Valeriu Gheorghiță: Luna aceasta, vor fi deschise 180 de cabinete unde va fi folosit vaccinul AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță: Luna aceasta, vor fi deschise 180 de cabinete unde va fi folosit vaccinul AstraZeneca

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că de la jumătatea lunii martie vor mai fi deschise încă 200 de cabinete de vaccinare unde va fi distribuit vaccin de la Pfizer. El a adăugat că, din luna februarie, vor fi deschise 180 de cabinete unde va fi utilizat vaccinul de la AstraZeneca.

”În februarie, în cele 180 de cabinete de vaccinare pe care le vom deschide se va începe vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca, iar de la jumătatea lunii martie intenţionăm să deschidem încă 200 de cabinete de vaccinare unde vom distribui vaccin de la Pfizer”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, duminică seara la Antena 3. 

ADVERTISING

Din 10 februarie se deschid programările pentru vaccinul AstraZeneca. Cel puțin 600.000 de doze în februarie

Vaccinul AstraZeneca vine în România. Cel mai controversat și cel mai ieftin, acesta va da în continuare bătăi de cap autorităților

În România, vaccinul AstraZeneca va fi administrat persoanelor între 18 şi 55 de ani, cu rapel recomandat la 8 săptămâni

El a explicat care sunt diferenţele între vaccinuri şi cărora categorii de vârstă se adresează acestea.  

”Există diferenţe în ceea ce priveşte vaccinurile bazate pe ARN mesager şi vaccinul de la AstraZeneca - şi aici mă refer la grupa de vârstă. Din acest punct de vedere, o persoană care este cu grupa de vârstă între 18 şi 55 de ani în momentul în care va intra pe platforma în dorinţa de programare teoretic va avea toate centrele de vaccinare disponibile în care se poate programa, centre de vaccinare care vor avea cele trei tipuri de vaccinuri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O persoană care are între 16 şi 18 ani va avea disponibile doar centrele de vaccinare în care vom avea vaccin de la Pfizer pentru că este singurul vaccin la această indicaţie de vârstă. O persoană care are peste 55 de ani va avea disponibile centrele de vaccinare care conţin vaccinurile de la Pfizer şi Moderna care au specificaţie pentru această grupă de vârstă”, a menționat Gheorghiţă.

Ulterior, la Digi 24, acesta a precizat că de la 10 februarie se vor putea programa bolnavii cronici și personalul esențial.

ADVERTISING

”Pentru AstraZeneca ne-am propus să nu păstrăm rapelul, având în vedere că distanța dintre cele 2 doze este de 8 săptămâni or, din acest punct de vedere avem toate motivele să nu păstrăm rapelul, care va fi asigurat din tranșele care urmează în luna martie”, a mai declarat Valeriu Ghorghiță.

Pentru celelalte două tipuri de vaccin, dozele de rapel sunt rezervate în momentul programării pentru prima doză. Rapelul este la 3 săptămâni, pentru Pfizer/BioNTech, respectiv 4 săptămâni pentru Moderna.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇