Amidonul rezistent poate reduce riscul unor cancere cu peste 60%. Ar trebui să mănânci banane verzi și nu numai

Amidonul rezistent poate reduce riscul unor cancere cu peste 60%. Ar trebui să mănânci banane verzi și nu numai

Un tip de amidon rezistent, cum e cel din din bananele necoapte, poate reduce riscul unor cancere cu peste 60%.

Concluzia vine după un studiu de 20 de ani realizat de experți de la Universitățile din Newcastle și Leeds și publicat în revista Cancer Prevention Research.

Același tip de amidon rezistent se află și în ovăz, cereale, orez, mazăre și fasole, scrie Euronews.

Cercetarea ar putea avea implicații importante pentru micșorarea tumorilor din intestinul superior, despre care medicii spun că poate fi dificil de detectat și diagnosticat.

ADVERTISING

Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care, spre deosebire de majoritatea celorlalte tipuri, nu este digerat în intestinul subțire. În schimb, fermentează în intestinul gros, hrănindu-se cu bacterii intestinale sănătoase.

În cadrul studiului, aproximativ 1.000 de pacienți cu sindrom Lynch, o boală moștenită care crește riscul de cancer, în special în intestinul gros și rect, au luat o doză din acest ”amidon rezistent” - echivalent cu cea care ar fi obținută prin consumul unei banane nu prea coaptă - timp de doi ani.

ADVERTISING

”Am descoperit că amidonul rezistent a redus o serie de tipuri de cancer cu peste 60%. Efectul a fost cel mai vizibil în intestinul superior”, a declarat John Mathers, profesor de nutriție umană la Universitatea Newcastle, într-un comunicat citat de Euronews.

Practic, o astfel de dietă protejează mai ales de cancer al esofagului, pancreatic sau al duodenului, dar lista e cu mult mai lungă.

”Doza folosită în experiment este echivalentă cu consumul unei banane pe zi. Înainte ca acestea să devină prea coapte și moi, amidonul bananelor rezistă la rupere și ajunge în intestin, unde poate schimba tipul de bacterii”, a mai declarat acesta.

ADVERTISING

Amidonul rezistent poate fi luat ca supliment sub formă de pudră și se găsește în mod natural în mazăre, fasole, ovăz și alte alimente bogate în amidon.

”Când am început studiile, în urmă cu mai bine de 20 de ani, ne-am gândit că persoanele cu predispoziție genetică la cancer de colon ne-ar putea ajuta să testăm dacă am putea reduce riscul de cancer cu aspirina sau cu amidon rezistent”, a spus profesorul Sir John Burn de la Universitatea Newcastle și Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust.

Interesant este că efectele s-au păstrat și la 10 ani de la întreruperea administrării suplimentului.

Experții spun că ambele elemente ar putea reduce dezvoltarea cancerului prin reducerea numărului de acizi biliari din intestin, despre care se știe că dăunează ADN-ului și în cele din urmă provoacă cancer.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇