O companie care a vândut un medicament pentru slăbit, vinovat pentru sute de decese, a fost condamnată să dea victimelor 160 de milioane de euro

O companie care a vândut un medicament pentru slăbit, vinovat pentru sute de decese, a fost condamnată să dea victimelor 160 de milioane de euro

Firma franceză Servier a primit o amendă substanţială pentru vânzarea medicamentului Mediator, un tratament pentru slăbit care ar fi cauzat moartea a sute de oameni.

Firma Servier trebuie să plătească 2,7 milioane de euro şi a fost găsit vinovată de înşelăciune în formă agravantă, vătămare corporală prin neglijenţă şi omor, a decis luni un tribunal din Paris, relatează dpa.

Un fost manager al firmei a primit, de asemenea, o condamnare cu suspendare de patru ani. În plus, victimele vor primi în total 160 de milioane de euro, reprezentând daune.

Medicamentul ar fi cauzat decesul a cel puţin 500 de pacienţi, conform unui studiu realizat de departamentul pentru securitatea medicamentelor din Franţa.

De asemenea, departamentul a fost amendat cu 300.000 de euro pentru că nu a retras medicamentul de pe piaţă în timp util, deşi efectele sale adverse erau cunoscute, a decis judecătorul.

Pastilele, care nu mai sunt vândute în Franţa, ar fi afectat sistemul cardiovascular. Servier a negat întotdeauna aceste afirmaţii.

Mediator a fost lansat pe piaţă iniţial ca medicament pentru diabet, în anii ’70, dar a fost adesea prescris şi pentru cure de slăbire.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro: