Declaraţia pe proprie răspundere este valabilă doar în original! Nu putem să arătăm pe telefon ca în primăvară

Declaraţia pe proprie răspundere este valabilă doar în original! Nu putem să arătăm pe telefon ca în primăvară

Declarația pe propria răspundere care trebuie completată pentru a putea justifica ieşirea din casă între orele 23.00 şi 5.00 în această perioadă este valabilă doar în original, atenționează reprezentanții Sindicatului Europol.

„Aducem în discuție situația declarațiilor pe proprie răspundere care sunt semnate în mod direct pe telefonul mobil și care din acest motiv nu pot angrena răspunderea penală a persoanelor care le utilizează, în cazul în care se constată ulterior că acestea sunt false, deoarece, la acest moment, în legislație nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor de către persoanele fizice, decât prin semnătură olografă”, au transmis aceștia pe site-ul oficial.

ADVERTISING

Adevărul scrie că, potrivit unor surse, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a pus la dispoziţie o platformă pentru realizarea electronică a declaraţiei care includea şi un spaţiu în care se putea realiza, în mod electronic, semnătura titularului. Însă din cauza că potrivit legii e nevoie ca un document să fie semnat olograf sau electronic autorizat, respectivul spaţiu a fost eliminat.

Avocatul Adrian Cuculis a explicat că spre deosebire de primăvară acum nu mai putem prezenta declarația pe telefon sau tabletă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Este vorba de o semnătură olografă realizată pe un sistem electronic neomologat. Nu este o dovadă scrisă, dacă avem în vedere ce se spune în legislaţie. Drept urmare, persoana care prezintă în acest format documentul este pasibilă de amendă”, a precizat Adrian Cuculis.

Explicații suplimentare de la liderul sindicatului Europol

La rândul său, Cosmin Andreica, liderul sindicatului polițiștilor Europol, a explicat:

„Cu privire la textul de lege, lucrurile sunt destul de clare: se permite folosirea unor declaraţii pe propria răspundere semnate olograf sau – pentru un număr foarte mic din populaţie, nu ştiu câte persoane au semnături electronice – formulare online, care, însă, trebuie să fie însoţite de acele semnături electronice.

ADVERTISING

În orice alte condiţii, conform prevederilor legale, pot să fie sancţionate persoanele care circulă fără a avea aceste declaraţii semnate olograf. (…)

Ştiţi că era acea glumă cu declaraţiile online care se depun la etajul I la ghişeu? Aşa e, din păcate, şi situaţia actuală, cu formularul accesat online pe care îl pun la dispoziţie autorităţile, dar totuşi trebuie semnat olograf”.

Declarația poate fi descărcată și de pe site-ul știrioficiale.ro – de AICI. Modelul de adeverință pe care trebuie să îl completeze angajatorii îl găsiți AICI.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇