Povestea containerelor inteligente de peste 5.500 de euro bucata care au apărut în Sectorul 1. De la cine le-a cumpărat primăria și cât de utile sunt

Povestea containerelor inteligente de peste 5.500 de euro bucata care au apărut în Sectorul 1. De la cine le-a cumpărat primăria și cât de utile sunt
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primăria Sectorului 1 a cumpărat 6 containere inteligente cu 5.520 de euro bucata și le-a amplasat în zone aglomerate, ca să-i convingă pe cetățeni să colecteze gunoiul selectiv.

E un proiect pilot pe care primarul Clotilde Armand (USR) a anunțat că vrea să îl extindă în tot sectorul. Momentan, din păcate, containerele respective au doar rol de material didatic, în condițiile în care compania de salubritate din Sectorul 1 susține că până și gunoiul colectat separat ajunge tot la groapa de la Vidra.

Iată cum funcționează proiectul și care îi sunt perspectivele.

Primăria Sectorului 1 a amplasat cele 6 containere noi în 3 grupuri de câte două, pe trotuare, în zone aglomerate din apropierea stațiilor de metrou Piața Victoriei, Piața Romană și Aurel Vlaicu.

Primarul Clotilde Armand a anunțat pentru prima oară că a montat containerele pe data de 29 decembrie 2022, pe Facebook.

De astăzi avem în Sectorul 1 module smart de colectare separată de deșeuri stradale. Am instalat astăzi primele șase...

Publicată de Clotilde Armand pe Joi, 29 decembrie 2022

Potrivit primarului Sectorului 1, containerele au senzor de umplere, care îl informează pe cetățean când nu mai poate depozita gunoi. Într-o astfel de situație, salubristul ar putea goli containerul mai repede, după nevoi.

ADVERTISING

De asemenea, containerele au CIP-uri cu care primăria le poate monitoriza, dar și compactor pentru deșeuri.

După câteva zile de confuzie, am înțeles cum se folosesc

Noi am mers să le testăm prima oară pe cele de la Piața Victoriei, la o săptămână de la anunțul primarului de sector. Și n-am înțeles clar, la acel moment, cum urma să funcționeze sistemul.

Într-adevăr, containere arată bine.

containere-panouri-solare
Containerele (în imagine sunt cele de la Piața Romană) sunt dotare cu panouri solare. Foto: spotmedia.ro

În partea de jos sunt prevăzute cu o pedală care – odată apăsată cu piciorul - deschide o trapa prin care putem introduce gunoiul în container.

Pe 7 ianuarie, când am testat noi prima oară aceste conatainere, principala problemă era că acestea nu erau inscripționate în niciun fel. Ne-am uitat înăuntru și am constatat că - așa cum era de așteptat - oamenii puneau gunoiul la grămadă în ele.

containere-7-ianuarie
Pe 7 ianuarie, containerele nu aveau etichete, iar oamenii nu prea înțelegeau ce fel de gunoi să depozițeze în fiecare. Foto: spotmedia.ro

Ne-am lămurit abia după ce am verificat documentația procedurii prin care au fost cumpărate containerele și după ce am primit informații de la Sectorul 1.

ADVERTISING

În caietul de sarcini al procedurii de achiziție, Primăria Sectorului 1 a menționat că vrea să pună containerele în 2 grupuri de câte 3, fiecare pentru câte un tip de deșeuri.

Mai exact, într-un container din fiecare grup urmau să fie depozitate hârtie și carton, în altul plastic și metal, iar în ultimul trebuia pusă sticlă.

containere-caiet-de-sarcini-1

Până la urmă, Primăria Sectorului 1 s-a răzgândit.

„Modulele inteligente de colectare separată a deșeurilor stradale vor funcționa în grupuri de câte două unități și vor oferi posibilitatea colectării separate a deșeurilor pe două fracții (fracție umedă și fracție uscată), contribuind astfel la îndeplinirea dispozițiilor legale privind reciclarea (atingerea țintelor de reciclare), diminuarea cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare și creșterea veniturilor din valorificarea deșeurilor reciclabile”, a transmis Primăria Sectorului 1 la solicitarea spotmedia.ro.

S-au pus și etichete și stickere distinctive pe containere, ca oamenii să înțeleagă unde trebuie să pună gunoiul menajer și unde e locul deșeurilor reciclabile.

containere-etichetate-Unirii
Containerele de la Piața Victoriei, după ce au fost inscripționate. Foto: spotmedia.ro

Ne-am uitat, joi seara, în containerele de la Piața Victoriei și în cele de La Piața Romană. Pe cele de reciclabile, cetățenii par să le folosească așa cum trebuie (deși estimarea noastră este doar vizuală - n.red.).

containere-reciclabil

N-am văzut resturi menajere înăuntru. În schimb, în containerele destinare gunoiului menajer era foarte mult plastic.

containere-menajer

Oricum, probabil că nimeni nu se aștepta ca oamenii să înceapă, din primele zile, să folosească aceste containere la potențial maxim.

ADVERTISING

Colectarea selectivă se învață în timp.

Doar exersăm colectarea selectivă, pentru moment

Din păcate, la acest moment, aceste containere smart sunt utile doar pentru a-i ajuta pe cetățeni să exerseze colectarea selectivă, în condițiile în care - potrivit Romprest Service SA - tot gunoiul, chiar și cel colectat separat, se duce direct la depozitare, la Vidra. Mai multe despre această situație puteți citi într-o analiză pe care am publicat-o zilele trecute, aici.

Primăria Sectorului 1 susține că a amplasat aceste containere mai degrabă pentru a colecta date, pe care ulterior le va folosi pentru a extinde proiectul.

„Amplasarea celor 6 module inteligente de colectare separată a deșeurilor stradale se dorește a fi un precursor al inițierii (...) unui proiect amplu care să cuprindă întrega suprafață administrativ teritorială a Sectorului 1.

Punctele de amplasare, numărul total de module cât și numărul de fracții vor fi determinate printr-un studiu de fezabilitate ce va avea la bază datele colectate în următorul interval de timp de la cele 6 module amplasate în luna decembrie 2022 cât și percepția publică manifestată de către utilizatori în acestă perioadă, prin intermediul diferitelor canale de comunicare”, a transmis Primăra Sectorului 1, la solicitarea spotmedia.ro.

Cine furnizează containerele și la preț

Primăria Sectorului 1 ne-a transmis că a plătit pentru containere 162.000,00 lei fără TVA, (acest preț - n.red.) incluzând livrarea, punerea în funcțiune și accesul la un software de monitorizare a parametrilor citiți de senzorii celor 6 module”.

Per total, un container cu tot cu acces la soft a costat, deci, 27.000 lei (echivalentul a circa 5.520 euro).

Procedura de achiziție pentru containere a fost lansată de Direcția de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția Mediului și a fost câștigată de firma Netgreen Solutions SRL, potrivit Primăriei Sectorului 1.

Înființată în 2013, această societatea nu a raportat către Fiananțe decât mici pierderi. Din raportări nu reiese că ar fi făcut vreodată afaceri și nu a avut angajați, potrivit informațiilor centralizate de portalul cu informații de business listfirme.ro.

afaceri-Netgreen-Solutions

Societatea are 2 asociați, care sunt și beneficiarii reali activității companiei: Leonad Mihai Rotaru și Mihai Vărzan.

Vărzan are și alte firme și a făcut, de-a lungul timpului, afaceri bănoase cu administrația Sectorului 3 condusă de Robert Negoiță.

Spre exemplu, fostul viceprimar PSD al Capitalei, Aurelian Bădulescu, semnala în 2020 că societatea SC Item V-Construcții SRL - în care Mihai Vărzan e unic asociat și beneficiar real - a obținut subcontractarea a 75% dintre lucrările ADP-ului Sectorului 3, în valoare totală de 100.267.860 lei.

La acel moment, Bădulescu făcea, de fapt, dezvăluiri despre Robert Negoiță, care nu mai era membru PSD și care se afla în conflict cu președinta PSD București, Gabriela Firea.

𝐈̂𝐧 𝐚𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐃𝐈𝐈𝐂𝐎𝐓-𝟐 𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚𝐭𝐞+𝐨 𝐠𝐫𝐮𝐩𝐚𝐫𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ =𝐟𝐮𝐫𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝐛𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜Robert Negoiţă şi-a folosit puterea,...

Publicată de Aurelian Badulescu pe Marţi, 22 septembrie 2020

Mihai Vărzan este acționar și în societatea Laminor Arena SRL. Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local al Sectorului 3, Laminor Arena SRL a primit, în iulie 2022, dreptul să închirieze o parte din Hala Laminor, o contrucție-mamut reabilitată de Primăria Sectorului 3 cu bani publici și pe care Robert Negoiță vrea să o concesioneze pentru 49 de ani.

La acel moment, asociatul lui Mihai Vărzan în SC Laminor Arena SRL era Răzvan Alexandru Pelmuș. Acesta este și unul dintre beneficiarii reali ai activității firmei Saga Festival SRL, care organizează festivalul omonim pe Arena Națională.

Între timp, Pelmuș s-a retras din Laminor Arena SRL și a fost înlocuit de niște societăți înregistrate în Olanda.

Presa a mai scris și despre Mihai Leonard Rotaru - asociatul lui Mihai Vărzan în firma care a livrat cele 6 containere de 5.520 de euro bucata în Sectorul 1.

Spre exemplu, publicația G4Media scria, în 2020, că firma lui Rotaru - numită Rotary Construcții SRL - a primit de la PMB, pe finalul mandatului Gabrielei Firea, lucrări de anvelopare a unor blocuri din Sectorul 6, în valoare de 29,08 milioane lei, fără TVA.

Iar peste 8 zile, Rotaru a decis să împrumute PSD cu 445.000 de lei, chiar într-o perioadă în care social-democrații, printre care și Gabriela Firea, se pregăteau de campanie electorală.

Gabriela Firea a negat pentru G4media că atribuirea lucrărilor și donația ar avea vreo legătură.

Primăria Sectorului 1 nu este la prima colaborare cu firma Netgreen Solutions SRL. Anul trecut i-a încredințat direct un contract de peste 508.000 lei (echivalentul a 102.938 euro) pentru amenajarea a două puncte de colectare subterane a gunoiului.

achizitii-Netgreen-Solutions

Puteți găsi aici toate detalii despre respectiva atribuire.

Sunt containerele scumpe? În ce condiții ar merita banii

Un container modern - cu compactor de deșeuri și panou solar - cumpărat de primăria Sectorului 1 cu 5.520 de euro este de peste 7 ori mai scump decât un clopot stradal din plastic, cumpărat la bucată de pe internet și în care se pot colecta separat deșeurile. Probabil că dacă ar fi cumpărate în cantități mai mari, clopotele ar fi chiar mai ieftine.

Problema este că - în multe situații - clopotele arată respingător și nu-i conving pe bucureșteni să le folosească și să colecteze deșeurile separat.

În concluzie, poate că acei 5.520 de euro dați pe un container n-ar fi o cheltuială prea mare dacă, utilizându-le, oamenii vor face pasul spre colectarea selectivă. Sau dacă instalarea lor va fi un pas decisiv spre crearea unei rețele eficiente de colectare stradală la nivel de sector.

Dacă nu, vor rămâne doar niște coșuri de gunoi frumoase și scumpe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇