Bazinul olimpic promis de Clotilde Armand e în pom. Ce s-a întâmplat și ce urmează

Bazinul olimpic promis de Clotilde Armand e în pom. Ce s-a întâmplat și ce urmează
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Licitația pentru bazinul olimpic cu 10 culoare de înot pe care vrea să-l construiască Primăria Sectorului 1 e în impas. Iată cum.

Clotilde Armand a anunțat pe Facebook, pe 2 septembrie 2022, că instituția pe care o conduce a lansat, în Sicap, o licitație pentru construcția unui bazin olimpic de înot.

Primăria Sectorului 1 avea deja, din anul 2018, un studiu de fezabilitate pentru realizarea acestui bazin, realizat de SC High Construct Proiect SRL.

Potrivit acestui document, bazinul – în fapt o clădire cu amprentă mare la sol și cu un singur etaj - urmează să fie construit în apropierea Bulevardului Poligrafiei, lângă căminele Politehnicii.

poligrafiei-1
Locul în care ar urma să fie construit bazinul olimpic. Sursă: Studiu de fezabilitate

Clădirea a fost gândită să aibă, la parter, un bazin cu 10 culoare.

bazin-olimpic
Bazinul olimpic cu 10 culoare. Sursă: Studiu de fezabilitate

Iar, la etaj, băi separate pentru femei și bărbați, vestiare și spații de birouri. Ar urma să existe și un lift cu ajutorul căruia persoanele cu dizabilități să poată accesa spațiul de vestiare și birouri.

etaj-bazin-olimpic
Secțiunea de etaj cu vestiare, toalete și birouri. Sursă: studiu de fezabilitate

Sistemul de încălzire solicitat de Primăria Sectorului 1 – prin caietul de sarcini – este unul cu panouri solare și pompe de căldură.

ADVERTISING

Pentru acest bazin Primăria Sectorului 1 estimează că va plăti 37.528.367 de lei.

E un proiect mare, așă că mai multe firme de construcții au depus oferte pentru a construi bazinul olimpic acoperit.

Mai exact, potrivit datelor din Sicap, s-au depus 5 oferte. Iată din partea cui au venit:

  1. Construcții Erbașu, care a menționat și 7 firme pe care le va subcontracta
  2. Asocierea formată din Palex Construcții Instalații SRL (lider) și Axa Trans Construct SRL, care au menționat 7 firme cărora le vor subcontracta lucrări
  3. Asocierea MBS Group (lider) și High Construct Proiect SRL (firma care a întocmit și studiul de fezabilitate pentru bazinul olimpic) care susțin că ar vrea să subcontracteze lucrări către 6 alte firme
  4. Asocierea condusă de firma SSAB - AG și din care mai fac parte firmele Acer Proje İnşaat A.Ş. și Bemel AG. Aceste firme vor să contracteze lucrări către 3 firme mai mici
  5. Asocierea dintre Hidro Salt B 92 SRL (lider), Sinergy Construct și BB & Asociații Design SRL, care au venit cu 4 firme cărora să le subcontracteze lucrări.
  6. Asocierea condusă de DSE Consulting SRL și din care mai fac parte 3G Sport – IP, Ansthall Accent SRL, Hydrostroy AD, Design Matters SRL, Zone Sport Tech și Kub Planning. Firmele vor să subcontacteze alte 4 societăți, pentru diverse tipuri de lucrări.
ADVERTISING

După ce a evaluat ofertele, Primăria Sectorului 1 a declarat câștigătoare oferta Asocierii MBS Group - High Construct Proiect SRL. Și le-a comunicat părților decizia sa, în data de 10 ianuarie 2023.

10 zile mai târziu, societatea Hidro Salt B 92 SRL a contestat decizia primăriei de sector de a atribui procedura asocierii MBS Group – High Construct Proiect SRL.

Printre multe altele, Hidro Salt B 92 SRL a reclamat că:

  • licitația n-a fost corectă, de vreme ce firma High Construct Proiect SRL a participat, cu toate că întocmise deja studiul de fezabilitate, parte din documentația licitației
  • nu a avut acces la documentația depusă de firma câștigătoare, care ar fi fost și favorizată de către Primăria Sectorului 1
  • instituția condusă de Clotilde Armand nu i-a recunoscut pregătirea unui specialist pe care voia să-l numească manager în cadrul proiectului, deși acesta ar fi îndeplinit toate criteriile solicitate
ADVERTISING

În consecință, Hidro Salt B 92 SRL a cerut anularea procedurii de atribuire și reevaluarea ofertelor înscrise la licitație.

Iar prin decizia 531 din 10 martie 2023, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis solicitarea Hidro Salt B 92 SRL și i-a impus Primăriei Sectorului 1 să anuleze raportul de atribuire. În plus, primăria de sector trebuie să reevalueze Hidro Salt B 92 SRL și MBS Group – High Construct Proiect SRL.

decizie-CNSC

Pentru mai multe detalii, puteți citi integral contestația, dar și motivarea CNSC pe pagina dedicată licitației de pe Sicap, aici.

Cine deține firmele care au câștigat și cine a contestat

MBS Group este o firmă din localitatea Turda (jud Cluj). Are 4 asociați: Ioan Anca, Gabriel Silagyi, Lucian Gheorghe Baciu și Cristian Septimiu Medrea.

Firma a câștigat, în ultimii ani, mai multe contracte în valoare totală de peste 114 milioane de lei. Cei mai recent e din ianuarie 2023. În baza acestuia, MBS Group va primi 63,4 milioane de lei pentru construcția unui bazin olimpic de înot la Vaslui.

Cealaltă firmă din asocierea căștigătoare, High Construct Project SRL, este deținută de Constantin Marius Tudorel, potrivit portalului cu informații de business ListăFirme.ro.

Firma care a depus contestație și căreia CNSC i-a dat dreptate, SC Hidro Salt B 92 SRL, are 4 asociați, toți din familia Băiculescu: Deugene, Georgeta, Alexandru și Marius George.

Administrator este Deugene Băiculescu.

Potrivit informațiilor din Sicap, din 2014 încoace, firma a primit contracte de sute de milioane de lei de la stat, pentru contracte diverse, de la reparații, la furnizare de aparate de aer condiționat pentru unități militare.

Viceprimar USR: Noi am fost singurii care am vrut să facem bazinul olimpic

„Proiectul acestui bazin olimpic revine pe ordinea de zi, la Consiliul Local, încă de prin 2013, pentru modificarea indicatorilor tehnico-economici. De fiecare dată noi, USR, am votat pentru.

Dar nimeni nu s-a apucat de bazin. Noi am fost primii care am vrut să-l și facem, nu doar să modificăm indicatorii.

Vom merge în instanță, în acest caz”, a precizat viceprimarul Oliver Păiuși (USR) pentru Spotmedia.ro.

Vom urmări evoluția proceselor și a licitației și vom reveni cu detalii.

Singurul lucru cert, la acest moment, este că - în loc să prindă contur - proiectul bazinului olimpic bate pasul pe loc.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇