Ce salarii fabuloase au câștigat directorii și consilierii Gabrielei Firea: bucureștenii i-au plătit cu zeci de mii de lei pe lună, dar nu s-au ales cu mare lucru

Ce salarii fabuloase au câștigat directorii și consilierii Gabrielei Firea: bucureștenii i-au plătit cu zeci de mii de lei pe lună, dar nu s-au ales cu mare lucru

Consilierii personali ai Gabrielei Firea și directorii pe care aceasta i-a adus în administrația Capitalei au fost plătiți, lunar, cu o mulțime de bani publici.

Din păcate – deși lefurile și le-au încasat – acești oameni n-au reușit să le facă bucureștenilor viața mai ușoară.

Așa că, pe termen lung, de numele lor se vor lega mai degrabă cheltuielile din bani publici și mai puțin reformele care să-l ajute pe om să trăiască mai bine.

SpotMedia.ro vă arată astăzi cu câți bani au fost plătiți directori și consilieri ai Gabrielei Firea.

City managerul Sorin Chiriță a câștigat aproape 6.000 de euro pe lună

Sorin Chiriță fost adus prin detașare din administrația constanțeană la RADET (regie care între timp a falimentat și a fost înlocuită de Termoenergetica SA).

În 2019, a ocupat nu mai puțin de 5 funcții și a fost bine plătit pentru fiecare dintre ele.

Mai exact, pentru postul de city-manager, a încasat un salariu de circa 10.900 lei pe lună.

În paralel a fost și membru în comisiile permenente ale consiliilor directoare de la trei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI). Și din partea fiecărui ADI a primit indemnizație.

Sorin-Chirita-PMB
City-managerul Sorin Chiriță. Foto: Arhivă PMB.ro

Mai exact, de la ADI Transport public București -Ilfov a încasat cam 7.200 lei pe lună. De la ADI Ilminat Public a mai luat încă aproape 3.200 lei. Și în cele din urmă, de la ADI Deratizare, dezinsecție și dezinfectie a primit circa 4.990 de lei pe lună.

ADVERTISING

Adunate, veniturile declarate de Sorin Chiriță pentru anul 2019 (și obținute integral din bani publici ai Bucureștiului și ai comunelor din jur) au ajuns la puțin peste 350.600 lei (aproximativ 72.000 de euro).

Asta înseamnă un salariu lunar de circa 29.200 de lei (aproximativ 6.000 de euro).

venituri-city-manager

Potrivit celei mai recente declarație de avere, Sorin Chiriță este cel care își susține familia, din punct de vedere financiar.

Acesta menționează că în tot anul 2019 soția sa, Andreea Daniela Chiriță, soția city managerului, a încasat doar 7.026 de lei pentru 3 luni de activitate la cabinetul fostului europarlamentar social-democrat Andi Cristea.

Alexandru Burghiu: tot circa 6.000 de euro pe lună și tot din bani publici

Alexandru Burghiu vine din Gorj și este finul Gabrielei Firea. A fost numit - la inițiativa fostului primar general, administrator special la RADET, în martie 2018.

În toamna lui 2019, RADET a falimentat. Iar sarcinile i-au fost preluate de Compania Municipală Termoenergetica SA, unde Alexandru Burghiu fusese deja numit director general.

Înainte să devină director in administrația Firea, Burghiu a fost ofițer la Ministerul Afacerilor Interne. Apoi, a devenit consilier pe probleme de comunicare externă la Compania Municipală de Aeroporturi București (CNAB). Desfășurarea acelui contract este suspendată momentan.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alexandru Burghiu este și membru în Consiliul de Administrație al Metrorex SA.

PMB - CONFERINTA DE PRESA - GABRIELA FIREA
Alexandru Burghiu. Foto: Andreea Alexandru/Mediafax.ro/Hepta.ro

Potrivit celei mai recente declarații de avere, în 2019, Burghiu a primit indemnizații din 5 surse.

De la RADET a încasat 104.258 de lei, iar de la Termoenergetica, 96.491 de lei. Alți 37.524 de lei au venit de la Metrorex.

De la Compania Municipală Parcuri și Grădini, ca membru al Consiliului de Administrație, Burghiu a încasat 43.652 de lei.

Iar pentru că a fost membru în cadrul unei comsiii de aplicare a Legii 550/220 (privind vânzarea spaţiilor comerciale proprietate privată a statului) de la Primăria Sectorului 5, Burghiu a mai încasat 65.762 de lei.

Alexandru-Burghiu-venituri-delarate

Per total, vorbim de un venit anual, plătiti din bani publici, care depășește cu 347.700 de lei. Iar asta înseamnă aproape 28.900 de lei pe lună.

La acest moment, Burghiu candidează pe listele PSD pentru un post de deputat de Ilfov.

Simona Butacu: în jur de 3.000 de euro pe lună din bugetul Bucureștiului

Simona Butacu este una dintre consilierele fostului primar general Gabriela Firea. A fost jurnalistă și a lucrat în televiziune.

ADVERTISING

În februarie 2019, surse din Consiliul de Administrație al Companiei Municipale Tehnologia Informației citate de Europa Liberă au sesizat că Simona Butacu părea un angajat fictiv al societății.

Cei care au făcut sesizarea își bazau observația pe faptul că singurul document asociat cu vreo activitate a Simonei Butacu pe care l-ar fi găsit în arhivele companiei era o cerere de angajare, veche de aproape un an.

Gabriela Firea a explicat simplu că legea nu obligă ca munca depusă de consilierii săi să fie normată și să se desfășoare după un program fix.

În cea mai recentă declarație de avere, însă, Butacu menționează că a încasat bani de la Compania Municipală Tehnologia Informației doar până în februarie 2020, când a izbucnit scandalul.

Simona-Butacu-Gabriela-Firea
Simona Butacu, alături de Gabriela Firea. Foto: Arhivă Facebook/Gabriela Firea

Per total - potrivit declarației de avere - în 2019 Simona Butacu a încasat, pe lângă indemnizație de la CM Tehnologia Informației (în cuantum de 12.000 lei), și un salariu de consilier al Gabrielei Firea în sumă totală de 113.804 lei. Alți 37.200 de lei au venit pentru funcția de membru în Consiliul de Administrație al Companiei Municipale Afișaj București SA.

Pentru că este și consilier local la Sectorul 6, Simona Butacu a mai încasat încă 14.604 lei.

Toate aceste indemnizații înseamnă, per total, un venit mediu din bani publici de circa 14.800 de lei (puțin peste 3.000 de euro pe lună).

Alți directori și consilieri ai Gabrielei Firea plătiți bine din bani publici

Chiar dacă n-au încasat toți la fel de mult, oamenii de încredere ai Gabrielei Firea au fost plătiți regește din banii oamenilor.

Iată doar câteva exemple.

Andrei Creci. Din luna mai 2020, acesta este director general al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti-Ilfov.

Anterior, însă, a fost director al STB SA. În 2019, a câștigat pe acest post nu mai puțin de 21.252 lei lunar (circa 4.300 de euro lunar).

Mariana Brod. Înainte să lucreze în Capitală, Brod a lucrat în administrația locală din Voluntari, unde primar este Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea.

Brod este acum, potrivit informațiilor publice, director executiv al Direcției de Asistență Tehnică și Juridică din cadrul Primăriei Capitalei. Și câștigă pentru asta, potrivit celei mai recente declarații de avere, puțin peste 10.850 de lei pe lună.

Brod este și membru în Consiliul de Administrație al STB SA, de unde în 2019 lua încă aproape 5.500 lei pe lună.

mariana-Brod-declaratie-de-avere

Iar pentru funcția de membru CA la Companiei de Publicitate și Afișaj SA, Mariana Brod mai încasa, anul trecut, încă 3.100 de lei.

Per total, Mariana Brod a câștigat, în 2019, puțin peste 19.400 de lei pe lună (aproape 4.000 de euro).

Tania Haritonovici. Presa a relatat in repetate rânduri că aceasta este de foarte mult timp prietenă apropiată a Gabrielei Firea. De asemenea, este soția lui Bogdan Haritonovici, fost șef la Astra Asigurări.

Tania Haritonovici i-a luat locul lui Alexandru Burghiu la conducerea RADET, după falimentul regiei. Și este membră în Consiliul de Administrație al Companiei Energetica SA.

Printr-un proces de divizare încă nefinalizat, Energetica SA a dat naștere companiilor Termoenergetica SA (condusă de Burghiu) și Energetica Servicii SA, la care director general este tot Tania Haritonovici.

Per total - potrivit propriei declarații de avere - în 2019, Tania Haritonovici a încasat de la RADET și cele două companii municipale suma de puțin peste 156.000 lei. Adică, în medie, puțin peste 13.000 de lei pe lună.

avere-Tania-Haritonivici

Evident, acestea sunt doar câteva exemple.

Există mulți alți directori numiți în timpul mandatului Gabrielei Firea care sunt plătiți cu sume impresionante din bani publici, deși sistemele pe care le coordonează sunt în colaps și nu schimbă cu nimic în bine viețile bucureștenilor.

Până acum, singurul pe care priamarul general Nicușor Dan a anunțat că îl va da afară este Alexandru Burghiu, directorul general al Termoenergetica SA.

Rămâne să aflăm dacă noul primar general va decide să îi mențină în funcții pe ceilalți directori și să le mai și plătească salariile, la nivelul stabilit de Gabriela Firea.

Citește și:

Merită să fii director în administrația Firea? (I) Cât de bogați sunt șefii noului RADET și STB

Merită să fii director în administrația Firea (II)? Câți bani câștigă grupul de la Târgoviște care a ajuns să conducă Administrația Spitalelor din București

Merită să fii director în administrația Firea (III)?: Cât câștigă șefa medicilor de la ASSMB și managerii spitalelor primăriei

Merită să fii director în Administrația Firea (IV)?: Cât câștigă șefii spitalelor Colentina și Malaxa și ce afaceri făceau înainte să își preia mandatele

Merită să fii director în administrația Firea? (V): Firme de familie abonate la bani publici și declarații de avere publicate de ochii lumii


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇