Un antidepresiv comun pare să fie eficient împotriva tumorilor cerebrale agresive

Un antidepresiv comun pare să fie eficient împotriva tumorilor cerebrale agresive

Oamenii de știință au anunțat că un antidepresiv ieftin și accesibil pe scară largă s-a dovedit a fi promițător pentru tratarea tumorilor cerebrale agresive.

Cercetătorii de la ETH Zurich au descoperit în testele de laborator că antidepresivul numit vortioxetină, aflat în prezent pe piață, ucide celulele tumorale din temutul glioblastom, cu dezvoltare foarte rapidă.

Medicamentul, care costă mai puțin de 50 de euro pentru un pachet de 28 de comprimate, este de obicei prescris adulților care au episoade depresive majore.

ADVERTISING

Glioblastomul este o tumoră cerebrală deosebit de agresivă care, în prezent, este incurabilă. Medicii oncologi pot prelungi speranța de viață a pacienților prin operații, radiații, chimioterapie sau intervenții chirurgicale, dar doar atât. Jumătate dintre pacienți mor în termen de 12 luni de la diagnosticare.

Doar 25% dintre pacienți supraviețuiesc mai mult de un an, procent care scade la 5% după cinci ani.

Studiul recent a arătat că, pe șoareci, vortioxetina are o „eficacitate bună”, în special în combinație cu tratamentele standard, cum ar fi chirurgia, chimioterapia și radiațiile.

ADVERTISING

”Vortioxetina are avantajul că este sigură și foarte rentabilă. Întrucât medicamentul este deja aprobat, acesta nu trebuie să treacă printr-o procedură de autorizare complexă și ar putea în curând să completeze terapia standard pentru această tumoră cerebrală mortală”, a declarat într-un comunicat dr. Michael Weller, profesor la Spitalul Universitar din Zurich și director al Departamentului de Neurologie.

Conform unui raport publicat de Nature Medicine, urmează să fie recrutați pacienți în cadrul unui studiu clinic în care li se va administra vortioxetină alături de tratamentul standard.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇