Femeile care iau anumite produse hormonale pe bază de progesteron ca mijloc de contracepție sau pentru afecțiuni ginecologice ar putea fi mai predispuse la apariția unor tumori, arată un studiu realizat în Franța.
Progestogenii sunt asemănători hormonului natural progesteron și sunt utilizați în contraceptive, pentru afecțiuni ginecologice precum endometrioza și sindromul ovarelor polichistice și în terapiile de substituție hormonală utilizate în timpul menopauzei.
Oamenii de știință au descoperit acum că utilizarea prelungită a anumitor medicamente cu progesteron a fost legată de un risc mai mare de meningiom. Concret, este vorba despre tumori, de obicei necanceroase, care se formează în țesuturile din jurul creierului, scrie The Guardian.
Riscul de meningiom a fost mai mare în cazul femeilor care au luat medicamentele timp de mai mult de un an.
Experții spun însă că femeile care au luat contraceptive în trecut sau care încă le folosesc în prezent nu ar trebui să se îngrijoreze, deoarece riscul este în continuare „extrem de mic”.
Se știe deja că o serie de progestogeni în doze mari cresc riscul de meningiom, dar în cel mai recent studiu publicat în revista BMJ, echipa din Franța a investigat opt forme mai frecvent utilizate ale hormonului.
Meningioamele sunt în general tumori necanceroase în straturile de țesut (meningele) care acoperă creierul și măduva spinării. Factorii precum vârsta înaintată, sexul feminin și expunerea la trei progestogeni în doze mari (nomegestrol, clormadinonă și acetat de ciproteron) sunt deja cunoscuți ca fiind factori care cresc riscul de meningiom.
Majoritatea meningioamelor nu sunt de obicei canceroase și cresc lent, dar, pentru că pot exercita presiune asupra creierului, ele trebuie adesea să fie îndepărtate chirurgical. Tumorile rareori pun viața în pericol, dar intervenția chirurgicală implică riscuri, mai cu seamă pentru structurile cerebrale din apropierea tumorilor, care pot fi uneori deteriorate.
În studiul de față, cercetătorii și-au propus să evalueze riscul de meningiom intracranian în rândul femeilor care și-au administrat progestogeni.
Utilizând date din sistemul național de sănătate din Franța, cercetătorii au identificat 18.061 de femei, cu o vârstă medie de 58 de ani, care au suferit o intervenție chirurgicală între 2009 și 2018 pentru îndepărtarea meningioamelor intracraniene.
Comparând fiecare caz cu cinci persoane de control sănătoase, în funcție de anul nașterii și zona de reședință, cercetătorii au descoperit că utilizarea prelungită, respectiv mai mult de 12 luni, a trei progestative a fost asociată cu un risc mai mare de meningiom care a necesitat o intervenție chirurgicală.
Progestogenii examinați au fost progesteronul, hidroxiprogesteronul, didrogesteronul, medrogestonul, acetatul de medroxiprogesteron, promegestonul, dienogestul și sistemele cu cedare intrauterină cu levonorgestrel.
Pentru fiecare progestogen, utilizarea a fost definită ca fiind cel puțin o prescripție în anul anterior internării în spital sau în decurs de 3 - 5 ani pentru sistemele intrauterine cu levonorgestrel.
De asemenea, a fost înregistrată utilizarea a cel puțin unuia dintre cele trei progestogeni în doze mari, cunoscute pentru creșterea riscului de meningiom în cei 3 ani înainte de internarea în spital.
După ce echipa a luat în considerare alți factori potențial relevanți, au constatat că utilizarea prelungită (un an sau mai mult) a medrogestonului a fost asociată cu un risc de 4,1 ori mai mare de meningiom intracranian care necesită intervenție chirurgicală.
Utilizarea prelungită a medroxiprogesteron acetat injectabil, vândut sub numele de Depo-Provera, a fost asociată cu un risc de 5,6 ori mai mare, iar utilizarea prelungită a tratamentului cu promegeston a fost legată de un risc de 2,7 ori mai mare.
A existat, de asemenea, un risc crescut de meningiom pentru femeile expuse la acetat de clormadinonă, acetat de nomegestrol și acetat de ciproteron, toate acestea fiind cunoscute pentru creșterea riscului de meningiom.
Cu toate acestea, rezultatele nu au arătat niciun risc excesiv de meningiom pentru progesteron, dydrogesteron sau sistemele hormonale intrauterine utilizate pe scară largă, indiferent de doza de levonorgestrel pe care acestea o conțin.
Nu s-a putut trage nicio concluzie cu privire la dienogest sau hidroxiprogesteron, deoarece numărul de persoane expuse a fost prea mic.
Studiul a fost unul observațional, ceea ce înseamnă că nu poate dovedi că hormonii cauzează tumorile.