Vaccinurile care tratează cancerul ar putea fi lansate în doar câțiva ani

Vaccinurile care tratează cancerul ar putea fi lansate în doar câțiva ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Tehnologia ARN mesager folosită pentru dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID poate fi folosită și pentru distrugerea celulelor canceroase, consideră fondatorii companiei BioNTech.

Vaccinurile care vor trata cancerul ar putea fi disponibile până la sfârșitul acestui deceniu, estimează Uğur Şahin si Özlem Türeci, cei doi soți care au cofondat BioNTech, compania germană care a colaborat cu Pfizer la fabricarea serului revoluționar anti-Covid, pe bază de ARN mesager. Optimismul lor e alimentat de descoperirile făcute, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Într-un interviu pentru BBC, Türeci a descris modul în care tehnologia ARN mesager utilizată în crearea vaccinului anti-Covid poate fi refolosită astfel încât să stimuleze sistemul imunitar să atace celulele canceroase, în loc să vizeze coronavirusurile.

Întrebat când vor putea fi folosite vaccinurile cu ARNm pentru tratarea bolnavilor de cancer, Șahin a răspuns: "până în 2030".

Un vaccin Covid cu ARNm funcţionează prin transportarea în organism a instrucţiunilor genetice pentru proteinele inofensive ale virusului Covid. Instrucţiunile sunt preluate de celulele care produc proteina spike. Aceste proteine, sau antigeni, sunt apoi folosite ca niște "afişe pentru căutare", indicându-le anticorpilor şi altor sisteme de apărare ale sistemului imunitar ce anume să caute şi să atace.

ADVERTISING

Aceeași abordare poate fi folosită pentru a determina sistemul imunitar să caute și să distrugă celulele canceroase, a explicat Türeci. În loc să transmită un cod pentru identificarea virusurilor, vaccinul conține instrucțiuni pentru antigenii cancerului - proteinele care se află pe suprafața celulelor tumorale.

BioNTech lucra la vaccinurile ARN mesager pentru cancer înaintea izbucnirii pandemiei, însă urgența medicală mondială a forțat-o să se orienteze spre producerea de vaccinuri anti-COVID. În prezent, compania are mai multe vaccinuri pentru cancer în faza de testare clinică. Türeci a spus că dezvoltarea și succesul vaccinului Pfizer/BioNTech, care este similar cu cel al Moderna, i-au îndemnat să se întoarcă la cercetarea tratării cancerului.

ADVERTISING

Firma germană speră să dezvolte tratamente pentru cancerul intestinal, melanom și alte forme de cancer, însă are de înfruntat câteva obstacole majore. Celulele canceroase care alcătuiesc tumorile pot fi împânzite cu o varietate largă de proteine diferite, ceea ce face foarte dificilă crearea unui vaccin unic care să țintească toate celulele nocive fără a le afecta pe cele sănătoase.

Partea bună este că BioNTech a învățat în timpul pandemiei cum să producă mai repede vaccinuri ARN mesager și are acum o înțelegere mai bună a modului în care sistemul imunitar al oamenilor răspunde la această tehnologie, a explicat Türeci.

Dezvoltarea intensă și difuzarea rapidă a vaccinurilor Covid au ajutat, de asemenea, autoritățile sanitare să dea aprobările necesare. "Acest lucru va accelera, cu siguranță, vaccinul nostru anticancer", a mai spus ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇