Întârzieri la plata salariilor bugetarilor. Surse Spot: Angajații au fost anunțați că de vină ar fi un atac cibernetic. Ce spun autoritățile

Întârzieri la plata salariilor bugetarilor. Surse Spot: Angajații au fost anunțați că de vină ar fi un atac cibernetic. Ce spun autoritățile

Ministerul Finanţelor dă asigurări că dispune de fondurile bugetare necesare pentru plata tuturor drepturilor salariale din sistemul bugetar, după ce vineri mai multe categorii de bugetari nu şi-au încasat salariile. Potrivit unor surse spotmedia.ro, angajații ar fi fost anunțați că de vină ar fi un atac cibernetic la nivel bancar care ar fi cauzat o întârziere la plată.

Nu toți bugetarii și-au primit salariile, vineri, așa cum ar fi trebuit, aceasta fiind o premieră a ultimilor ani. Așa că Ministerul Finanțelor a venit cu o precizare, sâmbătă, în care transmite că motivul nu ar fi lipsa fondurilor, ci niște probleme la sistemele informatice.

ADVERTISING

"Ministerul Finanţelor dă asigurări că dispune de fondurile bugetare necesare pentru plata tuturor drepturilor salariale din sistemul bugetar. Din motive obiective, în data de 13 mai 2022, s-au înregistrat disfuncţionalitaţi ale sistemelor informatice partajate care asigură transferul sumelor în sistemul bancar, precum şi în sistemul de plăţi interbancare, înregistrându-se întârzieri parţiale la plată", se arată în comunicatul Ministerul Finanţelor.

Instituţia precizează că 60% din obligaţiile de plată au fost realizate la timp, iar restul operaţiunilor de transfer se vor realiza luni şi că în toate cazurile este vorba despre termene de plată scadente în zilele de 14 şi 15 mai.

ADVERTISING

"Regretăm neajunsurile create şi le dăm asigurări tuturor celor afectaţi că depunem toate eforturile pentru ca astfel de disfuncţionalităţi tehnice să nu se mai repete", este mesajul reprezentanţilor Ministerului Finanţelor.

Surse spotmedia.ro: De vină ar fi un atac cibernetic

Deși comunicatul nu precizează cu exactitate natura problemelor la sistemul de transfer al banilor și la cel interbancar, surse spotmedia.ro au precizat că au fost anunțați de conducere că de vină pentru întârzierea plății salariilor ar fi fost un atac cibernetic.

"Se pare că a existat un atac cibernetic la nivel bancar și sistemele de securitate al unor bănci au reacționat. Este o problemă în toată țara." - este mesajul primit de sursa spotmedia.ro de la superiorii săi.

ADVERTISING

Până acum, acest scenariu nu a fost confirmat de autorități sau de bănci.

Amintim că site-urile mai multor instituții de stat au fost supuse unor atacuri cibernetice în ultima perioadă, revendicate de gruparea de hackeri pro-ruși Killnet.

Ce spune Ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că întârzierile la plata unor salarii din sistemul bugetar nu sunt cauzate din cauza unor probleme cu banii, ci a precizat că acest lucru s-a întâmplat din cauza unei sincope din sistemul bancar, care, vineri, la ora 18.00, s-a închis.

La rândul său, Marius Budăi a declarat, sâmbătă, la Antena 3, că oamenii îşi vor primi luni salariul. 

“Întrucât aseară, la ora 18.00, sistemul bancar s-a închis, sistemul de plăţi, pe anumite bănci din România care operează în România, o parte din angajaţi şi-au luat salariul vineri, urmând ca luni să fie problema închisă pentru tot restul salariaţilor din sistemul bugetar. O parte din plăţi au fost făcute şi parţial, vineri, iar luni se vor închide toate plăţile”, a explicat ministrul Muncii. 

El a precizat că această problemă nu a apărut din cauza lipsei banilor. “Nu sunt probleme cu banii. Suntem în interiorul bugetului până la rectificare, nu am fi avut cum să trecem bugetul dacă nu asiguram plăţile măcar până la rectificare. Noi avem plăţile asigurate, banii sunt, creditele bugetare sunt, conturile sunt deschise, nu sunt probleme de acest gen”, a transmis Marius Budăi. 

Acesta a precizat că atunci când ziua de salariu este în weekend, se încearca efectuarea plăţilor de vineri, dar acum nu s-a reuşit acest lucru.  

“Sunt angajaţi la stat care ar trebui să ia salariul mâine, pe data de 15, dar fiind duminică se vor plăti luni, deci suntem cumva într-un anumit grafic. Se încearcă în fiecare lună, dacă este weekend, să se plătească vineri înaintea weekendului. Acum din cauza acestei sincope din sistemul bancar nu s-a reuşit. Nu sunt probleme din lipsă de bani sau de lipsă de credite bugetare în bugetele instituţiilor”, a mai afirmat ministrul Muncii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇