Bugetul Local al Sectorului 1 a fost adoptat marţi, pe 28 martie, într-o altă ședință cu scandal, după aproape o lună și jumătate de la momentul în care Clotilde Armand l-a pus pentru prima oară pe ordinea zi, pe 16 februarie.
Supus la vot, în plen, proiectul de buget a obținut 26 de voturi „pentru”. Practic – deși USR și PMP s-au opus modificării proiectului prin amendamentele PSD și PNL, în timpul ședinței – la final au votat pentru adoptarea proiectului amendat.
Anterior, de la jumătatea lunii februarie până astăzi, Consiliul Local – în care majoritatea este deținută de PSD și PNL – a refuzat să dezbată și să voteze bugetul.
Abia în dimineața zilei de marți reprezentanții filialelor PSD și PNL de la Sectorul 1 au organizat o conferință de presă în timpul căreia au anunțat că au terminat de formulat amendamente, că vor modifica proiectul de buget al primarului Clotilde Armand și vor să îl adopte.
În timpul ședinței de Consiliu Local, primele au intrat la vot amendamentele PSD, care au vizat, printre altele:
- alocarea a 124.729.000 lei pentru programul de sprijin anti-criză energetică a cetățenilor din Sectorul 1 (celebrele tichete anti-criză rămase în pom de anul trecut)
- consolidarea mai multor clădiri de grădinițe și școli
- alocarea a 150.000 de lei pentru plata taxei de utilizare a drumului forestier de acces în cartierul Greenfield și scoaterea lui din fondul forestier
- exproprieri pentru a asigura suficiente spații pentru unități de învățământ
- alocarea de bani pentru construcția unui centru de transplant la Spitalul Sfânta Maria
- alocarea de bani pentru crearea unui centru numit Hypatia pentru victimele violenței domestice
Amendamentele formulare de PNL și adoptate vizează, printre altele:
- realizarea de documentații pentru reabilitarea de piețe, parcuri și unități de învățământ
- finanțarea unui studiu de fezabilitate pentru parcări subterane
- amenajarea unui nou spațiu pentru oficierea de căsătorii
- achiziția de camere video pentru asigurarea monitorizării unor zone din cartierul Băneasa
- majorarea sumelor necesare pentru achitarea de burse către elevi
- achiziția unui teren în strada Cluj nr. 12 pentru amenajarea unei parcări
- alocarea unor sume pentru digitalizarea administrației Sectorului 1
- realizarea unui studiu de fezabilitate pentru modernizarea Drumului Vadul Moldovei (actualmente forestier, care trece prin pădurea Băneasa)
- amenajarea unei piețe volante în fața sediului Primăriei Sectorului 1
Rămâne să vedem cum va funcționa administrația Sectorului 1, în acest an. În mod clar, modul în care Clotilde Armand intenționa să cheltuiască parte din bugetul anului 2023 era altul decât cel adoptat, în urma amendării proiectului de către PNL și PSD.
În acest caz, primarul poate să pună în execuție hotărârile de consiliu și poate cheltui banii cum au decis PSD și PNL. Sau poate să nu dea undă verde respectivelor investiții.
Anterior, PNL a reclamat faptul că administrația Armand are un excedent de 700 milioane de lei pentru anul 2022, în condițiile în care a refuzat să implementeze parte dintre proiectele Opoziției și nici pe ale sale nu a reușit să le scoată la capăt.