Vaccinarea persoanelor reprogramate se va face cu vaccinul companiei Moderna, pentru care rapelul se administrează la 28 de zile, anunță Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
”Vaccinarea celor reprogramați se va face cu Moderna, pentru care rapelul este la 28 de zile. Se reține faptul ca luna februarie are 28 de zile. Persoana programată inițial pentru administrarea primei doze la 28 ianuarie va fi reprogramată pentru data de 8 februarie, cu rapel în 8 martie (adică la o lună, în acest caz)”, au precizat reprezentanții CNAV, miercuri seară.
Anunțul vine în urma informațiilor semnalate de jurnaliști, conform cărora persoanele reprogramate la vaccinare au fost anunțate că rapelul e la 28 de zile de la prima doza.
Până acum, în România au ajuns doar 14.000 de doze de vaccin Moderna, iar persoanele care vor fi reprogramate, lucrători din domenii esențiale, sunt peste 35.000.
Rapel la 28 de zile
Comitetul Nnațional de Coordonare a Activităților Privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 a emis și un comunicat oficial, prin care confirmă faptul că lucrătorii esențiali vor fi vaccinați cu un vaccin ce necesită rapel la 28 de zile, nu 21 de zile.
Dintre cele două vaccinuri intrate în țară, cel de la Moderna necesită rapel la interval de 28 de zile, în timp ce Pfizer necesită rapel la 21 de zile.
”Începând cu data de 1 februarie a.c., la nivelul centrelor de vaccinare din România, va începe administrarea vaccinului Moderna pentru care rapelul se realizează la 28 de zile.
Totodată, începând cu data de 28 ianuarie a.c., se pune în aplicare procesul de reprogramare a persoanelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria domenii esențiale.
Astfel, o persoană programată inițial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie (28 zile).
Sunt 35.304 persoane care aveau programare inițială în perioada 28 ianuarie-11 februarie și care vor fi reprogramate la un interval de 10 zile”, se arată în comunicatul CNCAV.
Reprogramații, înștiințați prin SMS
”În ceea ce privește reprogramarea persoanelor din Etapa a II-a din categoria domenii esențiale, aceasta se face prin intermediul platformei informatice, în ordinea realizării programărilor inițiale, la centrele de vaccinare unde acestea erau programate inițial.
CNCAV a formulat deja noile cerințe operaționale către Serviciul de Telecomunicații Speciale, astfel încât procesul de reprogramare să se desfășoare optim.
Toate persoanele ce vor fi reprogramate vor fi înștiințate prin SMS și e-mail unde vor fi specificate noile date și intervale orare pentru administrarea vaccinului.
De asemenea, prin e-mail vor primi o nouă recipisă care conține noile date de programare, existând, totodată, posibilitatea de vizualizare a recipisei în secțiunea Programările mele, direct în platformă”, mai scrie în comunicatul CNCAV.
Pentru că România are un deficit de 117.000 de doze de vaccin, esențialii au fost reprogramați
Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, România are la acest moment un deficit de 117.000 de doze de vaccin. Acesta ar fi fost generat în mare parte de recepționarea unui număr mai mic de doze.
”În perioada 18-24 ianuarie am recepționat cu 51,3% mai puține doze”, a afirmat acesta într-un briefing de presă.
Soluția găsită de autorități pentru continuarea campaniei a fost ca începând cu 28 ianuarie să se reprogrameze cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta vaccinarea persoanelor vulnerabile, bolnavi cronici și persoane peste 65 de ani.
Ritmul de vaccinare pentru vârstnici și cei cu boli nu se schimbă
”Precizăm că pentru persoanele programate în Etapa a II-a, exceptând persoanele din domeniile esențiale, se menține același ritm de vaccinare.
Vaccinarea continuă pentru persoanele din centrele rezidențiale, dializați, persoane nedeplasabile și cele fără adăpost”, se mai arată în comunicatul transmis miercuri presei.
Aflați mai multe despre vaccinul Moderna: