Cum a ajuns Sectorul 1 să funcționeze doar cu banii din taxa de parcare și impozitul pe clădiri. Încleștarea PNL-PSD vs Clotilde Armand a produs un nou blocaj cu mize ciudate

Cum a ajuns Sectorul 1 să funcționeze doar cu banii din taxa de parcare și impozitul pe clădiri. Încleștarea PNL-PSD vs Clotilde Armand a produs un nou blocaj cu mize ciudate

Viceprimarul Oliver Păiuși (USR) a declarat pentru Spotmedia.ro că la acest moment Primăria Sectorului 1 funcționează doar cu banii pe care îi încasează din taxe de parcare și impozite pe clădiri. Așa că nu știe pentru cât timp va mai putea instituția să suporte cheltuieli esențiale, cum ar fi cele cu școlile sau cu asistența socială.

Motivul: din cauză că nu a fost votat de către Consiliul Local proiectul de buget pe 2023 în termenul maxim prevăzut de lege, Primăria Sectorului 1 nu mai poate primi cotele defalcate de la Guvern (care sunt principala sursă de finanțare pentru primării – n.red.).

Primăria Sectorului 1 este singura din Bucureşti care nu are buget aprobat și care nu încasează cotele de la Guvern.

Iată cum s-a ajuns, din nou, la blocaj, în Sectorul 1.

Când spune legea că trebuie adoptat bugetul local. Care sunt etapele

În ședința de luni, 13 martie 2023, Consiliul Local al Sectorului 1 a refuzat pentru a 5-a oară consecutiv să voteze proiectul de buget al primăriei și subordonatelor sale pentru anul 2023.

Potrivit Legii 273/2006, ordonatorul principal de credite (primarul - n.red.) are obligația de a pune proiectul de buget în dezbatere publică în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al Legii bugetului de stat.

ADVERTISING

Legea bugetului de stat pentru anul 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 19 decembrie 2022.

Din înțelegerea noastră, în aceste condiții, potrivit legii, proiectul de buget trebuia postat în dezbatere publică pe data de 3 ianuarie 2023.

Cel mai probabil, asta ar fi însemnat ca toată primăria de sector să lucreze în zilele de sărbători de iarnă. Potrivit datelor de pe site-ul primăriei de sector, bugetul a fost pus în dezbatere publică abia de 20 ianuarie 2023.

La solicitarea Spotmedia.ro, președintele Comisiei de Buget din Consiliul Local al Sectorului 1 a declarat că întârzierea cu care s-a pus bugetul în dezbatere a fost, însă, doar de aproximativ o săptămână.

Primăria Sectorului 1 n-a anunțat public că a pus bugetul în dezbatere. Așa că în primele zile parte dintre consilierii locali PNL au reclamat chiar că proiectul n-a fost postat.

De fapt, proiectul de buget este și acum postat pe site-ul primăriei, dar e într-un meniu în care nu se ajunge ușor de la interfața principală. Dacă tastați pe google „bugetul local Sectorului 1”, ajungeți ușor la documente. Dacă însă accesați site-ul primăriei și apoi căutați secțiunea în care sunt postate documentele legate de buget, veți avea de furcă.

ADVERTISING

Or, scopul dezbaterii era tocmai să afle cât mai mulți cetățeni, foarte ușor, unde este proiectul de buget, să-l citească și să își exprime părerea cu privire la modul în care administrația Armand vrea să cheltuiască banii publici, în 2023.

De 5 ori pe ordinea de zi. Niciodată adoptat

În cele din urmă, proiectul de buget a fost pus pe ordinea de zi a unei ședințe de Consiliu Local pe data de 16.02.2023.

Consilierii locali liberali și cei social-democrați au spus că vor să vorbească cu directorii de direcții din primărie, ca să înțeleagă cum anume și-a propus administrația Armand să cheltuiască banii. Și să înțeleagă ce votează.

Ulterior, parte dintre consilieri – atât de la liberali, cât și de la social-democrați – au anunţat că nu vor vota proiectul până când nu va veni inițiatoarea, Clotilde Armand, să îl susțină în ședință.

Potrivit convocatoarelor de pe site-ul primăriei, proiectul de buget a fost pus și pe ordinea de zi a ședințelor din 24 februarie, 1 martie, 10 martie și, ulterior, 13 martie. N-a fost votat în niciuna.

Păiuși: Funcționăm cu banii din taxe de parcări și impozite pe clădiri

Pe 13 martie – din calculele Spotmedia.ro - proiectul de buget a fost supus la vot pentru a 5-a oară. Nici de această dată nu a fost votat.

ADVERTISING

Consilierul local Dinu Gheorghe (PNL) a declarat în timpul ședinței că, în continuare, directorii de direcții refuză să vină la comisiile Consiliului Local și să explice bugetul. Iar în această situație proiectul nu poate fi votat.

La solicitarea Spotmedia.ro, viceprimarul Oliver Păiuși (USR) a precizat, însă, că din punctul său de vedere cei care au de dat explicații pe proiect au fost deja prezenţi.

„Am fost eu împreună cu directorul economic și cu administratorul public, în biroul doamnei viceprimar (Ramona Porumb - n.red.). Directorul economic este cel care este în măsură să dea explicații cu privire la buget. Și s-a prezentat în fața consilierilor care i-au solicitat prezența. Știu pentru că am mers și eu.

Înțeleg că dumnealor sunt nemulțumiți de faptul că nu se prezintă directorul ADP Sector 1, doamna Oancea. Poate i-au solicitat prezența și n-a venit. Nu știu. Dacă nu vrea să se prezinte, eu nu o pot obliga. Legea nu o obligă.

Repet, directorul economic este cel în măsură să dea toate explicațiile pe buget și acest director a mers să le răspundă consilierilor la întrebări.

De fapt, nu de întâlnirea cu doamna Oancea le pasă consilierilor locali PNL și PSD acum.

PSD controlează CET Grivița, unde de-a lungul anilor s-au alocat sute de milioane. E un CET, doamna primar a transmis că dacă Termoenergetica SA dorește să-l preia, noi i-l dăm cu drag. Dar trebuie să facem un audit. Și n-au permis (anterior s-a realizat un audit financiar, pentru care a fost contractată firma Benta Audit – n.red.).

Iar PNL controlează Compania de Investiții în Sănătate, creată de Sectorul 1 pentru a construi spitalul Vasile cel Mare. Ulterior, companiei i s-a schimbat domeniul de activitate. I s-a dat inclusiv CAEN de achiziție de bijuterii.

Prin compania de Investiții s-au luat nebulizatoarele și tabletele, în administrația precedentă. Am sesizat și la DNA ce am găsit acolo.

Această companie este controlată de PNL.

Se dorește deturnarea, că altfel nu pot să spun, a unor fonduri din bugetul primăriei - nu știu ce sume, 300 de milioane, habar n-am! - către aceste companii. Aceste alocări nu sunt prevăzute în buget. Iar doamna primar nu va accepta așa ceva! Dacă vor consilierii să își asume deturnarea acestor bani, să modifice proiectul prin amendamente. Și să își asume!”, a declarat Oliver Păiuși pentru Spotmedia.ro.

Potrivit unui mesaj postat pe Facebook de Clotilde Armand - doar cu banii din încasări, primăria riscă să nu mai poată face curând plăți importante, cum ar fi:

  • plata cheltuielilor pentru învăţământul de masă;
  • plata cheltuielilor pentru învăţământul special;
  • plata burselor pentru învăţământul de masă;
  • plata burselor pentru învăţământul special de stat; plata drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizaţiilor lunare,
  • plata stimulentelor educaţionale acordate copiilor din familii defavorizate;
  • plata drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă; plata drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul special, plata învăţământului particular şi confesional, acreditate;
  • finanţarea căminelor pentru persoane vârstnice; finanţarea "Programului pentru şcoli al României",

Coaliția PSD-PNL de la Sectorul 1 lucrează împotriva copiilor, împotriva persoanelor vârstnice și împotriva persoanelor...

Publicată de Clotilde Armand pe Duminică, 12 martie 2023

Ce spun liberalii

La solicitarea Spotmedia.ro, consilierul local Dinu Gheorghe (PNL) a precizat că nu s-au prezentat la comisii pentru a da detalii cu privire la proiectul de buget directorul de Investiții din cadrul Primăriei Sectorului 1 și directoarea Administrației Domeniului Public al Sectorului 1.

„Directorul economic este cel care răspunde de cifre. Dar nu directorul economic face fundamentările. Avem din nou sume foarte mari alocate la ADP, de circa 120 milioane de lei. Deja anul trecut am avut 140 milioane de lei pentru plantare de arbori și arbuști. Un arbust costă între 400 și 1.000 lei. Dar haideți să-l punem la 1.500 lei! Vorbim despre plantări masive (peste 90.000 de arbori și arbuști dacă ar costa fiecare 1.500 lei, ceea ce nu e cazul - n.red.). Dacă punem și prețuri de 400 de lei, s-ar ajunge la sute de mii de plante noi, în Sectorul 1. Le-ați văzut prin sector? Eu nu le-am văzut. Oricum, mult din ce s-a plantat s-a plantat prost și s-a uscat.

Așa că vreau să înțeleg ce votez. Eu vreau 2.000 de locuri noi de parcare în sector, în următorii 3 ani. Poate ar fi mai bine să dăm banii pe asta. Sau poate că ar fi bine ca parte din bani să rămână la plantări. Cum să știu, dacă nu-mi explică nimeni?”, a declarat Gheorghe Dinu pentru Spotmedia.ro.

Consilierul local spune că nici vorbă nu poate fi vorba despre deturnarea de fonduri.

„Consiliul Local votează oportunitatea. Dacă identificăm oportunitatea unei alocări de fonduri, o putem vota. Deturnarea de fonduri - acolo unde ar putea fi vorba despre așa ceva - o face executivul, nu consiliul care votează oportunitatea. Nici măcar termenii nu sunt folosiți corect, în situația în care cineva ar spune că noi vrem să deturnăm fonduri”, a mai spus Dinu Gheorghe.

Acesta a susținut că nu dorește nicio alocare nouă de fonduri la Compania de Investiții a Sectorului 1.

„Compania are deja 50 de milioane de lei blocați în conturi. Noi am eficientizat-o. Nu vă imaginați în ce hal am găsit-o...Am mutat-o dintr-un sediu scump într-unul unde chiria e de 3 ori mai mică. Și am pus banii în conturi care generează dobândă mai mare decât cheltuielile de funcționare.

Da, ne dorim ca această companie să aibă activitate. Dar ea are deja bani și nu are nevoie de alte alocări în prezentul proiect de buget”, a mai declarat Dinu Gheorghe.

Rămâne să vedem cum se va rezolva problema. În mod normal, consilierii pot modifica proiectul prin amendamente. Și îl pot aduce la forma pe care o consideră acceptabilă pentru a-l adopta și a permite Primăriei Sectorului 1 să încaseze, din nou, cote defalcate de la Guvern.

La acest moment, Primăria Sectorului 1 este singura din Bucureşti care nu are buget aprobat și care nu încasează cotele de la Guvern.

Blocajul se repetă anual, pe fondul negocierilor greoaie dintre Clotilde Armand și USR, pe de o parte, și majoritatea PNL și PSD, de cealaltă parte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇