Cine sunt și cum fac bani oamenii pregătiți de PSD să le ia locul în Consiliul General ”vedetelor” retrase de pe lista Gabrielei Firea

Cine sunt  și cum fac bani oamenii pregătiți de PSD să le ia locul în Consiliul General ”vedetelor” retrase de pe lista Gabrielei Firea

Aproape toți candidații controversați propuși de Gabriela Firea pentru Consiliul General s-au retras. Iată cine le-ar putea lua locul în forul de conducere al Capitalei.

Echipa de consilieri propusă de Gabriela Firea a provocat încă de la început controverse.

Unul dintre primii candidații contestați a fost Petre Roman. Acesta a îndeplinit funcția de premier al României de la finele lui decembrie 1989 și până în octombrie 1991. Este judecat pentru crime împotriva umanității în dosarul Revoluției.

Mitică Dragomir a fost președinte de club de fotbal și apoi a câștigat mai multe mandate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal. În 2016, a primit o condamnare în primă instanță pentru abuz în serviciu.

Din echipa Gabrielei Firea urmau să facă parte și mulți sportivi: de la Elisabeta Lipă (fostă canotoare olimpică) și Daniel Pancu (fost fotbalist la Rapid), până la Cornel Dinu (fost jucător și antrenor la Dinamo).

Dintre toți, singura care nu s-a retras și al cărei mandat a fost validat pe 16 octombrie este Elisabeta Lipă.

Gabriela Firea însăși s-a retras, preferând să candideze pentru un post de senator în decembrie 2020.

Per total, pe lista de consilieri ai PSD au rămas 6 locuri libere. Potrivit legii – în cazul în care partidul încă îi susține – aceste locuri ar urma să fie ocupate de următorii candidați de pe lista propusă de PSD la alegerile de pe 27 septembrie.

După cum SpotMedia.ro v-a informat deja, este vorba despre:

  • Rareș Hopincă
  • Adrian Nicolae Vigheciu
  • Eugen Costan
  • Ionel Florian Lixandru
  • Florentina Gherghiceanu
  • Nasi Călențaru

Iată cine sunt aceștia, cu ce s-au ocupat până acum și ce averi declară.

ADVERTISING

Rareș Hopincă. A fost director în cadrul Primăriei Sectorului 5, în timpul mandatului primarului soial democrat Daniel Florea. Hopincă este și președintele PSD Sector 5, potrivit celei mai recente declarații de interese.

Alături de soția sa - Mădălina Apostolescu Hopincă - are 2 apartamente de 41 și 66 mp în Sectorul 3 și bijuterii și obiecte de artă în valoare de circa 30.000 de lei.

Familia are datorii de peste 300.000 de lei la BCR și Libra, dar are de dat și aproape 39.000 de euro către Athenaeum Construct SA. Datoria datează din 2015, an în care patronu Athenaeum, Nicolae Comănescu, era suspectat de evaziune fiscală – și are termen de plată până în 2028.

Potrivit unei analize realizate de termene.ro Athenaem Construct SA a fost a treia cea mai mare deținătoare de acțiuni la purtător (cu posesor al cărui nume nu e dezvăluit public) din România, după Teldrum.

Rareș Hopincă menționează că a câștigat, în anul 2019, ca administrator public al Sectorului 5 suma de 118.135 de lei (puțin peste 9.800 lei pe lună).

Deși legea 176/2013 stabilește clar că Rareș Hopincă trebuie să menționeze în declarația de avere numele soției și venitul net pe care aceasta l-a încasat, viitorul consilier nu o face.

În cele mai recente declarații menționează doar că ”soție” a câștigat de la 2 societăți, în 2019, suma brută (nu netă) de 138.906 lei (puțin peste 11.500 lei brut pe lună). Soția lui Rareș Hopincă a câștigat acești bani din două surse. Mai exact a lucrat ca manager de proiect la Genpact SA, o companie internațională de consultanță, a cărei filială din România e deținută de o firmă din Luxemburg și una din Polonia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Apoi, soția lui Rareș Hopincă a lucrat și ca manager de operațiuni la Molson Coors (companie producătoare de bere care a luat naștere prin unirea unei firme canadiene cu una americană).

Potrivit CV-ului de pe LinkedIn in Madalina Apostolescu Hopincă a mai lucrat și pentru alte companii cunoscute pe plan internațional, cum ar fi HP. Iar în prezent este manager de proiect la compania japoneză NTT Data.

Adrian Nicolae Vigheciu. A fost administrator public în Sectorul 6, în timpul administrației primarului social democrat Gabriel Mutu.

Viitorul consilier menționează în declarația sa de interese că este acționar la Quantum Properties Management SRL. E o societate de imobiliare, al cărei principal scop este să închirieze bunuri și care deține active de 1,8 milioane de lei. A fost pe pierdere în 2 din ultimii 3 ani.

În Quantum Properties Management SRL apare ca acționar și Cristina Laura Fodoroiu. Aceasta este soția lui Cosmin Marius Fodoroiu, fost consilier local la Sectorul 1 și membru în consiliul de administrație al Service Ciclop SRL (societate a PMB care face parte din acționariatul companiilor municipale înființate de Gabriela Firea).

Pe portalul de business listafirme.ro, Vigheciu apare și ca acționar și intr-o societate numită Piart SRL, pe care a fondat-o în 2011 (potrivit informațiilor din Monitorul Oficial), împreună cu alți 3 acționari. Cei 4 au vrut să dizolve societatea în 2016, dar până în 2018 au renunțat.

Pe siteul Finanțelor publice se menționează și data ultimelor raportări.

Actionariatul-Piart-SRL

Printre acționari se numără și Oana Andreea Baba.

Tot Oana Andreea Baba se numește și fosta consilieră a lui Gabriel Mutu, de pe când acesta era senator PSD. După ce Mutu a ajuns primar la Sectorul 6, Oana Andreea Baba a ajuns director de comunicare la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6.

ADVERTISING

Tot Oana Andreea Baba a fost asociată cu Octavian Teodor Oprescu într-o societate numită 913 Creative Advertising Works SRL. Societatea a mers pe pierdere în 2014 și 2015, potrivit raportărilor către Finanțe. Și a fost radiată ulterior.

În schimb, Octavian Teodor Oprescu are o societate care se numește Tim Sib SRL și care a câștigat bani buni de la bugetul Sectorului 6.

În 2020, Tim Sib SRL a primit prin încredințare directă 10 contracte în valoare de 42.646 de la subordonate ale Primăriei Sectorului 6: Administrația Piețelor, Centrul Sfântul Nectarie și chiar DGASPC Sector 6.

Atribuiri-Tim-Sib-SRL

În 2019, Tim Sib SRL a primit de la Primăria Sectorului 6, prin întredințare directă, nu mai puțin de 58 de contracte, în valoare de peste 660.000 de lei. Printre altele, Tim Sib SRL a primit un contract de circa 123.000 de lei pentru realizarea unui ziar, dar și 3 contracte de aproape 9.000 de lei fiecare pentru furnizare de steaguri.

Patronul Tim Sib SRL mai are o firmă care se numește Adtera Solutions SRL. Și această firmă a primit încredințări directe de la Sectorul 6. Mai exact, în 2019, ADP Sector 6 i-a încredințat 2 contracte a căror valoare depășește cu puțin valoare de 95.000 de lei.

Soția lui Adrian Nicolae Vicheciu se numește Carmen și este, la rândul său, acționar într-o societate numită Ilmatev Business SRL.

În plus, pe platforma de business listăfirme.ro, apare ca acționar și fondator (în anul 2016) al unei societăți numite DC Management Suport SRL. Acționar în această firmă este, potrivit portalului de business și Ileana Dorina Tudor.

Aceasta este soția lui Cristian Tudor, director al ADP Sector 6.

Tudor-Dorina-Ileana-declaratie-de-avere

Eugen Costan. Este pensionar, dar ocupă funcția de secretar general al Federației Naționale a Camerelor Operatorilor de Taxi și Taximetriștilor Independenți din România (FNCOTR).

Potrivit Registrului ONG de pe siteul Ministerului Justiției, biroul permanent al FNCOTR este condus de Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

COTAR a fost organizația profesională care s-a opus vehement legalizării transportului de tip ride sharing în România.

Potrivit propriei declarații de avere, Costan este pensionar și încasează 6.000 de lei pe lună de la stat. Soția sa, Gabriela Costan, ia o pensie lunară cu numai câteva zeci de lei mai mică.

În declarații de avere depuse în perioada 2010 - 2014 și care se găsesc pe site-ul ANI, Gabriela Costan menționa că este polițită. Iar Eugen Costan era, încă de la acea vreme, pensionat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Cei doi au un apartament de 50 de mp în București și o casă de 60 mp. Localitatea în care se află casa e secretizată în declarația lui Costan de pe siteul Autorității Naționale de Integritate (ANI), în ciuda faptului că legea 176/2013 interzice acest lucru și permite doar anonimizarea adresei.

Familia mai deține 2 autoturisme Renault din 2002 și 2007 și un Volkswagen din 2007.

Ionel Florian Lixandru. A fost secretar de stat în Ministerul Educației în timpul guvernării PSD. Viorica Dăncilă l-a vrut ministru, după demisia Ecaterinei Adronescu. Dar numirea n-a mai avut loc.

De-a lungul timpului, Lixandru a fost inspector școlar general și inspector școlar general adjunct la București. A ocupat și funcția de director al școlii Titu Maiorescu și a fost profesor la Liceele Economice Virgil Madgearu și Colegiul Economic Hermes.

A lucrat și în mediul privat ca economist și manager de resurse umane.

Potrivit declarației sale de interese este acționar la 2 firme.

Una se numește Fix Consulting SRL. Lixandru este acționar majoritar. Iar participația minoritară îi aparție Angelicăi Mihaela Stoica. Ambii sunt administratori.

În acest an, compania Fix Consulting SRL a primit 14 contracte prin încredințare directă de la mai multe școli și grădinițe din București pentru servicii de contabilitate și consultanță. Valoarea acestor contracte directe se ridică la puțin peste 206.000 lei.

Fix-Consulting-SRL-atribuiri-directe

Lixandru mai este acționar și într-o altă firmă numita Alfavet Tour SRL, dar aceasta nu pare să facă bani.

Potrivit declarației sale de avere, are o casă de 500 mp la Mogoșoaia. A avut două mașini, dar le-a vândut în primăvara acestui an cu puțin peste 172.000 de lei.

Are în jur de 6.000 de lei în conturi și datorii de peste 35.000 de lei.

Florentina Gherghiceanu. Potrivit declarației sale de avere, Florentina Gherghiceanu nu are nici terenuri, nici case, mașini, bijuterii sau conturi în bancă. Și nici datorii.

A câștigat în 2019 suma de 97.783 de lei (adică puțin peste 8.100 de lei pe lună) de la Universitatea de Medicină și Farmacie, unde este secretar de școală doctorală.

În plus, a încasat 46.243 de lei (adică circa în jur de 3.500 lei pe lună) de la Primăria Municipiului București. A fost consilier general și până acum, dar și membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).

Este membru în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) la Compania Municipală de Agrement SA și Compania Municipală de Iluminat Public SA.

Florentina Gherghiceanu este acționar majoritar într-o societate numită Duas Princessas. Acționar minoritar în această societate este Ana Maria Peixoto, iar administrator este Petre Petrescu.

Potrivit raportărilor către Finanțe, societatea Duas Princessas - care are ca principal obiect de activitate comerțul cu alimente, băuturi și tutun - a raportat pierdere de 13.661 lei în 2018 și de 6027 lei în 2019.

Nasi Calențaru. Potrivit Autorității Naționale de Integritate (ANI), acesta depune declarații de avere și interese din anul 2012, pe vreme când era consultant parlamentar.

În anii care au urmat a lucrat ca expert parlamentar și consilier parlamentar. S-a aflat pe lista de candidați la alegerile europarlamentare pe care a propus-o PSD în timpul lui Liviu Dragnea. Dar nu a ocupat o poziție eligibilă.

Nasi Calențaru menționează în declarație de avere că este acționat într-o societate numită New Age Hub Management SRL, care nu pare să fi avut activitate, în ultimii ani.

Pentru serviciile sale de consilier parlamentar a încasat în 2019 puțin peste 4.400 de lei pe lună.

Soția lui Nasi Călențaru se numește Victoria și a fost consilier local la Voluntari, oraș în care primar este soțul Gabrielei Firea, Florentin Pandele.

Victoria Calențaru menționează nu menționează în declarația sa de avere că ar fi acționar la vreo firmă.

Primește indemnizație de creștere a copilului ce circa 2.500 lei pe lună și a încasat, în trecut, bani lucrând ca secretară ca la o companie de lactate din Voluntari.

Familia a împrumutat cu 10.000 de euro unei asociații numire Fondul regional al producătorilor de produse lactate.

Anterior, Victoria Calențaru a fost, ca și soțul său, consilier parlamentar (potrivit declarației de avere din 2017 a lui Nasi Călențaru).

Victoria Calențaru declară că deține, în București, un teren intravilan de 125 de metri pătrați și o casă de locuit de 93 de metri pătrați.

Tot în declarația acesteia se menționează că soțul ei, Nasi Calențaru, deține din anul 2012 un apartament de 87 de metri pătrați în București.

...

Cei 6 pot deveni consilieri generali în cazul în care se vor bucura în continuare de sprijinul partidului pe listele căruia au candidat și în condițiile în care instanța le va valida mandatele


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇