De azi puteți cere înapoi banii, dacă ați plătit amendă pentru că nu ați completat PLF-ul

De azi puteți cere înapoi banii, dacă ați plătit amendă pentru că nu ați completat PLF-ul

Cetăţenii sancţionaţi contravenţional pentru că nu au completat formularul digital de intrare în România (PLF) şi care au achitat amenda au termen 90 de zile începând de miercuri pentru a depune la direcţia de taxe şi impozite din cadrul primăriei de domiciliu o cerere de restituire a sumei plătite.

„În vederea procesării rapide a cererilor, acestea trebuie însoţite de procesul verbal de constatare a contravenţiei şi documentul de plată”, precizează Ministerul Dezvoltării.

Cererile pot fi depuse în format fizic, electronic (e-mail/Spaţiu Virtual Privat) sau prin împuternicit.

ADVERTISING

Sumele pot fi restituite în contul comunicat de contribuabil, în numerar la casieriile organelor fiscale locale sau vor fi scăzute din alte datorii fiscale, dacă acel contribuabil are de achitat impozite pe clădiri, impozite pe terenuri, impozite pe mijloacele de transport etc.

Formularul de cerere poate fi descărcat de AICI

Termenul de soluţionare este de maximum 45 de zile de la depunerea acestora.

În cazul cetăţenilor care au primit amendă contravenţională pentru necompletarea formularului PLF, dar care nu au achitat amenzile, acestea se anulează şi se scad din evidenţele organelor de executare fără a fi nevoie de depunerea cererii completate. 

ADVERTISING

Obligativitatea completării formularului de localizare a pasagerului PLF la intrarea în România a fost introdusă în decembrie 2021 și eliminată în luna martie 2022, când România a ieșit din starea de alertă impusă din cauza pandemiei de Covid-19.

Inițial, amenzile pentru necompletarea PLF au fost cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. În februarie anul acesta, Guvernul a introdus excepții și a redus amenzile, după ce mulți români au acuzat că au fost sancționați pe nedrept. Pragul minim oricum a fost de 500 de lei.

ADVERTISING

În februarie, Ministerul Sănătății informa că au fost aplicate aproape 150.000 de amenzi, în valoare totală de peste 360.000 de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇