Fritz îi răspunde șefului CJ Timiş (PNL): Lupta împotriva pandemiei a fost pasată primăriilor. Președinții de CJ au timp să orchestreze atacuri politice

Fritz îi răspunde șefului CJ Timiş (PNL): Lupta împotriva pandemiei a fost pasată primăriilor. Președinții de CJ au timp să orchestreze atacuri politice

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, îi răspunde lui Alin Nica, șeful CJ Timiș, care l-a acuzat că nu a făcut nimic pentru ca rata de infectare să scadă în oraș.

Nica este și lider interimar al PNL Iași, iar Fritz susține că atacul a fost lansat fix în acest context, ”într-o mișcare evident politicianistă”.

”Înțeleg și accept că așa funcționează politica. Recunosc, însă, că nu mi-aș fi putut imagina cinismul cu care se joacă politic cu situația periculoasă în care se află Timișoara și județul Timiș.

Comitetul Județean de Urgență (CJSU), al cărui vicepreședinte este Alin Nica, a carantinat 17 localități în ultimele luni, unele de mai multe ori, cum este cazul Dumbrăviței (de șase ori), Girocului (de trei ori), chiar și Dudeștii Noi, comuna pe care a condus-o. Niciodată, până acum, Alin Nica nu a criticat public deciziile de carantinare luate de CJSU”, scrie edilul pe contul său de Facebook.

ADVERTISING

Şeful CJ Timiş (PNL) îl acuză pe Dominic Fritz că nu a făcut nimic pentru a reduce rata de infectare în Timişoara

Acuzații ”bizare”

El cataloghează acuzațiile drept ”bizare”.

”Ba că am mușamalizat infecțiile din direcția de urbanism, deși le-am anunțat într-o conferință de presă încă de acum 2 săptămâni. Ba că nu am trimis Poliția Locală să facă controale, deși știe că Poliția Locală de un an este în subordinea MAI, tocmai ca să ajute la combaterea pandemiei.

Ba că nu am forțat firmele din Timișoara să folosească telemuncă, deși are informația că acest lucru nu este decis de primar, ci doar de către angajatori conform legii 55/2020, care enumeră măsurile împotriva pandemiei. Niciun primar nu are putere legislativă să vină cu măsuri mai stricte.

Dilema cu care s-a confruntat CJSU este tocmai că singurul cadru în care măsurile de restricții pot fi adaptate local față de cele naționale este cel de carantinare”.

ADVERTISING

Totuși, un ”reproș” va fi anchetat

În schimb, Fritz precizează că unul dintre reproșuri va fi anchetat:

”Un reproș pe care urmează să-l anchetez este că nu s-au luat destule măsuri de precauție în mijloacele de transport în comun. Deși am primit mai multe asigurări că STPT face toate eforturile necesare și că tramvaiele și autobuzele nu sunt supraaglomerate, nu voi ezita să cer demiterea directorului STPT dacă Alin Nica are dreptate. (Bineînțeles că directorul este membru PNL și protejat de Nica în public și în culise).

Eu sunt cel mai dur critic al Primăriei Timișoara; este o instituție aproape disfuncțională care a fost pradă clicilor de partid pentru mult prea mult timp și din care firmele de partid au supt mult prea mulți bani, bani cu care sunt finanțate o parte dintre atacurile care acum vin spre noi”, se mai arată în postare.

Cu ce se ocupă primăria în pandemie

Totodată, primarul Timișoarei enumără și elementele luptei grele dusă de instituția pe care o conduce.

ADVERTISING

”Dar, în ciuda limitărilor ei, am ajuns să admir lupta grea pe care o duce împotriva pandemiei.

  • ✅ Timișoara are două spitale Covid finanțate din bani de la bugetul local, Victor Babeș și Spitalul Municipal, care îngrijesc pacienții din toate satele județului Timiș și cazurile grave din întreaga regiune de vest.
  • ✅ Am făcut parteneriate cu societatea civilă și mediul privat pentru a furniza oxigen acasă pacienților din tot județul care suferă de covid,
  • ✅ Am carantinat în centrul nostru, singurul din județ, peste 1200 de migranți în ultimele 4 luni (Consiliul Județean a promis de repetate ori să deschidă și ei un astfel de centru, ceea ce nu s-a întâmplat),
  • ✅ Am extins programul cu publicul în camera 12 și la evidența populației la 12 ore pe zi pentru a evita aglomerarea,
  • ✅ Am introdus în prima zi un nou site web de informare zilnică (covid19.primariatm.ro) care a fost copiat de multe primării din țară,
  • ✅ Într-o operațiune logistică fulger echipa primăriei a creat centre de vaccinare, unele în parteneriate cu mediul privat, unde se vaccinează mii de timișoreni,
  • ✅ Operăm un call-center pentru programări la vaccin și cazuri sociale în carantină,
  • ✅ Avem echipe mobile pentru ajutor la domiciliu prin Direcția de Asistență Locală,
  • ✅ Am acordat milioane de lei în reduceri de impozite pentru întreprinderi afectate”.

Șefii de CJ ”au timp” de atacuri politice

În fine, Fritz mai notează că mai mult primăriile duc lupta cu pandemia, iar șefii de CJ au timp să atace politic.

”Adevărul este că lupta împotriva pandemiei a fost pasată în mare parte primăriilor. Președinții de Consilii Județene au timp să orchestreze atacuri politice și să facă campanie pentru alegeri interne.

În perioada în care spitalele sunt încărcate și timișorenii încearcă să-și organizeze viața într-o carantină frustrantă, PNL Timiș pare să aibă un singur țel: să saboteze tot efortul timișorenilor și timișenilor de a ieși din această situație critică cu riscul de prelungire a carantinei. Nu folosesc această strategie pentru că le pasă de viața de zi cu zi a timișorenilor sau de timișenilor, ci ca să rămână sau să revină la butoane și la robinete de bani publici, atacându-i pe cei care încearcă să facă curat după haosul lăsat în urmă.

PNL Timișoara încă nu s-a decis dacă vrea să fie în Opoziție sau la guvernare. Eu sunt decis să fac ce trebuie și ce pot pentru timișoreni”, conchide postarea.

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇