Cum funcționează containerele de peste 100.000 de euro pe care le instalează primăria pe o stradă din Sectorul 1 și cine încasează banii pentru ele

Cum funcționează containerele de peste 100.000 de euro pe care le instalează primăria pe o stradă din Sectorul 1 și cine încasează banii pentru ele

Primăria Sectorului 1 instalează, în aceste zile, două platforme cu câte 5 containere, pe Strada Pajura. Costul total: peste 102.000 de euro.

Banii ajung la aceeași firmă care a livrat și cele 6 containere de 5.500 de euro bucata amplasate, în grupuri de câte două, lângă stațiile de metrou de la Piața Victoriei, Piața Romană și Aurel Vlaicu.

10 noi containere ca în Portugalia

Pe 15 februarie, Clotilde Armand anunța pe Facebook construcția a două platforme subterane de colectare separată a deșeurilor, pe Strada Pajurei.

„Ce vedeți în imagini sunt lucrările demarate pe străzile Pajurei nr. 14 și Pajurei nr. 3-5 unde vom instala aceste platforme-pilot”, a scris Clotilde Armand pe rețeaua de socializare.

Construim pentru prima dată în istoria Sectorului 1 platforme subterane pentru colectarea separată a deșeurilor. Am...

Publicată de Clotilde Armand pe Miercuri, 15 februarie 2023

Afirmația primarului de sectorul e adevărată doar pe jumătate.

În imaginea din dreapta – a doua din postarea primarului – vedeți într-adevăr un excavator care sapă pe Strada Pajurei nr. 14 ca să facă loc pentru containere.

Imaginea din stânga, însă, nu e din Sectorul 1, ci dintr-o localitate din Portugalia care se numește Vizela și unde, în decembrie 2022, au fost instalate containere similare.

ADVERTISING

Imaginea originală apare pe pagina de Facebook a companiei Lasso Eco Inovation, care produce și livrează containerele.

Mais um ecoponto de contentores Green Bee instalado em Vizela, uma autarquia que confia nas soluções de contentores...

Publicată de Lasso - Eco Innovation pe Miercuri, 14 decembrie 2022

Primăria Sectorului 1 a cumpărat containerele și serviciile de instalare de la Netgreen Solution SRL.

Potrivit datelor din Sicap, contractul a fost atribuit pentru suma de 508.000 de lei (echivalentul a circa 102.900 euro).

Pentru acești bani, Netgreen Solutions SRL trebuie să aducă pe poziții și să monteze containere, dar și alte dispozitive, cum ar fi: un panou fotovoltaic pentru alimentarea cu energie electrică a platformei de gunoi și o cameră de supraveghere pe care să o folosească Poliția Locală a Sectorului 1.

containere-din-spate
Containerele de pe Strada Pajurei 14, văzute din spate. Sunt împrejmuite cu gard pentru că au fost amenajate în incinta unui loc de joacă pentru câini. Foto: spotmedia.ro

Iată și motivul pentru care containerele instalate pe strada Pajurei 3-5 nu seamănă cu cele de pe Strada Pajurei 14.

„Având în vedere că este vorba de un proiect pilot, prin care se urmărește atât testarea reacției cetățenilor la noile echipamente, dar și modul de funcționare al acestora, în cele două puncte de colectare care au fost incluse în proiectul pilot se vor monta modele diferite de module subterane (5 module subterane de un anumit tip în punctul 1 și 5 module subterane de alt tip în punctul 2)”, se arată în caietul de sarcini în baza căruia s-a desfășurat achiziția containerelor.

platforma-Pajura-3-5
Containerele de pe Strada Pajurei 3-5 arată ca acelea montate în localitatea portugheză Vizela, cu aspect diferit față de cele de pe Pajurei 14. Foto: Spotmedia.ro

Același document menționează că Netgreen Solution SRL „va asigura acces gratuit, pe o perioada de min. 6 luni de zile, la un software de monitorizare a parametrilor citiți de senzorii punctului de colectare subteran, având în vedere caracterul achiziției, şi anume proiect pilot (inclusiv asigurarea transmiterii datelor)”.

ADVERTISING

În fiecare dintre cele 5 containere, bucureștenii trebuie să depozitele un tip de deșeuri (numit fracție de salubriști – n.red.): hârtie+carton, plastic+metal, sticlă, biodeșeuri și rezidual.

Sticla
Containerul în care se va depozita sticlă. Foto: Spotmedia.ro

Atunci când vine să le golească, mașina de salubritate trebuie să le ridice rând pe rând, cu niște lanțuri, fără să le lovească. Containerele pot fi golite în mașina de gunoi – prin deschiderea unor uși aflate la bază – și apoi trebuie așezate înapoi, la locurile lor.

cum-arata-la-interior-1
Cum arată containerele noi, la interior. Foto: Spotmedia.ro

Instrucțiunile de folosire destinate firmei de salubritate sunt afișate pe containere.

instructiuni-utilizare
Instrucțiuni pentru salubriștii care urmează să manevreze containerele. Foto: spotmedia.ro

Clotilde Armand pregătește de mai mult timp acest proiect. Spre exemplu, pentru amplasarea acelor platforme cu containere, Primăria Municipiului București a emis certificare de urbanism încă de la începutul lui aprilie 2022, adică de acum 10 luni.

Potrivit panoului de lucrări de pe Strada Pajurei 14, instalarea acestora va dura o lună și urmează să se încheie pe 16 martie 2023.

panou-de-lucrari
Panoul improvizat de lucrări pentru montarea containerelor pe Strada Pajurei 14

Potrivit Primăriei Sectorului 1, containerele ar trebui să fie destinate blocurilor din „str. Pajurei nr. 3 -5 și str. Pajurei nr. 14 care, din construcție, nu sunt prevăzute cu camere de colectare”.

ADVERTISING

S-ar putea să vrea să le folosească și alți bucureșteni din zonă, sătui de tomberoanele mizere, strâmbe și trântite anapoda pe stradă pe care sunt nevoiți să le folosească acum.

containere-urate
containere-urate-2
Containere urâte, strâmbe și aruncate anapoda, pe strada Pajurei

Cine a livrat containerele

Netgreen Solutions SRL are doi asociați: Leonard Mihai Rotaru și Mihai Vărzan.

afaceri-Netgreen-Solutions

Înființată în 2013, această societate nu a raportat către Finanțe decât mici pierderi. Din cifrele comunicate pentru perioada 2013 - 2021 nu reiese că ar fi făcut vreodată afaceri și nu a avut angajați, potrivit informațiilor centralizate de portalul cu informații de business listfirme.ro.

Raportările respective nu includ, însă, cifre referitoare la activitatea anului 2022 (care se vor publica abia în iunie 2023).

Netgeen Solutions SRL a primit, în 2022, două contracte directe de la Primăria Sectorului 1, în valoare de aproape 670.000 lei (circa 136.000 de euro):

  • unul în valoare de 508.000 de lei (circa 102.900 de euro) pentru cele două platforme cu câte 5 containere de pe strada Pajurei
  • unul de 162.000 de lei (circa 33.000 de euro) pentru cele 6 containere montate la Piața Victoriei, Piața Muncii și la Aurel Vlaicu

Unul dintre asociații Netgreen Solutions SRL, Mihai Vărzan, are și alte firme și a făcut, de-a lungul timpului, afaceri bănoase cu administrația Sectorului 3 condusă de Robert Negoiță.

Spre exemplu, fostul viceprimar PSD al Capitalei, Aurelian Bădulescu, semnala în 2020 că societatea SC Item V-Construcții SRL - în care Mihai Vărzan e unic asociat și beneficiar real - a obținut subcontractarea a 75% dintre lucrările ADP-ului Sectorului 3, în valoare totală de 100.267.860 lei.

La acel moment, Bădulescu făcea, de fapt, dezvăluiri despre Robert Negoiță, care nu mai era membru PSD și care se afla în conflict cu șefa PSD București, Gabriela Firea.

Mihai Vărzan este acționar și în societatea Laminor Arena SRL. Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local al Sectorului 3, Laminor Arena SRL a primit, în iulie 2022, dreptul să închirieze o parte din Hala Laminor, o construcție-mamut reabilitată de Primăria Sectorului 3 cu bani publici și pe care Robert Negoiță vrea să o concesioneze pentru 49 de ani.

Pe atunci, asociatul lui Mihai Vărzan în SC Laminor Arena SRL era Răzvan Alexandru Pelmuș. Acesta este și unul dintre beneficiarii reali ai activității firmei Saga Festival SRL, care organizează festivalul omonim pe Arena Națională.

Între timp, Pelmuș s-a retras din Laminor Arena SRL și a fost înlocuit de niște societăți înregistrate în Olanda.

Presa a mai scris și despre Mihai Leonard Rotaru - asociatul lui Mihai Vărzan în firma care a livrat cele 6 containere de 5.520 de euro bucata în Sectorul 1.

Spre exemplu, G4Media scria, în 2020, că firma lui Rotaru - numită Rotary Construcții SRL - a primit de la PMB, pe finalul mandatului Gabrielei Firea, lucrări de anvelopare a unor blocuri din Sectorul 6, în valoare de 29,08 milioane lei, fără TVA.

Iar peste 8 zile, Rotaru a decis să împrumute PSD cu 445.000 de lei, chiar într-o perioadă în care social-democrații, printre care și Gabriela Firea, se pregăteau de campanie electorală.

Gabriela Firea a negat că atribuirea lucrărilor și donația ar avea vreo legătură.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇