Scandalul iscat în jurul complexului rezidențial Greenfield a stârnit o reacție și de la artistul Tudor Chirilă, care acuză modul haotic în care se construiește în Capitală.
„Pe dezvoltatorii imobiliari îi doare în fund de cumpărători. Ei vor să facă profit. Atât. Asta e una. Majoritatea largă a clienților din România sunt needucați imobiliar pentru că nu cumpără un apartament într-un context, ci cumpără doar un apartament, fără alte estimări.
De aia ajung să plătească sute de mii de euro 'in the middle of nowhere', în locuri fără acces la necesitățile vieții de zi cu zi: școli, supermarketuri, drumuri de acces, ba chiar utilități. Sigur că primăriile ar trebui să creeze la rândul lor contextul pentru dezvoltare urbană armonioasă. Cercul e cumva vicios, dar asta e o discuție pentru care trebuie să privim începând cu ianuarie 1990.
33 de ani de el dorado urbanistic ne-au adus aici.
Realitatea este, de fapt, că noi trăim în țara în care s-ar putea da autorizație de construcție lângă crucea de pe Caraiman și apoi să ne trezim că se vrea demolată pentru că e ridicată prea aproape de balcoanele oamenilor și e risc de prăbușire”, a scris Tudor Chirilă pe Facebook.
Acesta acuză lăcomia dezvoltatorilor, ipocrizia locuitorilor, dar și lașitatea politicienilor, care în loc să aplice legea reacționează cu teama de a nu pierde voturi, nominalizând-o direct pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.
„Dezvoltatorii imobiliari din România, în marea lor majoritate, nu au și nu își asumă nicio responsabilitate față de clienții lor. Și aici nu e vorba despre recepția apartamentului, ci de contextul locativ. E absurd ca prima dată să apară blocul și apoi resursele adiacente. Și e regretabil că oamenii își pun aceste probleme doar după ce se trezesc instalați în living. Și 'paradisul verde' era seducător pentru însurăței până când făceau copii și trebuia să meargă ăia la școală.
Clotilde Armand a reacționat cum a reacționat de frică, că pierde voturi de la cetățenii din Greenfield. Ăia din Greenfield nu o mai votează că, na, problema lor e mai importantă decât problema pădurii. Dezvoltatorii se ascund prin instanță. Nu știu dacă n-aș fi reacționat ca locuitorii frustrați, în situația lor. Poate că de aia încă stau cu chirie. Bucureștiul e un oraș mult prea imprevizibil pentru proprietari de bună credință.
Altmineri, toți suntem de acord că abuzurile de mediu, defrișările ilegale, Roșia Montana sunt nasoale. Asta numai când nu avem noi probleme un pic mai mari. Un lucru e sigur, dezvoltarea imobiliară e un business. Nereglementat. Și care cauzează grav și oamenilor și orașului și pădurii și parcurilor din mijlocul orașului în care bubuie terasele până la trei dimineața ca la Ibiza. (apropo, Clotilde Armand, faceți o plimbare prin Herăstrău la 3 noaptea, vinerea sau sâmbăta, cu decibelometru la purtător)”, a conchis Tudor Chirilă.
Schimb de replici cu primarul. Clotilde Armand susține că ar dărâma terasele din Herăstrău, dacă ar putea
Lui i-a dat replica rapid Clotilde Armand, care îi spune că nu are multe atribuții pentru Parcul Herăstrău și că nici nu a reacționat din frică.
„Nu îmi ghidez mandatul pe frică și cred că v-ați grăbit cu eticheta de mai sus. (…) Herăstrău aparține de PMB prin ALPAB. Poliția Locală a Sectorului 1 chiar își face treaba și amendează locațiile respective. Dar nu este de ajuns”, i-a răspuns edilul.
Actorul continuă discuția, spunând că nu înțelege de ce bagă ALPAB în discuție, câtă vreme nu se ocupă cu ordinea și liniștea publică, și că din replica ei trage concluzia că Poliția Locală și echipa ei de comunicare nu își fac bine datoria.
„Prin urmare, poliția locală nu își face treaba. Iar faptul că din felul în care echipa dumneavoastră comunică în social media reiese că sunteți intimidată de o categorie de votanți chiar nu e vina noastră a cititorilor, ci mai degrabă a comunicatorilor”, continuă Chirilă.
„Poliția Locală a Municipiului București se ocupă de tot ce înseamnă zonă protejată în Capitală. Iar Parcul Herăstrău este zonă protejată. De exemplu: din această cauză nu pot demola toate localurile din Herăstrău construite fără autorizație și în afara legii. Aș fi făcut-o. Poliția Locală a Sectorului 1 are puteri limitate pe zonele respective.
De multe ori, cei care sunt sancționați de noi contestă tocmai cu acest argument. O tot spun de fiecare dată când am ocazia, că în București avem nevoie ca de aer de o nouă lege a Capitalei, o lege care să permită sectoarelor să acționeze. Fără atâtea poliții locale, ADP-uri, administrații de tot felul etc. La fel se întâmplă și cu construcțiile ilegale ridicate în diverse zone protejate (vezi cazul One Modrogan)…”, răspunde Armand.
Aceasta îl acuză voalat pe Chirilă și că i-a stârnit pe locuitorii din Greenfield să organizeze un protest la Primăria Sectorului 1, pe 19 ianuarie.
„Nu știu dacă din postarea mea reiese că primăria este (singura) vinovată sau dumneavoastră, dat fiind că e de notorietate că autorizațiile vizează alte mandate ale altor primari”, conchide actorul.