Aproape 1 din 3 români crede că există un plan global pentru implantarea de cipuri prin vaccinare (Sondaj INSCOP)

Aproape 1 din 3 români crede că există un plan global pentru implantarea de cipuri prin vaccinare (Sondaj INSCOP)

Aproape două treimi dintre români consideră că pandemia de Covid19 a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populației lumii, arată un sondaj recent realizat de INSCOP.

Mai exact, 65.7% dintre repondenți cred acest lucru și sub o treime (28.4%) consideră că pandemia de Covid-19 a apărut în mod natural, așa cum s-a întâmplat și cu alte pandemii din istoria omenirii. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 5.9% dintre repondenți, informează Strategic Thinking Group.

Cele aproape două treimi ”nu reflectă o negare a pandemiei și a efectelor sale grave, ci tentația unei foarte mari părți a populației pentru interpretări conspiraționiste, alimentată în timp de dezinformări, știri false, unele răspândite chiar de către diverse voci  influente din România sau din lume, în dauna explicațiilor rezonabile, acceptate de comunitatea științifică cu privire la cauzele naturale ale apariției virusului Covid-19”, a comentat Remus Ștefureac, președintele Strategic Thinking Group.

ADVERTISING

Totodată, 28,5% dintre repondenți cred că există un plan la nivel global pentru implantarea de cipuri prin vaccinare, în timp ce 66% resping această teorie, iar 5,5% nu știu sau nu răspund.

vaccinare

Expunere personală la știri false

54,7% dintre repondenți apreciază că în ultimele luni au fost expuși la știri false sau dezinformări în foarte mare și mare măsură, iar 41,8% că au fost expuși în mică măsură sau foarte mică măsură/deloc.

Totodată, 27,3% dintre participanții la sondaj cred că Rusia este principala sursă a acțiunilor de propagandă, dezinformărilor și știrilor false în România (față de 18,1% în septembrie 2021, 25,2% în iunie 2021, 24% în martie 2021).

ADVERTISING

Uniunea Europeană se clasează pe locul doi (17% dintre repondenți), urmată de China (17,7%), Ungaria (5,4% ), SUA (4,9%) și Germania (3,8%).

Sondajul de opinie ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” – Ediția a IV-a a fost realizat de INSCOP Research, în perioada 11-18 ianuarie 2022, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1162 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

ADVERTISING

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇