PNL o acuză pe Clotilde Armand de fals: A trimis la Prefectură un buget diferit de ce-a votat Consiliul Local și a concediat secretarul primăriei care a încercat să i se opună

PNL o acuză pe Clotilde Armand de fals: A trimis la Prefectură un buget diferit de ce-a votat Consiliul Local și a concediat secretarul primăriei care a încercat să i se opună

Liberalii de la Sectorul 1 o acuză pe Clotilde Armand că a trimis la Prefectură un buget ilegal, din care ar fi eliminat alocări de sume adoptate prin vot de Consiliul Local.

În plus, susține PNL Sector 1, Armand ar fi demis secretarul general al primăriei, din cauză că acesta a refuzat să contrasemneze bugetul cu modificările dorite de primar.

„Clotilde Armand a trimis la Prefectură un document FALS: un proiect de buget diferit de cel votat de Consiliul Local al Sectorului 1.

Mai mult decât atât, Armand a demis-o astăzi din funcția de secretar general pe Lavinia Ionescu, după ce aceasta a refuzat să contrasemneze bugetul fals.

ADVERTISING

De remarcat că Lavinia Ionescu este secretar general de la începutul mandatului lui Armand, fiind unul dintre oamenii care au găsit soluții legale la abuzurile primarului incompatibil.

Pe 28 martie, Consiliul Local a aprobat bugetul Sectorului 1, propunerea primarului fiind modificată de o serie de amendamente votate cu majoritate. Primarul a ignorat votul Consiliului Local, care este autoritatea deliberativă, și a trimis la Prefectura București un proiect de buget care nu ține cont de decizia consilierilor.

Conform Codului Administrativ, art.129, alin.4, lit. a), art. 197 și art. 200, Consiliul Local «aprobă, la propunerea primarului, bugetul unității administrativ-teritoriale (...)», iar hotărârile consiliului local sunt supuse controlului de legalitate exercitat de către prefect și sunt comunicate acestuia în cel mult 10 zile de la adoptare”, se arată într-un comunicat transmis de PNL Sector 1 redacției Spotmedia.ro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Liberalii susțin că vor sesiza Prefectura și că se vor îndrepta în justiţie împotriva primarului Clotilde Armand.

„Consilierii PNL vor depune în zilele următoare o plângere penală împotriva primarului abuziv și incompatibil de la Sectorul 1.

De asemenea, vom sesiza Prefectura legat de acest abuz, precum și toate instituțiile abilitate să ia măsuri în acest caz”, se mai arată în comunicatul citat.

Reamintim că bugetul Primăriei Sectorului 1 a fost adoptat cu o întârziere de peste o lună și jumătate, pe data 28 martie 2022.

La acel moment, într-o ședință cu scandal, PNL și PSD au redirecționat sume mari de bani din proiectul de buget către investiții pe care le-au considerat prioritare.

ADVERTISING

În timpul ședinței de Consiliu Local, primele au intrat la vot amendamentele PSD, care au vizat, printre altele:

  • alocarea a 124.729.000 lei pentru programul de sprijin anti-criză energetică a cetățenilor din Sectorul 1 (celebrele tichete anti-criză rămase în pom de anul trecut)
  • consolidarea mai multor clădiri de grădinițe și școli
  • alocarea a 150.000 de lei pentru plata taxei de utilizare a drumului forestier de acces în cartierul Greenfield și scoaterea lui din fondul forestier
  • exproprieri pentru a asigura suficiente spații pentru unități de învățământ
  • alocarea de bani pentru construcția unui centru de transplant la Spitalul Sfânta Maria
  • alocarea de bani pentru crearea unui centru numit Hypatia pentru victimele violenței domestice

Amendamentele formulare de PNL și adoptate vizează, printre altele:

  • realizarea de documentații pentru reabilitarea de piețe, parcuri și unități de învățământ
  • finanțarea unui studiu de fezabilitate pentru parcări subterane
  • amenajarea unui nou spațiu pentru oficierea de căsătorii
  • achiziția de camere video pentru asigurarea monitorizării unor zone din cartierul Băneasa
  • majorarea sumelor necesare pentru achitarea de burse către elevi
  • achiziția unui teren în strada Cluj nr. 12 pentru amenajarea unei parcări
  • alocarea unor sume pentru digitalizarea administrației Sectorului 1
  • realizarea unui studiu de fezabilitate pentru modernizarea Drumului Vadul Moldovei (actualmente forestier, care trece prin pădurea Băneasa)
  • amenajarea unei piețe volante în fața sediului Primăriei Sectorului 1

Grupul USR a votat împotriva amendamentelor PSD și PNL. Dar la final a votat pentru adoptarea proiectului de buget amendat.

În replică, instituția condusă de Clotilde Armand a comunicat:

„În Primăria Sectorului 1 respectăm cu strictețe Constituția României și legislația în vigoare în toate componentele activității noastre. Așa am procedat și în privința hotărârii Consiliul Local Sector 1 prin care a fost votat bugetul pe anul 2023 și care a fost trimisă, vineri, 7 aprilie 2023, pentru verificare la Instituția Prefectului Municipiului București”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇