Bugetul Sectorului 1 e în aer, la o lună după adoptare. Primăria anunță că e în incapacitate de plată. PSD și PNL o acuză pe Armand de fals, iar liberalii fac plângere penală

Bugetul Sectorului 1 e în aer, la o lună după adoptare. Primăria anunță că e în incapacitate de plată. PSD și PNL o acuză pe Armand de fals, iar liberalii fac plângere penală

E din nou scandal la Primăria Sectorului 1. PNL și PSD o acuză pe Clotilde Armand (USR) că a falsificat proiectul de buget local adoptat de Consiliul Local pe 28 martie.

În consecință, PNL Sector 1 a anunțat că îi face plângere penală primarului USR.

De cealaltă parte, Primăria Sectorului 1 susține că grupurile PNL și PSD au încălcat legea, atunci când au modificat radical, prin amendamente, structura bugetului Sectorului 1 propus de Clotilde Armand.

Și a convocat mai întâi pentu miercuri, 26 aprilie, și apoi pentru joi, 27 aprilie, ședințe ale Consiliului Local în care propune o nouă modificare a proiectului de buget.

Consiliul Local a adoptat proiectul de buget al Sectorului 1 pe 28 martie, cu o întârziere de circa o lună și jumătate.

Ulterior, Primăria Sectorului 1 urma să trimită forma adoptată a bugetului către Instituția Prefectului. Aceasta - după examinarea proiectului - îl retrimite primăriei de sector, care îl publică pe site-ul propriu.

În acest an, însă, la Sectorul 1, lucrurile s-au desfășurat altfel.

Încă de pe 11 aprilie consilierii liberali au transmis că - din informațiile pe care le dețin - Clotilde Armand a trimis la Instituția Prefectului Municipiului București un alt proiect de buget decât cel pe care l-a adoptat Consiliul Local, pe 28 martie.

ADVERTISING

Liberalii susțineau că în respectivul proiect de buget girat de Clotilde Armand se regăseau doar parte dintre cele 26 de amendamente propuseşi votate de PNL și PSD în ședința de pe 28 martie.

La acel moment, Primăria Sectorului 1 nu a explicat situația, ci doar a transmis că „în Primăria Sectorului 1 respectăm cu strictețe Constituția României și legislația în vigoare în toate componentele activității noastre. Așa am procedat și în privința hotărârii Consiliul Local Sector 1 prin care a fost votat bugetul pe anul 2023 și care a fost trimisă, vineri, 7 aprilie 2023, pentru verificare la Instituția Prefectului Municipiului București.”

Pe 26 aprilie, Primăria Sectorului 1 a convocat o ședință a Consiliului Local al Sectorului 1. Printre proiectele de pe ordinea de zi este și unul prin care Clotilde Armand cere modificarea Hotărârii HCL 32/28.03.2022.

Pe Facebook, primăria condusă de Clotilde Armand a transmis că amendamentele adoptate de PNL și PSD sunt ilegale. Și că tocmai de aceea cere reintroducerea la vot a bugetului.

Primăria Sectorului 1 face referire și la un document primit de la Instituția Prefectului Municipiului București care - susține instituția condusă de Clotilde Armand - îi dă dreptate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din informațiile Spotmedia.ro, Instituția Prefectului a transmis administrației locale 3 documente diferite cu privire la proiectul de buget al Sectorului 1.

Cu câteva ore înainte de ședința de azi, filialele PNL și PSD Sector 1 au organizat o conferință de presă, în care au transmis că primarul Sectorului 1 a falsificat proiectul de buget. Și au transmis că vor face plângere penală împotriva lui Clotilde Armand.

„Depunem astăzi o plângere penală pentru o situație inacceptabilă. Doamna primar a luat decizia CL a Sectorului 1, a modificat-o doar pe semnătura dumneaei și a trimis-o la Prefectură.

E un fals. A uzurpat calitatea consilierilor locali. Iar când secretarul general al Primăriei Sectorului 1 a refuzat să semneze acest fals, l-a dat afară. Și a trimis doar pe semnătura sa acest buget la Prefectură.

Este fără precedent, în ultimii 33 de ani de administrație, ca un primar să nu trimită la Prefectură bugetul pe care-l adoptă Consiliul Local.

Drept pentru care am sesizat organele competente”, a declarat Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1.

Acesta a numit-o pe Clotilde Armand „politruc impostor” și „cea mai mare dezamăgire din politica românească”.

ADVERTISING

Președintele PSD Sector 1, Florin Manole, a susținut că - în situația în care Primăria Sectorului 1 va intra în incapacitate de plată - Consiliul Local nu are nicio vină.

„Consiliul Local și-a făcut datoria. Nu există niciun motiv imputabil Consiliului Local pentru care să nu se plătească utilități, salarii sau să nu se deruleze investiții. Orice blocaj de după 28 martie - când s-a adoptat bugetul, este strict vina primarului și a USR”, a declarat Florin Manole.

Conferință de presă comună în fața Primăriei Sector 1

Publicată de PNL Sector 1 pe Joi, 27 aprilie 2023

Oliver Păiuși (USR): Nu avem buget. Suntem în incapacitate de a achita cheltuielile

L-am întrebat pe viceprimarul Sectorului 1, Olbver Păiuși (USR), dacă din punct de vedere legal Primăria Sectorului 1 are, la acest moment, buget adoptat.

„Primăria nu are buget. Acesta nu poate fi urcat pe platforma MF (Sistemul Național de Raportare Forexebug) din cauza erorilor acestor amendamente. Sunt 16 amendamente din 26 care nu pot fi implementate”, a declarat Oliver Păiuși pentru Spotmedia.ro.

La acest moment - potrivit viceprimarului USR al Sectorului 1 - primăria cheltuiește, în continuare, doar a 12-a parte a bugetului instituției, la fel cum face de la începutul anului, în absența unui buget local în vigoare, care să poată fi executat.

L-am mai întrebat pe Oliver Păiuși ce modifică, practic, proiectul care se află pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de astăzi.

„Forma bugetului supusă astăzi aprobării este conform adresei Instituției prefectului (cu amendamentele care se pot aplica)”, a transmis Olver Păiuși.

În cele din urmă, l-am întrebat pe viceprimarul USR dacă la acest moment Primăria Sectorului 1 riscă să nu poată achita cheltuieli și să nu poată face investiți.

„Suntem în incapacitate de a achita cheltuielile”, a mai spus Oliver Păiuși pentru Spotmedia.ro.

Pe Facebook, Clotilde Armand i-a acuzat, din nou, pe liberali și pe sociali democrați că sunt hoți și a susținut că „asta se întâmplă când nu-i mai lași să fure”.

4 luni. Atâta timp au întârziat consilierii locali din coaliția PSD PNL votarea bugetului în Sectotul 1 anul acesta....

Publicată de Clotilde Armand pe Joi, 27 aprilie 2023

Dinu Gheorghe (PNL): Nici nu știm ce modificăm. Cum să votăm?

Președintele Comisiei de Buget din Consiliul Local al Sectorului 1, Dinu Gheorghe (PNL), a declarat pentru Spotmedia.ro că grupul de consilieri pe care îl reprezintă nu înțelege ce îi cere Clotilde Armand.

„Noi am adoptat un buget pe 28 martie. Doamna Armand a trimis alt buget la Prefectură. Și-a asumat dumneaei să facă asta, cu încălcarea unor proceduri. Noi nu am avut acces la varianta proiectului de buget pe care a trimis-o primarul la Prefectură.

Și astăzi ni se cere votul să modificăm proiectul de buget. Care proiect de buget să-l modificăm? Pe cel adoptat de noi sau pe cel pe care, în fals, l-a trimis doamna Armand la Prefectură? Nu știm.

Nici măcar nu înțelegem cum a cheltuit până acum bani Primăria Sectorului 1. A mers pe a 12-a parte din bugetul anului 2022? De ce, dacă noi de o lună deja avem alt buget adoptat? A cheltuit din bugetul adoptat? Și dacă da, din care: din cel adoptat de noi sau din cel trimis, în fals, de primar la Prefectură?”, a declarat Dinu Gheorghe pentru Spotmedia.ro.

Ședința de consiliu convocată de Clotilde Armand era programată să înceapă la ora 15.00. După circa jumătate de oră, secretarul instituției a făcut prezența. Cu doar 9 consilieri prezenți din 27, ședința nu a avut cvorum.

Potrivit surselor Spotmedia.ro, consilierii PNL se aflau la Prefectură pentru a solicita detalii cu privire la aspectele juridice ale situației. Potrivit secretarului Primăriei Sectorului 1, președintele de ședință din cadrul Consiliului Local, Daniela Popa (PSD), a transmis, de asemenea, că se află la Prefectură, cu circa o oră înainte de ședința de consiliu.

Spotmedia.ro va urmări evoluția evenimentelor și va reveni cu detalii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇