Decizie definitivă la Curtea de Apel Timişoara: Poţi să ai câine sau pisică, doar dacă sunt de acord vecinii de la bloc - UPDATE: Primarul Dominic Fritz reacționează

Decizie definitivă la Curtea de Apel Timişoara: Poţi să ai câine sau pisică, doar dacă sunt de acord vecinii de la bloc - UPDATE: Primarul Dominic Fritz reacționează

La Timișoara oameni vor putea avea câini sau pisici în apartament doar cu acordul vecinilor, după cum a decis Curtea de Apel Timișoara, care a menținut o hotărâre de Consiliu Local din 2007.

Curtea de Apel Timişoara a dat o decizie definitivă într-un dosar în care o femeie din Timișoara a cerut anularea hotărârii de Consiliu Local care prevede că pentru deţinerea unui animal de companie într-un apartament de bloc e nevoie de acordul scris şi ştampilat al Asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, şi acordul expres al proprietarilor din apartamentele învecinate, arată Adevărul.

ADVERTISING

Procesul a fost deschis în 2019, femeia susținând că, de fapt, „condiţionarea deţinerii de animale de companie în apartamente de acordul expres al vecinilor limitrofi, astfel cum s-a făcut prin hotărârea de Consiliu Local, constituie o intruziune nepermisă de lege în dreptul său de proprietate”.

„Dreptul de folosinţă şi de dispoziţie poate fi limitat numai prin lege, de unde rezultă că limitarea din litigiu de faţă, făcută printr-un act administrativ autorităţii locale, este o limitare nelegală.

De asemenea, orice proprietar are dreptul de a folosi apartamentul proprietatea exclusivă, precum şi cotele părţi care se află în proprietatea comună indiviză, fără ca acest drept să poată fi condiţionat de acordul altor proprietari vecini sau coproprietari asupra cotelor părţi indivize”, a arătat femeia care a cerut anularea hotărârii de Consiliu Local.

Inițial, instanța a admis cererea și a anulat decizia de a fi nevoie de acordul vecinilor.

ADVERTISING

Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel Timişoara, iar judecătorii au hotărât că „dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor şi dreptul acestora de a folosi propria locuinţă fără ingerinţe disproporţionate în paşnica utilizare a acestor imobile”.

Dominic Fritz: Voi propune Consiliului Local să abrogăm această hotărâre

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a reacționat vieri seara pe Facebook la decizia ca locuitorii orașului să poată avea câini sau pisici în apartament doar cu acordul vecinilor.

ADVERTISING

”Primăria a câștigat, dar asta nu mă bucură”, scrie Dominic Fritz.

Voi propune Consiliului Local să abrogăm această HCL și să o înlocuim cu un regulament care prevede dreptul timișorenilor de a avea animale de companie - da, cu respectarea drepturilor vecinilor, dar fără a menține această restricție absurdă”, scrie primarul, atașând o poză cu un câine, Lexie, pentru a sublinia astfel că este un iubitor de animale.

Probabil ați aflat de aventura în instanță a unei hotărâri de Consiliul Local adoptată de Consiliul Local al...

Posted by Dominic Fritz on Friday, January 8, 2021

Citeşte articolele momentului pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇