De luni, Capitala va avea viceprimari. Începe și schimbarea conducerii celor 23 de companii municipale

De luni, Capitala va avea viceprimari. Începe și  schimbarea conducerii celor 23 de companii municipale

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a convocat pentru luni, 21 decembrie, o ședință de Consiliu General în care vor fi, în sfârșit învestiți în funcții viceprimarii orașului.

În plus, în aceeași ședință se va face primul pas spre schimbarea conducerii companiilor municipale.

Primul punct pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General care va începe luni la ora 10:00 se referă la învestirea în funcții a consilierilor generali, care încă nu și-au preluat mandatele.

După cum SpotMedia.ro v-a relatat deja pe larg, și Nicușor Dan a depus jurământul cu întârziere, abia pe 29 octombrie – după mai bine de o lună de la data la care a câștigat alegerile locale din Capitală. Motivul: mai mulți social-democrați – printre care foști și actuali consilieri generali – au contestat validarea sa în funcție.

ADVERTISING

Pe 29 octombrie, odată cu Nicușor Dan, au depus jurământul doar 45 dintre cei 55 de consilieri generali. Asta, din cauză că parte dintre ”vedetele” de pe lista Gabrielei Firea (și Gabriela Firea însăși – n.red.) s-au retras, la fel cum au făcut și mai mulți consilieri aleși ai PMP.

Totodată, printr-o ordonanță publicată în Monitorul Oficial pe 30 octombrie, la numai o zi de la învestirea în funcție a lui Nicușor Dan, Guvernul PNL a stabilit că viceprimarii nu pot fi învestiți decât după ce toți consilierii generali și-au preluat mandatele.

Iar pentru validarea consilierilor supleanți pe cele 10 locuri vacantate de PSD și PMP a mai fost nevoie de un proces.

Acesta a început pe 2 noiembrie, la Judecătoria Sectorului 1, unde a avut 5 termene. Ultimul a fost pe 23 noiembrie. După aceea, procesul s-a mutat la instanța superioară: Tribunalul București.

ADVERTISING

Iar la tribunal a durat doar o zi: s-a înregistrat dosar pe 10 decembrie, iar pe 11 s-a ținut ședință încheiată cu decizie definitivă: un apel s-a respins, iar mandatele tuturor celor 10 sunt valide.

După ce și acești 10 consilieri vor depune jurământul, vor putea fi votați în funcții și viceprimarii desemnați de grupurile politice majoritare: Stelian Bujduveanu (PNL) și Vlad Voiculescu (USR PLUS).

De menționat că numele lui Vlad Voiculescu este vehiculat acum pentru a prelua Ministerul Sănătății în Guvernul Cîțu, așa că rămâne de văzut dacă va alege rolul de la PMB sau de la Palatul Victoria.

ADVERTISING

Primul pas către schimbarea conducerii companiilor municipale

Desființarea celor mai multe companii municipale a fost o promisiune pe care Nicușor Dan a făcut-o încă din campania electorală.

Ulterior – după câștigarea scrutinului de pe 27 septembrie - a explicat și cum va proceda. Anume: Consiliul General va schimba reprezentanții din Adunările Generale ale Acționarilor (AGA) companiilor municipale.

Iar noii membri AGA vor schimba Consiliile de Administrație (CA) care la rândul lor ar urma să înlocuiască directorii companiilor municipale.

Și toate aceste schimbări au ca scop începerea procedurilor de lichidare a celor mai multe companii municipale.

Aceste schimbări s-au lăsat așteptate. Așa că – după cum SpotMedia.ro v-a informat deja - doar de la învestirea lui Nicușor Dan în funcție, aceste societăți au cheltuit doar prin încredințări directe aproape 1 milion de euro.

În ședința de luni, 21 decembrie, se va face în sfârșit această schimbare. Mai exact, se vor schimba actualii reprezentații ai Consiliului General (de la PSD și ALDE și dintre care mulți nici măcar mai sunt consilieri) cu membri ai actualei coaliții majoritate PNL-USR PLUS.

Se vor face schimbări în AGA tuturor celor 23 de companii municipale.

Totodată, se va întocmi o comisie de monitorizare a activității acestora.

În aceeași ședință, Consiliul General își va schimba reprezentanții și în AGA Service Ciclop SRL, pe care o deține și care face parte din acționariatul celor mai multe dintre companiile municipale.

Și vor fi aleși, de asemenea, noi reprezentanți în AGA Societății de Transport București (STB) SA.

Citește și:

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale: O societate înființată să-i distreze pe bucureșteni se ocupă de măturat

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (II): În buzunarele cui au ajuns banii cheltuiți de societatea de Publicitate și Afișaj, care s-a ocupat de reclame pentru Firea

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (III): Compania Turistică SA - pierderi uriașe pentru bucureșteni, beneficii pentru caracatița politică

Ce rămâne de pe urma companiilor municipale (IV): Firea și-a făcut o societate de pază cu care nici instituțiile primăriei nu vor să lucreze. Are o armată de salariați și a pierdut milioane de euro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇