Mezelurile sunt pe ”lista neagră” în Franța. Asociere confirmată între carnea procesată și cancer

Mezelurile sunt pe ”lista neagră” în Franța. Asociere confirmată între carnea procesată și cancer

Autorităţile sanitare franceze confirmă „existenţa unei asocieri între riscul de cancer colorectal şi expunerea la nitraţii” adăugați în carnea procesată, așa cum sunt mezelurile, de exemplu.

Avertismentul vine după ce, în 2015, Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (CIRC), care face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a clasificat carnea procesată, în special mezelurile, drept cancerigene (categoria 1). Franța e prima țară care recunoaște astfel, în mod oficial, pericolul reprezentat de aceste alimente.

ADVERTISING

Agenţia naţională pentru securitatea sanitară a alimentaţiei (Anses) din Franţa a afirmat că analiza datelor din studiile ştiinţifice publicate pe această temă "se alătură clasificării Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (CIRC)", avertizând populația să consume cât mai rar așa ceva, ”strictul necesar”, scrie The Guardian.

Producătorii de mezeluri recurg la nitraţi pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor şi pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor ce cauzează în special botulismul, dar nu numai. Nitrații sunt și compuşii ce dau şuncii culoarea roz, care este în mod natural gri.

"Deşi reducerea nivelului de aditiv este de natură să crească în mod semnificativ riscul microbiologic" - şi, prin urmare, dezvoltarea unor boli precum salmoneloza, listerioza sau botulismul -, Anses "consideră că poate fi avută în vedere, sub rezerva implementării unor măsuri compensatorii validate pentru controlul acestui risc".

ADVERTISING

Spre exemplu, prin scurtarea termenelor de expirare a produselor sau prin acţiuni în etapele de fabricaţie (măsuri de bioprotecţie în crescătorii şi abatoare), recomandă autoritățile franceze, urmând ca anul acesta să pună în practică măsuri concrete pentru a face mai puțin periculoase aceste alimente.

În Franța, doza maximă recomandată din aceste produse este de 150 de grame pe săptămână și este respectată de 99% din populaţie. Chiar și așa, legătura dintre consumul de carne procesată și cancerul de colon este vizibilă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇