Cum l-a schimbat Metrorex pe directorul general pus de Drulă fără niciun argument public (Document)

Cum l-a schimbat Metrorex pe directorul general pus de Drulă fără niciun argument public (Document)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Consiliul de Administrație al Metrorex SA l-a revocat miercuri din funcția de director general pe Ștefan Paraschiv – susținut de fostul ministrul al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR) – fără să își motiveze în niciun fel decizia.

Puteți vedea acest lucru dintr-un document obținut pe surse de Spotmedia.ro.

Oficial - în ciuda insistențelor noastre - Metrorex a refuzat să dea orice fel de detaliu cu privire la argumentele care au stat la baza înlocuirii din funcție a fostului manager al companiei.

Iar membrii Consiliului de Administrație n-au voie, prin contract, decât să laude Metroex în presă, nu să ofere informații despre realitățile din companie.

În mod normal, de la adoptarea OUG 109/2011, numită a „guvernaței corporative a întreprinderilor publice”, – adică de 10 ani deja - membrii Consiliilor de Administrație (CA) și directorii companiilor de stat (cum e și Metrorex SA) ar trebui aleși în funcție de competențe, printr-o procedură complexă, descrisă de lege.

Totul pleacă, de fapt, de la alcătuirea CA. Potrivit legii, o comisie special alcătuită la Ministerul Transporturilor – sau un specialist extern în resurse umane – ar trebui să selecteze un număr de candidați. Iar dintre aceștia, să îi aleagă, pentru o „listă scurtă” pe cei care corespund cel mai bine cerințelor fiecărui post.

ADVERTISING

La finalul procedurii – care potrivit surselor Spotmedia.ro ar dura în jur de 6-8 luni - membrii CA ar trebui să primească mandate pe 4 ani. Și, odată învestiți, vor putea delega atribuții de conducere către un aparat de directori.

Așa a fost gândită procedură, când s-a adoptat OUG 109/2011. Între timp, însă, legea s-a mai schimbat.

În 2015, spre exemplu, prin OUG 10/13.05.2021, Guvernul Ponta a introdus un articol care prevede că membrii CA pot fi aleși și cu caracter provizoriu, pentru o durată de 4 până la 9 luni.

Legea 111/2016 – adoptată pentru aplicarea OUG 109/2011 prevede posibilitatea ca directorii numiți de CA să primească mandate de 4 luni, care pot fi prelungire cu 2 luni. Și apoi mandatul interimar i se poate acorda din nou directorului.

mandate-directori

În acest regim de interimat au fost numiți, de multă vreme, la Metrorex, atât membri CA, cât și directorii.

Cu susținerea lui Cătălin Drulă, Ștefan Paraschiv a fost numit director general al societății de metrou pe 9 martie 2021. Cu alte cuvinte, zilele trecute, Paraschiv își consuma al doilea mandat de interimar la conducerea Metrorex.

În perioada în care s-a aflat la conducerea metroului, Ștefan Paraschiv a susținut proiectele lui Cătălin Drulă. A contribuit personal la demolarea chioșcurilor din subteran, din stațiile de metrou.

ADVERTISING

Și – potrivit lui Drulă – a continuat să demoleze spații până la mijlocul lunii noiembrie.

În plus, potrivit unor informații ajunse în presă pe surse, Paraschiv pregătea aplicarea unor proceduri care să scadă cheltuielile salariale ale Metrorex, majorate cu 18% în urma unei negocieri a conducerii Metrorex din toamna lui 2020 cu sindicatul condus de Ion Rădoi.

În timpul crizei politice care a izbucnit la începutul lui septembrie, Cătălin Drulă a demisionat din guvern, alături de colegii de la USR. Asta a însemnat și că Ștefan Paraschiv a rămas fără sprijin politic.

În consecință, miercuri, pe data de 17 septembrie, a fost revocat din funcția de director general, de Consiliul de Administrație al Metrorex, format din: Mihai Barbu (care are și funcția de președinte), Daniela Tișu, Mariana Petre, Elena Gianina Suditu și Liviu Tudor Băileșteanu.

Cum arată hotărârea Consiliului de Administrație prin care a fost demis Ștefan Praschiv

În context, Spotmedia.ro a solicitat, tot pe 17 noiembrie, de la Metrorex SA informații cu privire la motivele revocării din funcție a lui Ștefan Paraschiv.

Motivul: indiferent dacă are sau nu sprijin politic, din înțelegerea noastră, într-o companie de stat directorii ar trebui numiți în funcție de competențe și revocați sau reconfirmați în funcție de ceea ce au realizat.

ADVERTISING

Am vrut să aflăm de la Metrorex SA:

  • care au fost motivele invocate de membrii CA pentru revocarea lui Ștefan Paraschiv din funcția de director general?
  • dacă aceste motive au fost discutate în ședință de membrii CA și dacă există vreun document în care aceste discuții sau orice alte referiri la motivele de revocare ale directorului general au fost consemnate?

De asemenea, am cerut o copie a documentelor în care s-au consemnat motivele revocării din funcție a directorului general interimar al Metrorex și informații despre locul în care am putea accesa online respectivele documente.

Pe 18 noiembrie, Metrorex SA ne-a trimis un răspuns întins pe 2 rânduri, care nu conținea niciuna dintre informațiile solicitate de noi, în temeiul Legii 544/2001.

Redăm mai jos răspunsul Metrorex:

„Hotărârea conform căreia domnul Ștefan Paraschiv a fost revocat din funcția de director general al Metrorex a aparținut Consiliului de Administrație.

Societatea Metrorex S.A. a luat act de Hotărârea Consiliului de Administrație de revocare a directorului general și a pus-o în aplicare”, a transmis Metrorex.

Cu alte cuvinte, Metrorex n-a dorit să ofere nicio informație cu privire la motivele pentru care CA l-a revocat din funcție pe Ștefan Paraschiv. Nici măcar nu s-a obosit să ne comunice dacă documentele pe care le-am solicitat au sau nu caracter public. Și dacă au, unde le putem găsi.

Potrivit surselor Spotmedia.ro, membrii CA nu sunt obligați de legislația deja prezentată să argumenteze revocarea sau numirea unor interimari. Dar o pot face. Și în mod normal - dacă numirile se fac strict pe criterii de competență - n-ar avea niciun motiv să nu argumenteze și să nu facă publică argumentația.

Potrivit prevederilor contractelor de mandat încheiat în lunile octombrie și noiembrie 2021, membrii CA nu au voie să vorbească cu presa decât dacă au de gând să laude Metrorex SA sau să o apere de „atacuri mediatice”. În caz contrar, sunt buni de plată și pe durata mandatului, dar și după ce vor fi revocați din funcții. Detalii din contractul de mandat al președintelui de CA, Mihai Barbu din 4 octombrie 2021, așa cum a fost el publicat pe siteul Metrorex:

În cele din urmă, Spotmedia.ro a obținut hotărârea de CA prin care Ștefan Paraschiv a fost revocat, iar în locul său a fost numit Laurențiu Gabriel Trușcă.

Vă prezetăm mai jos, documentul, din care reiese că toți membri CA au votat revocarea lui Ștefan Paraschiv. Documentrul nu conține, însă, niciun argument pentru această decizie. Și nici nu menționează în ce temei a fost numit Laurențiu Gabriel Trușcă în funcție.

Nu știm, la acest moment, dacă hotărârea are și un proces verbal în spate, care să conțină aceste argumente. Dacă procesul verbal există, în mod clar Metrorex SA nu dorește să-l facă public.

Cine e directorul revocat și cine a noul șef al metroului din București

Ștefan Paraschiv – de curând revocat din funcție – are 45 de ani și a terminat ASE București în 1998 (adică la 23 de ani).

După 10 ani, a urmat un program de 2 ani de Executive Master Business Administration organizat de universitatea americană Tiffin.

Apoi a mai urmat un program de pregătire postuniversitar organizat de Universitatea Otto Beisheim din Dusseldorf.

Are certificări internaționale pentru limbi străine (TEOFL și DELF) și a lucrat de-a lungul timpului la: Connex SA (manager de conturi), CCCF (societate de construcții la care a fost vicepreședinte și directorul de dezvoltare), Deutsche Telekom Europe & McKinsey Consulting (senior manager), Sprandi Trading (director general), Romaero SA (mai întâi membru și apoi președinte de CA) și Bucur SA (companie de logistică și comerț la care a fost director general).

Puteți consulta aici, integral, CV-ul lui Ștefan Paraschiv.

Cel care îl înlocuiește pe Ștefan Paraschiv la conducerea Metrorex SA – adică Laurențiu Gabriel Trușcă - are tot 45 de ani.

A făcut o facultate privată din București numită Universitatea Athenaeum, dar nu menționează când a absolvit-o.

Menționează în CV că este utilizator independent al limbii engleze, care este și singura limbă străină pe care o cunoaște.

Cu privire la aptitudinile tehnice, noul director al Metrorex susține că are „cunoștințe foarte bune despre pachetul Microsoft Office, Windows, și cunoștințe SAP”.

Iar la rubrica din CV numită „Competenţe şi aptitudini de utilizare a calculatorului, Laurențiu Gabriel Trușcă menționează că știe ”Word, Excel, Power Point”.

Puteți citi aici CV-ul intergal al lui Laurențiu Gabriel Trușcă, postat pe siteul Metrorex SA.

Din 2006 până în 2014 a fost manager operațional zonal la Rompretrol Downstream SRL, parte a grupului Rompetrol.

Din 2015 până la finalul lui 2017, Trușcă a fost manager de operațiuni și marketing, dar și șef de operațiuni și logistică la Nobel Oil Downstream SRL. Aceasta a fost o companie petrolieră cu acționariat internațional al cărei manager, John Long, construise afaceri de distribuție și pentru alte banduri mari, ca Shell și Rompretrol.

În 2015, societatea anunța că va deschide un lanț de benzinării în România, pornind din Iași. Firma a fost radiată între timp.

Din 2017, Laurențiu Gabriel Trușcă a fost director comercial la Octano Downstream SRL București.

Asociați în această societate și beneficiari reali sunt – potrivit platformei cu informații de business listăfirme.ro – oamenii de afaceri Claudiu Dan Părău și Dan Baltacov.

actionariat-octano

Abia la acest moment între firmele la care a lucrat Laurențiu Gabriel Trușcă și domeniul feroviar se întrevede o legătură.

Mai exact, potrivit Profit.ro Dan Baltacov ar fi înființat împreună cu un om de afaceri bulgar numit Stanko Stankov o firmă cu numele City Gas SRL.

Stanko Stankov controlează firma bulgară Bulmarket, care în 2020 a deschis la Giurgiu o companie feroviară de transport de marfă numită United Railways SRL.

Potrivit informațiilor din portalul cu informații de business listafirme.ro, compania United Railways SRL încă există, dar în 2020 n-a făcut afaceri și a raportat un singur angajat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇