Bucuria stă în lucruri simple

toader.paun

Jurnalist, Consultant digital

Toader Păun este un jurnalist cu peste 20 de ani de experiență în radio, presa scrisă și online, dar și în prezentarea unor evenimente de anvergură. A participat la transformarea digitală a unor importante stații de radio private, dar și la introducerea televiziunii publice în social media și accelerarea deschiderii către noile tehnologii digitale. În ultimii ani a fost realizatorul unor emisiuni radio populare de la Europa FM, post de radio al cărui director de programe a fost până în martie 2022. Coordonează dezvoltarea digitală a singurei platforme românești de combatere a fake news și a dezinformărilor, Veridica.ro, care are o echipă activă în statele din Europa Centrală și de Est. În calitate de director de comunicare al Zaga Brand, a participat la poziționarea agenției în topul celor mai vizibile online din România, potrivit monitorizărilor lunare ZeList. În prezent, este Senior Editor și responsabil de comunicare pentru revistele Biz și Haute Culture. Pasionat de călătorii și de oamenii cu povești capabile să-i inspire și pe alții, Toader Păun scrie și pe platformele proprii – demilioane.ro și campaniidemilioane.ro.

Luni am fost parte din Biz Sustainability Summit, imediat după ce am revenit dintr-un scurt tur al Tunisiei turistice. Legătura dintre cele două evenimente poate nu e evidentă, dar ele sunt legate de lucruri simple. De bucuria care stă în lucruri simple!

Tunisia nu este o țară a bogățiilor, dar este una cu oameni bogați sufletește. Cel puțin asta arată zâmbetul și generozitatea lor. Împreună, tunisienii caută să își transforme din nou țara într-una preferată de turiști, după ce pandemia și Primăvara Arabă le-a zdruncinat din temelii această poziționare. Cum fac asta? Cu un zâmbet și multă încredere că pot, gândind de azi viitorul. Iar sustenabilitatea se traduce prin gândirea pentru viitor.

ADVERTISING

Luni, la evenimentul Biz, s-a spus un lucru mare: discutăm în termeni prea pompoși despre lucruri care pot să fie mult mai simple. Sustenabilitatea este unul dintre ele. Pentru că sunt decizii mici cu un impact mare. Dar pentru a lua acele decizii și mai ales pentru ca un număr suficient de mare de oameni să le ia, astfel încât să aibă un impact notabil, e nevoie de informație și educație. În aceste zile se vorbește mult de educație. E nevoie, aparent, de o grevă pentru a vorbi despre educație mai mult.

În Tunisia, despre care vă spuneam la început, educația a fost o prioritate națională și a fost gratuită. În planurile gândite pe termen lung, educația a presupus învățarea timpurie a cel puțin două limbi străine – franceza și engleza. Ce înseamnă asta? Că cineva a gândit sustenabil sistemul…adică să ofere un viitor într-o piață globală. Azi, turiștii care (re)vin în Tunisia pot să se simtă bine și pentru că se pot face înțeleși într-una dintre cele două limbi. Desigur, alegerea cel puțin a uneia dintre ele are în spate o istorie și mai multe motive, dar nu asta este ideea acum. Lucrurile simple pot să aibă un impact real și pe termen lung dacă sunt făcute corect și mai ales adoptate de mulți. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Bucuria stă în lucruri simple! Dar pentru a ajunge la bucurie trebuie mai întâi să știm care sunt acele lucruri simple care pot ajuta. În cazul turismului, acesta este strâns legat de sustenabilitate. O alegere simplă, de exemplu, este legată de acele tuburi mici cu săpun, șampon, balsam și ce o mai fi în ele. În unele hoteluri, dozele mici au fost înlocuite cu dozatoare care se realimentează – o economie importantă și o reducere a risipei de plastic. Altele profită de acoperișurile generoase expuse la soare pentru a produce electricitate, la fel cum am întâlnit hoteluri în care apa utilizată este filtrată și folosită pentru udat plantele, curățenie sau alte scopuri gândite astfel încât să reducă risipa de resurse.

ADVERTISING

Revin la greva noastră din educație. Uneori e nevoie de lipsuri și strigăte de ajutor pentru a realiza importanța unor piese care compun un puzzle al vieții noastre de azi. 

Poate a venit momentul să renunțăm la cuvintele complicate și la definițiile pompoase pentru a exprima lucrurile simple, de care avem atât de mare nevoie în viața noastră de zi cu zi. Deja nu mai este timp pentru a face planuri sau teorii, ci este nevoie de acțiuni concrete și implicarea fiecăruia dintre noi.

Sustenabilitatea se referă la satisfacerea nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi. Este un concept care implică echilibrul între aspectele economice, sociale și de mediu, astfel încât dezvoltarea să fie durabilă, pe termen lung.

Un lucru simplu pe care îl putem face este să reducem risispa. Să colectăm selectiv. Să ne gândim de două ori înainte de a ne despărți de obiecte care sunt încă bune, doar pentru că au apărut altele noi la fel. La fel cum în turism un lucru simplu este să oferi și să primești zâmbete. Ca să apară bucuria din aceste lucruri simple, trebuie să învățăm cum să le facem cât mai mulți. Pentru că împreună putem face bine ca să ne fie bine!

Împreună schimbăm lumea în care trăim!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇