - virează sumele înapoi către societatea sindicatului de la metrou.

Spotmedia.ro a solicitat, în cursul anului 2021, de la Metrorex informații cu privire la eventuale sancțiuni salariale pentru angajații care au participat la greva ilegală, care a paralizat transportul subteran în București, pe 26 martie 2021. La acel moment, societatea de metrou ne-a transmis că nu a aplicat astfel de sancțiuni.

Ulterior, în ianuarie 2022, am cerut Metrorex să ne comunice care sunt măsurile pe care le-a adoptat împotriva angajaților săi care au participat la protest. Societatea de metrou nu a mai răspuns la cererea noastră de informații.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇