Magazinele de la metrou funcționează în continuare, în ciuda ultimatumului Metrorex. Ce spune Ion Rădoi

Magazinele de la metrou funcționează în continuare, în ciuda ultimatumului Metrorex. Ce spune Ion Rădoi

Magazinele de la metrou funcționează în continuare, cu toate că Metrorex SA anunțase că ele ar trebui dezafectate până vineri, 2 aprilie.

Printr-un comunicat de presă intitulat ”Curățenia” de primăvară a început!„, Metrorex SA a anunțat, pe 25 martie, că a notificat ”firma care administrează spațiile comerciale” de la metrou să le elibereze ”până la data de 2 aprilie”.

”Continuarea activității spațiilor comerciale amplasate în calea de evacuare din incinta metroului periclitează securitatea persoanelor în caz de urgență, precum și evacuarea rapidă și sigură a acestora. Mai mult, acestea creează un mediu nefavorabil pentru publicul călător prin aglomerarea mărfurilor în afara spațiului comercial, supraaglomerarea cu mărfuri combustibile, băuturi alcoolice și comercializarea produselor de patiserie.

ADVERTISING

Precizăm că Metrorex nu va ezita să ia toate măsurile ce se impun pentru a reda publicului călător condiții de transport civilizate, în siguranță și în conformitate cu standardele europene”, a transmis atunci Metrorex SA.

Din informațiile SpotMedia.ro, la metrou sunt 331 de spații comerciale care ocupă circa 5.900 de metri pătrați.

Firma care administrează spațiile comerciale la care face referire Metrorex se numește Sindomet Servcom SRL și este deținută de Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (condus de Ion Rădoi).

Această societate a ajuns să administreze spațiile prin asociere cu Metrorex. Un contrcat a fost încheiat în 1994 și prelungit prin acte adiționale. Un nou contract a fost încheiat în 2003 și a expirat pe 26 septembrie 2018.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potriviti unui raport al Corpului de Control al Ministerului Transporturilor, acea asociere cu firma sindicatului USLM a fost dezavantajoasă pentru Metrorex.

Dar contractul a expriat pe 26 septembrie 2018. Ulterior, Sindomet Servcom a dat în judecată Metrorex SA. În dosarul cu numărul 27165/3.2018 de pe rolul Tribunalului București, firma sindicatului a cerut instanței să recunoască o continuare tacită a asocierii cu Metrorex.

Pentru mai multe detalii, puteți citi raportul complet al Corpului de Control al MT:

Procesul e încă în curs.

Așa că nu e foarte clar dacă Metrorex poate sau nu să dispună evacuarea magazinelor din subteran. Dar dacă nu poate, de ce a mai comunicat public faptul că va lua în perioada imediat următoare această măsură.

ADVERTISING

"Instanța decide. Există proces pe rol. În funcție de asta vom hotărî. Sunt două faze. Prima este: avem sau nu dreptate? Iar a doua fază e cea de lichidare. Iar pentru asta trebuie ca Metrorex să plătească societatea sindicatului.

Dar nu văd de ce ar vrea să întrerupă acest contract. După 31 de ani, spune ministrul Drulă că noi incomodăm trecerea oamenilor prin stații. E cu totul fals.

Am propus să reconfigurăm magazinele. Am propus chiar să modificăm procentele (modul în care se împarte profitul din spații comerciale între Metrorex și Sindomet Servcom – n.red.), dar până la un nivel care să se susțină, că noi plătim taxe și impozite la stat”, a precizat Ion Rădoi pentru SpotMedia.ro.

Acesta a subliniat că eliberarea spațiilor comerciale nu face obiectul negocierilor cu conducerea Metrorex SA și că singurele puncte pe care s-a negociat au fost păstrarea salariaților și problema salariilor.

SpotMedia.ro a solicitat și de la Metrorex un punct de vedere cu privire la măsurile pe care urmează să le ia. Compania a precizat că săptămâna viitoare începe evacuarea şi că termenul acordat Sindomet Servcom expiră la miezul noptii de azi.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇