Premierul Florin Cîțu a postat, duminică, o listă cu măsurile pe care plănuiește să le ia în cazul „acțiunii ilegale de la metrou”, condusă de fostul deputat PSD, Ion Rădoi.
Șeful Guvernului a ținut să precizeze că „nimeni nu este mai presus de lege” și a înșiruit deciziile pe care le va lua în acest caz:
- recuperarea prejudiciului la nivelul societății comerciale și imputarea sumei stabilite ca prejudiciu celor care se fac vinovați;
- constuituirea Metrorex ca parte civilă în evantualele procese de recuperare a daunelor;
- Metrorex va stabili clar cine a participat la acțiunea ilegală și va reduce salariul acestora cu o zi;
- instituțiile statului trebuie să-i ajute pe cetățenii și societățile comerciale să recupereze pierderile cauzate de acțiunea ilegală;
- sesizări penale care au fost deja făcute.
„În mandatul meu, nu voi permite să fim șantajați de un grup de oameni organizați în stil mafiot. Așa cum e firesc, orice negociere se va face cu respectarea strictă a legii. REFORMA companiilor de stat continuă!”, arată Florin Cîțu în încheierea mesajului postat pe Facebook.
Sindicaliștii au blocat funcționarea metroului din București
Un protest spontan al angajaților Metrorex a blocat, vineri, circulația metrourilor. Sindicaliștii au renunțat la manifestații după o zi întreagă în care traficul bucureștean a fost dat peste cap.
Autoritățile acuză angajații Metrorex că, deși au dreptul să protesteze, nu au asigurat funcționarea metroului la o treime din capacitate, scrie EuropaFM.
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat vineri că a depus o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA), după greva de la metrou. În același timp, și Metrorex a sesizat DIICOT în acest caz, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4 s-a autosesizat.
Plângerea vizează infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu, trafic de influență, folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane, folosirea de către liderii sindicali a influenței și autorității în scopul obținerii de bani, bunuri și foloase necuvenite, șantaj
infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate.
Într-o scurtă conferinţă de presă, Cătălin Drulă, a declarat că nu va ceda în faţa presiunilor sindicatului condus de Ion Rădoi. Şi că dacă salariaţii de la metrou se lasă manipulaţi şi blochează în continuare şinele, autorităţile de ordine ar trebui să intervină.
Ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că știa ce au de gând să facă sindicaliștii de la Metrou încă de aseară.
Angajații Metrorex acuză tăierile de salariu
Sindicaliștii de la metrou susțin că protestul spontan nu are legătură cu decizia conducerii Metrorex de a evacua spațiile comerciale din stații, așa cum s-a vehiculat în presă şi cum susţin guvernanţii.
”Nemulțimirea noastră este că s-a anunțat o reducere a salariilor cu 20% și reduceri de personal. 47 de mecanici au fost concediaţi, s-a revenit apoi şi au fost reangajaţi. Se pare că doar o parte au mai acceptat. Se fac disponibilizări de personal la toate secţiile din metrou. S-a solicitat reducerea salariilor cu 25%.
În metrou este o lipsă totală de dialog social cu organele competente, cu Ministerul Transporturilor, director, iar această oprire voluntară a lucrurilor e lucrul cel mai important pe care trebuie să-l înţeleagă opinia publică. Nu are nicio legătură (protestul – n.red) cu spaţiile comerciale de la metrou. Şi o ultimă revendicare este că nu dorim ca multinaţionalele sau corporaţiile să preia conducerea metroului”, a declarat Dan Vasile, revizor tehnic în cadrul depoului Metrorex.
El a cerut ca directorul Metrorex să vină în subteran pentru a discuta cu sindicaliștii, altfel nu renunță la protestul care blochează activitatea metroului.
”Nu există dialog social. Așteptăm până vine domnul director, după care vă mai informăm ce se întamplă”, a spus acesta.
Reprezentanții Metrorex au transmis și varianta lor.
„În seara zilei de 25 martie, circa 250 de sindicaliști și comercianți au organizat o adunare spontană, care ulterior s-a transformat într-o acțiune de ocupare a căilor de metrou.
În cursul dimineții, în jurul orei 3.30 li s-au alăturat o parte dintre angajații Metrorex din tura de noapte, care au lucrat la reviziile periodice ale liniilor”, se arată într-un comunicat remis SpotMedia.ro.
Începand cu ora 23.30, conducerea Metrorex i-a invitat în repetate rânduri la dialog social civilizat pentru a discuta cerințele lor.
„Aceștia au refuzat dialogul și au ocupat abuziv și ilegal calea de rulare, făcând imposibilă pornirea metroului”, precizează reprezentanții Metrorex.
În document se precizează că angajatii Metrorex care trebuiau să asigure mersul trenurilor astăzi s-au prezentat la serviciu normal.
„Acțiunea de protest e ilegală, perturbă ordinea publică și împiedică desfășurarea în condiții normale a transportului de călători în București.
Metrorex își rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale la dispoziție pentru a opri această ilegalitate”, punctează reprezentanții Metrorex.
Sindicatul lui Rădoi şi-a văzut ameninţată sursa financiară
Protestul spontan a fost declanșat la scurt timp după ce conducerea Metrorex a anunțat că va evacua spațiile comerciale din stații, deoarece acestea “pun în pericol siguranța transportului subteran, cu afectarea directă a exigențelor de securitate la incendiu și evacuarea persoanelor în caz de urgență.”
Din informațiile SpotMedia.ro, la metrou sunt 331 de spații a căror suprafață se întinde pe circa 5.900 de metri pătrați. În ele funcționează magazine cu mărfuri diverse, de la genți și electronice, până la covrigi și gogoși.
Metrorex a închiriat aceste spații comerciale, încă din 1994, către Sindomet Serv com SRL. Firma e deținută de Unitatea – Sindicatul Liber de la Metrou (USLM), condus de Ion Rădoi, fost deputat PSD. Iar sindicatul subînchiria spațiile primite de la Metrorex către diverși comercianți.