Clotilde Armand propune Consiliului local să rezilieze contractul cu Romprest și vrea să recupereze 240 de milioane de lei. Prefectul Capitalei speră să nu ajungem la stare de alertă

Clotilde Armand propune Consiliului local să rezilieze contractul cu Romprest și vrea să recupereze 240 de milioane de lei. Prefectul Capitalei speră să nu ajungem la stare de alertă

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat, marţi, că va propune în următoarea şedinţă a Consiliului local rezilierea contractului cu compania Romprest.

„Din cauza dumneavoastră, stimaţi colegi liberali, am ajuns aici, din cauza dumneavoastră şi a contractului semnat de dumneavoastră avem acum gunoiul pe străzi. Acest contract este semnat de Consiliul Local şi Romprest. (…) Stimaţi colegi liberali, (…) aţi demonstrat în toate şedinţele de Consiliu local că, atunci când vine vorba despre respectiva companie, sunteţi cei mai aprigi avocaţi Romprest.

L-am auzit ieri pe şeful PNL Sector 1 Sebastian Burduja declarând public că nu îl interesează ce operator este în sector, îl interesează să fie ridicat gunoiul. Asta ne dorim şi noi şi mă bucur că există consens în această privinţă. Voi propune în viitoarea şedinţă a Consiliului Local al Sectorului 1 rezilierea contractului cu Romprest”, a spus Armand, la întrevederea avută, marţi, cu factori implicaţi în domeniul salubrităţii, ce a avut loc la propunerea liderului PNL Sector 1.

Clotilde Armand a susţinut că autoritatea locală trebuie să recupereze peste 240 de milioane de lei de la Romprest. „Avem în faţa noastră una dintre cele mai mari fraude post-decembriste şi Primăria a făcut această achiziţie ilegal şi trebuie să recupereze peste 240 de milioane de lei de la Romprest. M-aţi tot întrebat unde este mafia. Aici este mafia”, a afirmat ea.

Ea şi-a exprimat speranţa că Romprest va ridica gunoiul de pe străzi. „Sper ca Romprest sa ridice urgent gunoiul de pe străzi, gunoiul e plătit la zi de Primăria Sectorului 1, e ilegal ce se întâmplă acum”, a transmis primarul Sectorului 1.

ADVERTISING

Comparație cu Oradea

Marţi, Armand a prezentat, într-o postare pe Facebook, o analiză comparativă a costurilor salubrizare din Oradea şi Sectorul 1.

"Oradea şi Sectorul 1 sunt UAT similare din România ca populaţie, buget, suprafaţă şi nivel de dezvoltare. Comparativ cu Oradea, costul salubrizării în Sectorul 1 este necompetitiv. Preţul unitar al salubrizării stradale pe kilometru în Sectorul 1 este cu 1.300% în plus faţă de Oradea.

Preţul unitar pe metru cub pentru colectarea şi transportul deşeurilor de la populaţie în Sectorul 1 este cu 266% mai mare decât în Oradea. Ponderea salubrizării stradale în bugetul local al Sectorului 1 (inclusiv cota aferentă de la PMB) este de 9,56%, faţă de numai 1,13% la Oradea. Aceste diferenţe indică un comportament monopolist al operatorului delegat în Sectorul 1", a scris ea.

ADVERTISING

Prefectul Capitalei speră să nu ajungem la stare de alertă

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, marţi, că nu-şi doreşte să ajungă în situaţia de a trebui să ia măsuri de urgenţă în problema gunoaielor din Sectorul 1.

"Nu ne dorim să ajungem într-o situaţie în care să trebuiască să luăm măsuri de urgenţă. Acumularea necontrolată de gunoaie în Sectorul 1 poate să ducă acolo. A existat o solicitare din partea Primăriei Sectorului 1, noi urmărim în continuare situaţia. Am solicitat organelor în drept - DSP şi Garda de Mediu - să monitorizeze constant şi să ne raporteze în timp real", a explicat Stoica, care a participat la întâlnirea cu factori implicaţi în domeniul salubrităţii în Sectorul 1, care a avut loc, marţi, la propunerea preşedintelui PNL Sector 1, Sebastian Burduja.

În opinia Prefectul Capitalei, o soluţie amiabilă este dificil de găsit.

ADVERTISING

"Am văzut că există diferenţe destul de mari între Primăria Sectorului 1 şi prestator cu privire la modul în care privesc acest contract, deci, este destul de corect să afirmăm că în următoarea perioadă o soluţie amiabilă este dificil de găsit, de aceea concentrarea a fost pe o soluţie temporară, care să deblocheze lucrurile şi am identificat împreună cu prestatorul punctele de blocaj şi împreună cu Sectorul 1 şi acţionăm pentru rezolvarea acelor puncte de blocaj.

De asemenea, am încercat şi să apropiem punctele de vedere ale celor două părţi şi am avut şi ieri o sesiune de discuţii între părţi. Opiniile şi poziţiile sunt destul de îndepărtate, drept pentru care rămânem la soluţiile temporare", a adăugat Alin Stoica.

Citește mai multe despre saga gunoiului din Sectorul 1:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇