Valeriu Gheorghiță: Nu excludem posibilitatea unui al treilea val al pandemiei. S-ar putea să aibă un impact epidemiologic destul de ridicat

Valeriu Gheorghiță: Nu excludem posibilitatea unui al treilea val al pandemiei. S-ar putea să aibă un impact epidemiologic destul de ridicat

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, spune că nu este exclusă apariția unui al treilea val de pandemie Covid, ținând cont de faptul că tulpina britanică se răspândește rapid.

”Avem posibilitatea să accelerăm campania de vaccinare, ţinând cont de faptul că, într-adevăr, conform datelor disponibile, nu putem exclude posibilitatea unui al treilea val care, ţinând cont de contagiozitatea crescută a acestei noi tulpini, s-ar putea să aibă un impact epidemiologic destul de ridicat”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.

Astfel, medicul a făcut apel la români să se programeze pentru vaccinarea cu AstraZeneca, singurul ser care este disponibil în prezent.

ADVERTISING

În luna martie, spune Valeriu Gheorghiță, se vor redeschide cel puţin 200 de noi centre de vaccinare, unde se va folosi serul Pfizer.

Ministerul Sănătății se pregătește pentru valul 3

Valeriu Gheorghiță nu este singurul oficial care vorbește despre un al treilea val al pandemiei. Zilele trecute, secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat că Ministerul Sănătății se pregătește pentru o eventuală astfel de situație.

ADVERTISING

„Pentru că ne gândim că este foarte posibil să apară un val 3 și la noi, drept care suntem în discuții în perioada aceasta și cred că vom definitiva un prim pas mare săptămâna viitoare. Va fi pe reorganizarea sistemului spitalelor COVID, non-COVID”, a spus secretarul de stat la Digi24.

Ea a precizat că, deși în România există în acest moment doar tulpina britanică, este posibil să apară în scurt timp și cea sud africană, pentru că deja sunt numeroase raportări în Europa.

„Vorbim acum de tulpina din Marea Britanie. S-ar putea ca în scurt timp să vorbim și de tulpina din Africa de Sud, pentru că încep deja să fie raportări în Europa de prezență a acestei tulpini. Tulpina din Marea Britanie are câteva particularități, în principal cea care vizează copiii, având o rată de transmitere și de contagiozitate mai mare la această grupă de persoane, deci deja avem un plus de grijă.

ADVERTISING

De asemenea, rapiditatea cu care ea se extinde în toate celelalte țări ar trebui să ne dea și nouă de gândit”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Arafat spune că nu se pune problema de lockdown

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat spune că este important să fie respectate în continuare măsurile de prevenție, pentru a evita apariția valului 3 al pandemiei.

"În primul rând, pregătirea este prin a evita apariția valului 3, prin respectarea regulilor, respectarea purtării măștii, respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment și vedem că e greu. Lumea clar că s-a săturat.

În același timp, văzând că suntem într-o situație relativ bună măcar cu stabilitate la acest moment, mulți cred că s-a terminat. Noi încercăm să atragem atenția tuturor că situația nu s-a terminat, poate să se înrăutățească din nou și din cauza asta trebuie să respectăm regulile în continuare până avem un număr suficient de oameni vaccinați, așa cum a făcut, de exemplu, Israelul", a spus Arafat, marți, la Antena3.

Întrebat dacă este posibil un nou lockdown, în cazul în care apar cazuri de infectare cu tulpini noi, Arafat a răspuns că exclude acest lucru în prezent.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇