Mișcarea în aer liber are un efect benefic nesperat care vizează celulele tumorale

Mișcarea în aer liber are un efect benefic nesperat care vizează celulele tumorale

Un studiu recent a descoperit că activitatea fizică intensă în aer liber crește consumul de glucoză al organelor, iar acest proces privează celulele tumorale de energia necesară pentru a se dezvolta.

Curiozitatea a făcut-o pe Carmit Levy, profesor de genetici moleculare și biochimie la Universitatea din Tel Aviv, să încerce să afle cât de rezistenți sunt mușchii la cancerul metastazic.

Cercetarea sa a condus la un alt studiu efectuat de universitatea israeliană, publicat recent de jurnalul științific Cancer Research și care arată că oamenii își pot reduce riscul de a dezvolta cancer metastazic făcând constant mișcare aerobică la o intensitate ridicată, relatează Medical News Today.

ADVERTISING

Cancerul metastazic pornește dintr-o parte a corpului și ajunge să se răspândească și în alte părți ale organismului.

În Statele Unite, 623.405 de persoane aveau în 2018 cancer metastazic de sân, prostată, plămâni, colorectal, de vezică sau de piele, potrivit unui studiu încheiat anul acesta.

Cercetătorii israelieni au identificat mecanismul prin care mișcarea are acest efect preventiv. Ei au descoperit că efortul fizic crește consumul de glucoză al organelor interne, lăsând mai puțină energie disponibilă pentru celulele tumorii.

Cum s-a desfășurat studiul:

  • Savanții au combinat datele dintr-un studiu prospectiv realizat de Centrul pentru Controlul Bolilor din Israel și Departamentul pentru nutriție din Ministerul Sănătății din Israel.
  • Au fost analizate datele a 2.734 de bărbați și femei, cu vârste între 25 și 64 de ani, selectați din populația generală a Israelului şi care nu aveau cancer. Toți au fost examinați înainte și după ce alergau.
  • În plus, cercetătorii au recrutat pentru studiu 14 alergători voluntari, bărbați și femei cu vârste între 25 și 45 de ani.
  • Au fost excluși participanții care erau fumători, cei care luau medicamente sau care aveau istoric de boli pulmonare, cardiace, metabolice ori probleme ortopedice.
  • Voluntarii au fost rugați să evite să bea cafea timp de 12 ore, să nu mănânce nimic trei ore și să nu facă efort intens cu 24 de ore înainte de a se prezenta la laborator pentru testare.
  • Aceștia au fost puși să alerge pe bandă cu cea mai mare viteză pe care o puteau menține timp de 30 de minute.
  • Cercetătorii au colectat apoi date metabolice și au monitorizat activitatea cardiacă și pulmonară în timpul efortului. Ei le-au luat probe de sânge înainte și după alergare.
ADVERTISING

Ce efect are mișcarea asupra organelor interne

Analizele de sânge ale participanților care făceau sport în mod constant au arătat o utilizare ridicată a carbohidraților după efort.

Datele din studiul prospectiv au arătat că mișcarea făcută înainte de extinderea cancerului a avut un impact redus asupra diagnosticelor de cancer cu dezvoltare lentă. Însă mișcarea a redus semnificativ riscul cancerului metastazic galopant: dintre participanții studiați, cei care făceau în mod constant efort fizic intens în aer liber au fost cu 72% mai puțin expuși la cancerul metastazic decât participanții sedentari.

ADVERTISING

Într-un studiu paralel realizat pe cobai, cercetătorii i-au injectat cu celule tumorale înainte de a-i supune la efort și au observat că aceștia au fost "semnificativ" mai protejați împotriva răspândirii metastazelor la organele mai îndepărtate de tumoare.

Când au analizat organele șoarecilor, autorii au observat că activitatea fizică pe termen lung crește masa musculară și schimbă activitatea organelor. "Acestea devin supermetabolice. Și când spun supermetabolice, vreau să zic că cererea lor de glucoză și de mitocondrii crește, iar aportul lor de glucoză se mărește. Devin niște organe superoice", a explicat Levy.

Când celulele unei tumori încearcă să atace aceste organe, ele pierd lupta pentru că rămân fără resursele pe care celulele din țesuturile sănătoase le absorb mai repede, conchid autorii studiului.

Savanții vor să afle dacă intensitatea ridicată a mișcării joacă un rol în obținerea acestui efect protector. "Ceea ce am studiat noi a fost mișcarea aerobică. Nu spun că Pilates nu face același lucru. Nu știu, fiindcă nu am studiat și alte tipuri de activitate fizică", a spus Levy.

Autorii studiului vor să afle și ce efect are mișcarea asupra persoanelor care au deja cancer, dar și cât de mult persistă efectul efortului dacă oamenii nu mai fac mișcare constant.

În prezent, savanții studiază efectul mișcării asupra metastazelor din creier.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇