De ce fac nefumătorii cancer pulmonar? Cercetătorii au un răspuns

De ce fac nefumătorii cancer pulmonar? Cercetătorii au un răspuns

Cercetătorii anunţă că au descoperit modul în care poluarea aerului duce la apariţia cancerului, ceea ce ar putea marca o “nouă eră” privind prevenirea formării tumorilor.

Teoria clasică privind apariţia cancerului este aceea că o celulă sănătoasă dobândeşte mutaţii repetate în codul său genetic până când se transformă în cancer şi începe să se dezvolte în mod necontrolat. Dar studiile indică faptul că substanţele cancerigene, cum este şi poluarea aerului, nu afectează AND-ul oamenilor, notează BBC.

ADVERTISING

Acum, o echipă de la Institutul Francis Crick din Londra arată că poluarea aerului “trezeşte” de fapt celule vechi deteriorate, care se transformă în celule canceroase.

Cercetătorii au descoperit acest lucru încercând să înţeleagă de ce nefumătorii fac cancer pulmonar. Prin mai multe experimente detaliate pe oameni şi pe animale, în cadrul cărora s-au concentrat asupra formei de poluare a aerului cunoscute ca PM 2,5 (particule mai mici decât diametrul firului de uman), au demonstrat că în zonele cu un nivel mai ridicat al poluării aerului au existat mai multe cazuri de cancer pulmonar care nu au fost provocate de fumat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai departe, cercetarea a arătat că inhalarea de PM 2,5 a declanşat în plămâni o alarmă chimică numită interleukina 1-beta, care provoacă inflamaţie, activând celulele din plămâni pentru a contracara efectele acestor particule. Însă, dacă vorbim de plămânii unei persoane de 50 de ani, una din 600.000 de celule conţine mutaţii potenţial canceroase. Ele sunt dobândite pe măsură ce îmbătrânim, însă par complet sănătoase până când sunt activate de această alarmă chimică, devenind canceroase. 

Poate cel mai important lucru este faptul că cercetătorii au reuşit să stopeze formarea cancerului în soareci expuşi la poluarea aerului, folosind un medicament care blochează “semnalul de alarmă” al plămânilor. Ceea ce dă speranță și pentru oamenii care locuiesc în regiuni cu un nivel ridicat de poluare, care ar putea să ia medicamente care să blocheze formarea cancerului.

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇