Cetățenii din Sectorul 1 nu prea mai au șanse să primească ajutoarele anti-criză. Deși adoptat, proiectul e tras pe linie moartă

Cetățenii din Sectorul 1 nu prea mai au șanse să primească ajutoarele anti-criză. Deși adoptat, proiectul e tras pe linie moartă

Proiectul prin care primarul Clotilde Armand voia să le returneze cetățenilor Sectorului 1 circa 200 de milioane de lei pe care susține că i-a economisit din plățile pentru salubrizare către Romprest e tras pe linie moartă.

Banii încă există, dar timpul trece și nu e clar dacă vor mai putea fi cheltuiți.

Primarul Clotilde Armand (USR) a anunțat pe 10 octombrie că vrea să dea 1.000 de lei fiecărui cetățean al Sectorului 1 care a împlinit 18 ani.

„Ce facem? Oferim un sprijin financiar locuitorilor Sectorului 1 pentru a putea trece mai ușor de criza energetică. Încurajăm implementarea unor măsuri de eficiență energetică în fiecare locuință din Sectorul 1.

Oferim 200 de milioane de lei locuitorilor Sectorului 1 – este un sprijin sub formă de tichet anticriză în valoare de 1.000 de lei, nominal, pentru fiecare locuitor din sector în vârstă de 18 ani”, a precizat Armand, în luna octombrie, la conferința la care au fost prezenți și Vlad Voiculescu, Claudiu Năsui și Cristina Prună, toți oameni politici din USR.

Am susținut astăzi o conferință de presă la care au participat Vlad Voiculescu - fostul ministru al Sănătății, Claudiu...

Publicată de Clotilde Armand pe Luni, 10 octombrie 2022

Ulterior, proiectul a iscat scandal.

ADVERTISING

Cât acesta încă mai era în dezbatere publică, Armand a anunțat lansarea unei platforme electronice pe care cetățenii se pot înscrie pentru a beneficia de sprijinul financiar de 1.000 de lei pe care l-a promis.

Nu era foarte clar, încă, în ce fel urma să funcționeze întregul sistem, din cauză că nu exista, la acel moment, un regulament aprobat.

Consilierii liberali de la Sectorul 1 au susținut atunci că – prin respectiva platformă pusă la dispoziția cetățenilor pentru a se înscrie în proiect – primăria condusă de Clotilde Armand colecta datele cetățenilor ilegal, cu încălcarea GDPR și, posibil, chiar cu scop electoral.

Ulterior, jurnaliștii de la Hotnews.ro au dezvăluit că platforma care a costat 221.000 de lei a fost creată de firma Field Zoom Data SRL, printre acționarii căreia se numără și un membru USR, partid din care face parte și Clotilde Armand.

Primăria atribuise direct contractul pentru realizarea platformei către Field Zoom Data SRL.

Ulterior, filialele PNL Sector 1 și PSD Sector 1 au organizat o conferință de presă și au anunțat că nu pot lăsa lucrurile așa cum le-a organizat Armand, din cauză că le consideră nedrepte. Mai exact - susțineau atunci PNL și PSD - nu era corect ca toți cetățenii să primească aceeași sumă de bani, în condițiile în care e mult mai firesc să fie ajutați mai mult aceia cu venituri mici.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În consecință, într-o ședință a Consiliului Local al Sectorului 1 din 25 noiembrie 2022, cele două grupuri politice au depus amendamente și au modificat proiectul.

În forma adoptată, Hotărârea de Consiliu Local 197/2022 prevede că banii nu se mai dau pentru fiecare cetățean, ci pentru gospodăriile care solicită sprijinul. Iată și sumele care se pot acorda:

  • 3.000 lei pentru o gospodărie în care cetățenii au venit mediu (pe gospodărie) mai mic decât salariul minim pe economie
  • 2.000 lei pentru o gospodărie în care cetățenii au venit mediu (pe gospodărie) până la pragul salariului mediu pe economie
  • 1.000 lei toate celelalte gospodării din sector care solicită sprijinul, indiferent de venitul membrilor.

Potrivit regulamentului, cetățenii care vor să primească acest sprijin trebuie să completeze o cerere tip și să depună o serie de documente, printre care: buletinul sau cartea de identitate, adeverință de salariu, cerere tip și declarație pe proprie răspundere (ambele tipizate de regăsesc în anexele Hotărârii 197/2022).

Puteți citi mai jos textul integral al hotărârii și regulamentul. De asemenea, veți găsi în anexele documentului formularele tipizate pentru cererea și declarația pe propria răspundere.

ADVERTISING

De la momentul adoptării regulamentului, Primăria Sectorului 1 nu le-a mai comunicat cetățenilor ce și cum să facă pentru a-și primi sprijinul.

Așa că am întrebat şi noi în ce stadiu este proiectul. Iată ce am aflat.

Viceprimarul Oliver Păiuși (USR): Consilierii PSD și PNL au schimbat profund sistemul creat de primar. Nu se mai poate aplica!

„Faptul că nu au aprobat rectificarea bugetară (consilierii PSD și PNL de la sector - n.red.) a aruncat în derizoriu tot efortul făcut pentru acest proiect. În plus, din cauza amendamentelor depuse de consilierii PSD și PNL, proiectul nu poate fi aplicat în limita de timp introdusă. E o perioadă foarte scurtă.

După adoptarea unei hotărâri, ea se trimite pentru obținerea unui aviz de legalitate din partea Instituției Prefectului. Apoi se publică în Monitorul Oficial al Primăriei Capitalei, după care se întoarce la primăria emitentă. Și în momentul în care proiectul este postat pe site, procedura s-a încheiat (iar hotărârea este în vigoare - n.red.). Este o procedură care - în cazul acestei hotărâri - a fost deja parcursă.

Dar ca să și aplicăm hotărârea, trebuie să avem buget. Știți că avem posibilitatea ca, lună de lună, să facem câte o rectificare bugetară. Demersurile primăriei pentru a face o astfel de rectificare bugetară au început din noiembrie. Doar că ea n-a trecut de Consiliul Local nici în noiembrie, nici în decembrie.

Acum nu mai putem face rectificare, avem nevoie de bugetul pe anul în curs. Proiectul de buget se află în dezbatere publică acum. Imediat ce se termină perioada de dezbatere, va intra pe ordinea de zi, la Consiliul Local.

Judecând după cum s-au petrecut lucrurile anul trecut, știu eu ce termen să avansez pentru adoptarea bugetului? Poate 1 martie, poate 15 martie... nici nu știu ce să vă zic.

Sunt prevăzuți niște bani în proiectul de buget pentru acordarea sprijinului către cetățeni. Dar nu sunt sume foarte mari, pentru că timpul în care le vom putea acorda este foarte scurt.

Amendamentele introduse de consilierii PSD și PNL prevăd 31 martie ca dată limită de depunere a solicitărilor din partea populației și 30 aprilie, dată limită de decontare. Fizic nu poți să termini în această perioadă!

Ar trebui minim 20-30 de persoane care să preia solicitările. Dar acestea ar trebui procesate într-un termen atât de rapid... Vorbim despre 100.000 sau poate 200.000 de solicitări!

Vorbim despre documente care trebuie scanate, trebuie încărcate... e o altă procedură, nu mai este cea simplă, propusă de doamna primar”, a precizat viceprimarul Oliver Păiuși pentru Spotmedia.ro.

Acesta a precizat că sumele pentru acordarea sprijinului către populație sunt prevăzute, în proiectul de buget, la capitolul 57.02.01. Nu am găsit acest capitol în sinteza proiectului de buget pusă în dezbatere publică de Primăria Sectorului 1.

L-am rugat pe viceprimarul USR să ne comunice, în clar, suma alocată pentru acordarea acestui sprijin. Nu am primit informația, până la publicarea acestui articol.

Oliver Păiuși a apreciat, însă, că sumele alocate or ajunge pentru „câteva zeci, poate câteva sute de oameni”.

Ciungu (PNL): O să discutăm redepunerea proiectului

L-am întrebat pe consilierul local Daniel Ciungu (PNL) dacă nu există posibilitatea prelungirii termenelor de depunere a solicitărilor, astfel încât Primăria Sectorului 1 să poată, totuși, să implementeze proiectul.

„La acest moment nu mai putem depune amendamente. Dar luăm în calcul să depunem noi un proiect nou, în acest sens, care să poată fi implementat.

Dar așteptăm să înțelegem mai multe despre proiectul de buget. Din păcate, directorii din instituție nu au răspuns solicitării Comisiei de Buget de a da detalii, astfel încât să înțeleagă și consilierii locali ce se dorește cu acest buget”, a precizat Daniel Ciungu pentru Spotmedia.ro.

Pentru moment, deci, proiectul este în plop. Vom reveni cu detalii, în cazul în care Primăria Sectorului 1 și Consiliul Local vor găsi modalitatea de a-l implementa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇