Un medicament experimental pentru slăbit se arată cel mai eficient de până acum

Un medicament experimental pentru slăbit se arată cel mai eficient de până acum

Un medicament experimental pentru slăbit destinat persoanelor obeze și supraponderale s-a dovedit a fi cel mai eficient de până acum, în studiile clinice.

Tirzepatida, dezvoltată de compania farmaceutică americană Eli Lilly and Company (Lilly), este, de fapt, o injecție făcută o dată pe săptămână, care favorizează scăderea în greutate prin imitarea efectelor hormonilor naturali numiți incretine.

Acești hormoni scad zahărul din sânge după masă și reglează procesele metabolice legate de digestie, scrie Science Alert.

ADVERTISING

Acest medicament experimental pentru slăbit, care nu este încă disponibil pe piață, așteptând un studiu clinic suplimentar, reprezintă o combinație sintetică de două incretine, GLP-1 (peptidă asemănătoare glucagonului-1) și GIP (polipeptidă insulinotropă dependentă de glucoză).

În cadrul studiului de față, cercetătorii au înrolat 2.539 de participanți care erau fie supraponderali, fie obezi (cu o comorbiditate legată de greutate, dar fără diabet de tip 2).

Participanții au primit tirzepatidă sau un placebo pe parcursul a 72 de săptămâni, beneficiind și de sprijin pentru a urma o dietă cu conținut scăzut de calorii și pentru a-și crește nivelul de activitate fizică.

ADVERTISING

Tirzepatida a fost administrată în trei dozaje (5, 10 sau 15 miligrame în injecția săptămânală). Toate cele trei grupuri care au primit-o au avut niveluri semnificative de scădere în greutate pe parcursul studiului.

La cea mai mare doză (15 mg), participanții au avut reduceri medii de greutate de 22,5% din greutatea lor corporală (24 kg), în timp ce doza de 10 mg a dus la o scădere a greutății de 21,4% (22 kg). Doza de 5 mg a avut ca urmare o reducere a greutății corporale cu 16% (16 kg).

Prin comparație, grupul placebo a pierdut doar 2,4% din greutatea corporală (2 kg).

ADVERTISING

Când vine vorba despre efectele adverse, în funcție de doză, până la o treime din grupul tratat cu tirzepatidă a prezentat greață, în timp ce diareea a fost, de asemenea, relativ frecventă (pentru 18,7-23% dintre participanți). Unii subiecți au experimentat și vărsături și constipație. Cu toate acestea, doar un mic procent de participanți a părăsit studiul din cauza acestor efecte.

Din păcate, însă, medicamentul va fi prea scump, mult peste posibilitățile celor care ar avea nevoie de el. Va costa, probabil, peste 1.000 de dolari pe lună, ceea ce va face ca el să ajungă la prea puțină lume, dacă va fi aprobat de FDA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇