Ana Opriță, 2Performant: Dacă e motivat, specialistul în marketing digital câștigă și zeci de mii de euro lunar

Ana Opriță, 2Performant: Dacă e motivat, specialistul în marketing digital câștigă și zeci de mii de euro lunar

Pe măsură ce crește interesul românilor pentru cumpărături online, dă rezultate din ce în ce mai bune marketingul cu afiliați, adus în România de compania 2Performant.

Despre cum funcționează acest tip de marketing, dar și despre cum poți câștiga chiar și zeci de mii de euro pe lună dacă-i înveți secretele, am discutat cu Ana Opriță, director tehnic la 2Performant.

Pe platforma de marketing 2Performant se înscriu două tipuri de utilizatori.

Unii sunt advertiserii, adică antreprenorii care au magazine online și vor să își crească vânzările. Ceilalți sunt afiliații, adică specialiștii în marketing digital care aduc noii clienți și generează vânzări.

Ceea ce face 2Performant este să le pună la dispoziție tuturor spațiul virtual în care să se întâlnească și să lucreze, dar și să asigure măsurarea rezultatelor acestei colaborări.

Mai exact, le arată clar antreprenorilor care dintre vânzările lor au fost generate de afiliați.

ADVERTISING

Dacă afiliații nu îi generează vânzări, antreprenorul nu plătește nimic. Dacă afiliații aduc clienți, atunci antreprenorul va plăti un procent din fiecare obiect vândut.

Anul trecut, 1% din totalul vânzările online din România au fost generate, pentru 500 de magazine online, de cei 4.000 de afiliați ai 2Performant. Iar în acest an, compania și-a propus să își dubleze rezultatele.

Pentru afiliații care își fac bine treaba, asta înseamnă câștiguri mari. Chiar și de zeci de mii de euro pe lună.

Aflați cum funcționează 2Perfomant, cine și cum poate deveni afiliat și care este viitorul acestei meserii ascultând integral podcast-ul realizat de Gabriel Kolbay cu directorul tehnic al 2Performant, Ana Opriță.

Mai jos găsiți câteva dintre declarațiile Anei Opriță și minutele din discuție la care le puteți asculta:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

- Când a apărut 2Performant și cum crescut (de la min. 02.03):

„2Performant s-a născut în 2008 cu ideea de a schimba paradigma în zona de marketing digital (...) ne-am folosit de tehnologie și de gamificare (adică am vrut întotdeauna să scoatem în față pe cei mai buni, fie că e vorba de magazinele online, de advertiseri așa cum îi numim noi în platformă, fie că e vorba de afiliați).

Ne dorim să fim o societate meritocratică, atât în ceea ce ține de ecosistemul platformei noastre, cât și inclusiv în cadrul companiei. Este una din valorile noastre. (... )

Era o lipsă în zona aceasta de marketing digital a unei platforme ca 2Performant. De-a lungul celor peste 14 ani de când e compania pe piață, le-am oferit utilizatorilor noștri diferite competiții și provocări, astfel încât să-i ținem tot timpul motivați.

Ți-am zis, fie că e vorba de afiliați, fie că e vorba de advertiseri și în felul acesta i-am ținut mereu aproape de noi. Am crescut, de fapt, împreună cu întreg ecosistemul.

ADVERTISING

(...) În 2021, când am venit eu în 2Performant, generam 1% din întreaga piață de e-commerce din România în anul curent.

În 2023 estimăm că vom depăși 150 de milioane de euro vânzări generate, ceea ce ar însemna cam 2,2% din întreaga piață de e-commerce”.

- Cine sunt afiliații? Cumva sunt influencerii? Ce trebuie să știi sau să înveți ca să devii afiliat? (de la min 07.10):

„Noi nu îi targetăm pe influenceri în cadrul platformei noastre.

Ne adresăm mai degrabă specialiștilor din marketing digital care s-au specializat în alte canale de promovare, poate nu atât de populare cum sunt cele din zona de influencing, dar mai eficiente din punct de vedere al ratei de conversie și al valorii vânzărilor generate.

(...) noi credem că, de fapt, despre asta este vorba. Despre numărul de vânzări pe care un magazin online îl poate îmbunătăți participând la ceea ce înseamnă marketing afiliat în platforma noastră.

Partea cea mai bună este că oricine poate deveni afiliat. (...)

În primul rând, este nevoie să fii motivat, să îți dorești foarte mult să faci lucru acesta, să fii, să ai un spirit antreprenorial și să ai capacitate de a învăța singur.

Sunt canalele de promovare despre care trebuie la fel, să te informezi, ceea ce înseamnă marketing-ul digital în general și apoi, în mod avizat, să-ți alegi eventual niște canale de promovare pe care să te specializezi, cum ar fi cum ar fi partea de SEO.

Sau partea de content. Poate ești mai atras, poate ai poate niște skill-uri mai tehnice și atunci te interesează mai mult partea de reclame pe Google.

Sau poate că ești o fire mai creativă și într-adevăr vrei să faci un site sau vrei să faci review-uri pe Youtube. Posibilitățile sunt oarecum nelimitate.

Din punctul meu de vedere, important este să îți dorești să fii mai bun în fiecare zi și să îți menții interesul pentru această activitate pe termen mai lung, pentru că nu poți să spui că gata, în trei luni am ajuns la un nivel de senioritate și acum sunt un afiliat foarte bun. Ok lucrurile sunt foarte schimbătoare, e o dinamică foarte mare în marketingul digital și atunci trebuie să fii la curent tot timpul cu ultimele noutăți, să înveți permanent să îți optimizezi strategiile pentru sursele tale de trafic”.

- Câți bani câștigă un afiliat? (de la min 37.06):

Persoanele interesate de afiliere să se gândească la o sumă cu care ei pot fi confortabil în viața de zi cu zi, astfel încât, să spunem, să se dedice întru totul acestui domeniu, să își asume o perioadă în care vor avea de învățat, vor avea de încercat, testat, vor trece poate prin eșecuri, astfel încât în perioada respectivă să vadă dacă reușesc să atingă performanța, adică să ajungă la acea sumă de care ei au nevoie.

Nimic nu este garantat. Deci, atâta timp cât există această motivare și dorință de a lucra în sistem propriu, avem, cum spuneam, mii de exemple în cadrul platformei noastre de oameni care au reușit să se întrețină exclusiv din această activitate. Acuma ce înseamnă să se întrețină asta? V-am zis. Revin la nevoile fiecăruia individuali.

Poți să faci câteva sute de euro pe lună, poți să faci zeci de mii de euro pe lună. Depinde de cât anume ești dispus să investești”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇