Firea crește capacitatea de testare pentru COVID-19, deși bucureștenii nu se îngrămădesc și nici specialiști nu sunt

Firea crește capacitatea de testare pentru COVID-19, deși bucureștenii nu se îngrămădesc și nici specialiști nu sunt

Chiar dacă până acum campaniile de testare în masă pentru COVID-19 nu i-au atras pe bucureșteni foarte mult, Gabriela Firea a obținut astăzi girul Consiliului General pentru a cumpăra încă 5 aparate. De unde va lua și specialiști pentru ele, nu a precizat.

La începutul ședinței de Consiliu General al Municipiului București (CGMB) de miercuri, 29 iulie, Gabriela Firea le-a cerut consilierilor să voteze proiectul de achiziție a încă 5 aparate PCR pentru testarea serologică a bucureștenilor.

Firea a spus că această măsură ”ne ajută să venim în sprijinul bucureștenilor și să testăm cât mai mult, depistând persoanele contaminate care să poată fi izolate și tratate dacă au simptome.

Până acum puteam realiza 800 de teste. După votul de astăzi vom putea trata 1.600 de teste pe zi cu cele 5 aparate PCR noi și cele 7 sisteme de extracție automată a acizilor nucleici.

E important pentru că nu mai există obligativitatea internării pentru 48 de ore. Dar se poate și refuza în scris. Și mai sunt și persoanele care pleacă în vacanță și au nevoie de teste recente de 72 de ore. (...)

”Vă rog să dați votul pentru acest proiect extrem de important pentru că doar așa vom putea salva economia și multe locuri de muncă”, a precizta Gabriela Firea.

ADVERTISING

De asemenea, Gabriela Firea a precizat că bucureștenii au cerut în număr marea testarea pentru COVID-19. (deși, după cum veți vedea în continuare, n-au făcut asta decât în cadrul programului pentru plecarea în vacanță - n.red.).

Cifrele testărilor lui Firea

SpotMedia.ro vă prezintă astăzi cele mai recente date privind numărul de bucureșteni testați în campaniile lansate de Gabriela Firea.

Testarea în masă a bucureștenilor s-a vehiculat încă de la începutul pandemiei. A durat, însă, până să ia o decizie privind cine și cum să testeze, dar și cine să plătească pentru asta.

La finele lunii martie, chiar fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, anunța că vor fi testați pentru COVID-19 toți bucureștenii. Ar fi fost vorba - susținea atunci Costache – despre un proiect pilot care, în funcție de rezultate, ar fi putut continua și în alte orașe.

La scurt timp după respectivul anunț, Costache a demisionat. Și n-a explicat niciodată foarte clar de ce a făcut-o.

Gabriela Firea a anunțat apoi că a demarat o amplă campanie de testare pentru salariații din spitalele pe care le are în subordine (cu teste primite prin sponzorizare – n.red.). De asemenea, susținea Firea, au fost testați la scară mare salariați din administrație. Iar întâietate au avut cei de la STB SA și de la Compania Municipală Termoenergetica etc.

ADVERTISING

Până la acest moment, Primăria Municipiului București (PMB) a evitat să anunțe clar câți salariați au fost testați.

Din aproape 800 de angajați, 2 pozitivi pentru COVID

În cursul zilei de miercuri, 29 iulie – în cadrul unei ședinte de comisie dinaitea reunirii CGMB – consilierul general PNL Cătălin Deaconescu a cerut din noi informații pe această temă de la administrația Firea.

”Nu am primit un răspuns cu privire la numărul de salariați din PMB sau din STB care au fost testați. În schimb, mi s-a spus că, dintre angajații companiilor municipale (deci și ai Termoenergetica, din înțelegerea noastră – n.red.), au fost testați 774. Doi dintre aceștia au fost pozitivi”, a precizat Cătălin Deaconescu pentru SpotMedia.ro.

Ulterior, Gabriela Firea a mai lansat câteva campanii de testare gratuită în masă pentru COVID-19 în Capitală.

Campanii peste campanii, dar puține teste lucrate

Gabriela Firea a lasat campania ”Testăm pentru București”. În cadrul acesteia, 11.000 de locuitori ai Capitalei puteau beneficia, la cerere, de testare serologică (de tip RT – PCR) decondată de PMB (la prețul de 200 lei/test). Criteriul era: primul venit, primul servit.

ADVERTISING

Firea a spus atunci că respectivul proiect – cu o valoare de puțin peste 2,3 milioane de lei – li se adresa doar primilor 11.000 de bucureșteni care voiau să fie testați.

Pentru toți ceilalți care voiau test, dar n-ar mai fi prins loc în acest prim program, bugetul urma să se suplimenteze.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, șefa Comisiei COVID și directoare a Centrului National de supraveghere și control al Bolilor Transmisibile din cadru INSP, dr. Adriana Pistol, preciza că modul de selecție al celor testați era eronat, în acest caz.

”Dacă faci testarea doar la voluntari, vin persoane sănătoase la care probabilitatea de a fi pozitive este foarte redusă. Este o eroare de selecție. Nu putem spune că are reprezentativitate”, a spus atunci dr. Pistol.

Oricum, bucureștenii n-au prea dat năvală la testare. Pe 23 iunie, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) anunța că nu testase 11.000 de bucureșteni, ci doar 4.310 teste. Și totuși, din cei testați, 3 au fost purtători ai virusului.

Potrivit informațiilor obținute pe 29 iulie de consilierul general PNL Cătălin Deaconescu, - de pe 23 iunie și până astăzi, deci în ultima lună și ceva - numărul celor testați la cerere în cadrul acestui program a crescut cu mai puțin de 350 de persoane, ajungând la doar 4.657. Iar numărul cetățenilor infectați depistați a ajuns la 8.

Teste gratuite pe banii tuturor pentru cei care pleacă în vacanță

Între timp, însă, Gabriela Firea a suplimentat acest program, pentru a-i putea testa pentru COVID-19 – din bani publici, ai tuturor locuitorilor orașului – pe bucureștenii care pleacă în vacanță în străinătate și au nevoie de un test negativ la sosirea în țara de destinație.

În acest scop, la inițiativa Gabrielei Firea, CGMB a mai alocat 1,8 milioane de lei pentru încă 9.000 de locuri pe listele de testare.

Iar bucureștenii, dornici să se testeze pentru a pleca în străinătate, s-au înscris în număr foarte mare, de această dată. Mai exact, nu mai puțin de 9.192 de persoane au anunțat că vor să facă gratuit acest test.

Dar de această dată - deși cererea a fost mare - numărul de teste efectuate a fost mic.

Potrivit datelor obținute de Cătălin Deaconescu de la reprezentanții PMB, până acum s-au făcut doar 1.790 de teste pentru bucureștenii care le-au cerut în scop turistic. Și numai 3 persoane dintre cele testate au fost depistate ca prutătoare de SARS-CoV-2.

În paralel, Gabriela Firea a mai lansat o campanie de testare. Aceasta se numea ”Testăm pentru a salva economia și locurile de muncă!” În cadrul acesteia – al cărei buget este de 633.000 de lei – urmau să fie testați 3.000 de bucureșteni cu meserii care îi expun la îmbolnviri, de la vanzători și salariați ai restaurantelor și hoteluri, până la curieri, sportivi și jurnaliști.

Cătălin Deaconescu a transmis că – potrivit infomațiilor pe care le-a obținut miercuri, 29 iulie, de la reprezentanții PMB – în această campanie s-au înscris doar 107 persoane care au dorit să fie testate. Dintre acestea, au fost testate doar 80.

Vor nu vor bucureștenii testare, mai cumpărăm încă 5 aparate PCR

Una peste alta, campaniile de testare lansate de Gabriela Firea bat pasul pe loc. De ce?

Pe de o parte – în afară de turiștii care trebuie să prezinte un test negativ pentru a fi primiți în Grecia și alte destinații – bucureștenii nu prea au motive să se ducă la testare.

Dacă nu au simptome de boală, se duc la seriviciu sau se bucură de timpul liber. De ce s-ar programa la un test al cărui rezultat oricum nu se dă imediat? Mai ales că între momentul recolării testului și rezultat, orice bucureștean riscă o infectare cu SARS-CoV-2.

Apoi, nu e foarte clar care e capacitatea de testare a administrației Firea. În repetate rânduri, Gabriela Firea a anunțat că PMB a cumpărat 5 aparate de testare RT PCR și că – în acest fel – poate face oricâte teste va fi nevoie.

Potrivit informațiilor obținute de Cătălin Deaconescu, două dintre aparatele respective sunt acum la Spitalul Matei Balș, iar alte două sunt la Spitalul Victor Babeș. Toate acestea sunt funcționale.

Al cincilea aparat RT PCR se află la Spitalul Gomoiu, dar e încă nefuncțional din cauză că nu s-au cumpărat consumabile pentru el.

Este această capacitate de testare suficientă? E greu de zis. Gabriela Firea a spus în repetate rânduri că această capacitate e suficientă și că e loc suficient în laboratoare nu doar pentru a testa pacienți, ci și pentru testările în masă.

Cu toate astea, în cursul zilei de miercuri, 29 iulie, Firea le-a cerut consilierilor generali acordul pentru a cumpăra încă 5 aparate RT PCR (plus 7 sisteme de extracție automată a acizilor nucleici) pentru spitalele: Victor Babeș, Colentina, Carol Davila (de Nefrologie), Colțea și Foișor.

Costul acestor aparte se ridică la 2,67 milioane de lei.

Întrebarea este: va găsi Gabriela Firea și specialiști care să folosească la întregul potențial aceste aparate?

Profesorul Alexandru Rafila – reprezentantul României la OMS – a explicat public, în repetate rânduri, că specialiști care să lucreze aceste teste nu sunt mulți. Și că nici nu pot fi pregătiți peste noapte alții, în număr mare. Iar cei care nu sunt suficient pregătiți, riscă să lucreze testele inadecvat și mai degrabă să creeze probleme decât să le rezolve.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇